Το κλιματιστικό απορροφά θερμότητα από τον κλιματιζόμενο χώρο και προσπαθεί να την εναποθέσει στο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή του δωματίου. Επομένως, το διαιρούμενο κλιματιστικό που βλέπουμε συνήθως στα μπαλκόνια των κατοικιών, αντιστρέφει τη διαδικασία μεταφοράς της θερμότητας από το ζεστό στο κρύο. Προσπαθεί λοιπόν να εναποθέσει ενέργεια [θερμότητα] σε ένα ήδη κορεσμένο αποδέκτη, δηλαδή το εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο ήδη βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία από το χώρο που θέλουμε να δροσίσουμε. Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι η υψηλή κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Στην περίπτωση της γεωθερμίας όμως, η τακτική εναπόθεσης της θερμότητας στο έδαφος δημιουργεί το φαινόμενο της ψύξης του χώρου. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά εύκολη εφόσον το έδαφος βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το χώρο που δροσίζουμε, με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα η αποδοχή της θερμότητας χωρίς υψηλές απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στο παραπάνω φαινόμενο οφείλεται η χαμηλή κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσιάζουν τα γεωθερμικά συστήματα, έναντι οποιουδήποτε άλλου συστήματος ψύξης, λαμβάνοντας υπόψη παρόμοια τεχνολογία ψυκτικών υγρών. Επιπλέον, λόγω του ότι το έδαφος βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τον κλιματιζόμενο χώρο όλο το χρόνο, μία γεωθερμική εγκατάσταση παρουσιάζει χαμηλότερη κατανάλωση κατά τη λειτουργία της στην ψύξη από ότι στη θέρμανση. Ωστόσο, όμως, το παράδειγμα αυτό δεν αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στη μειωμένη κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που διέπουν τα γεωθερμικά συστήματα.
Λίγα λόγια για τη γεωθερμία
Όταν η θερμοκρασία του εδάφους ή του υπόγειου ή επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα είναι χαμηλότερη των 25 °C, η γεωθερμία χαρακτηρίζεται ως αβαθής ή επιφανειακή και χρησιμοποιείται για ιδία ενεργειακή χρήση και αναφέρεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η αβαθής γεωθερμία δύναται να καλύψει τις ανάγκες τόσο σε θέρμανση όσο και ψύξη κτιριακών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένου της παραγωγής του ζεστού νερού χρήσης.
Η χρήση της αβαθούς γεωθερμίας δεν περιορίζεται σε αστικά ή μη κτίρια, μικρού ή μεγάλου μεγέθους, αλλά επεκτείνεται σε κολυμβητήρια, νοσοκομεία, βιομηχανία, θερμοκήπια, αντιπαγετική προστασία δρόμων και πεζοδρομίων κ.λπ. Όταν η θερμοκρασία του υπεδάφους είναι υψηλότερη των 25 °C τότε αναφερόμαστε σε χαμηλής, μέσης ή υψηλής ενθαλπίας γεωθερμικό δυναμικό. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως γεωθερμικά πεδία, βρίσκονται σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μήκη και πλάτη επί της ελληνικής επικράτειας, τα οποία προσδιορίζονται και καθορίζονται νομοθετικά, από την αντίστοιχη αρμόδια αρχή ή υπουργείο. Η αξιοποίηση ενός γεωθερμικού δυναμικού πραγματοποιείται με εφαρμογές τηλεθέρμανσης, ιαματικού τουρισμού, λουτρών καθώς και παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδιαφέρει κυρίως επενδυτές και εταιρείες που στοχεύουν στην παραγωγή και πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα χαρακτηριστικά και οι τοποθεσίες των γεωθερμικών πεδίων καθορίζονται από το Ελληνικό κράτος. Υπάρχει δυνατότητα διερεύνησης των πεδίων από ιδιώτες, αλλά μόνο με χρονομίσθωση που καθορίζεται μέσω διακήρυξης. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καταναλωτικού κοινού είναι η αξιοποίηση της γεωθερμίας για την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης για ιδία χρήση, σε περιοχές που δε χαρακτηρίζονται ως γεωθερμικό δυναμικό, με σκοπό την κατάργηση της χρήσης των συμβατικών καυσίμων και την εξασφάλιση σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω απαγωγής φορτίων από τα υψηλότερα στρώματα του υπεδάφους ώστε να έχουμε θέρμανση του χώρου είτε και μέσω της εναπόθεσης φορτίων από την εγκατάσταση προς το υπέδαφος ώστε να έχουμε ψύξη του χώρου.
Ο Νικόλαος Ψαρράς είναι ο ειδικός που χρειάζεστε και μπορεί να σας δώσει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεστε για να προχωρήσετε σε πιο οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές