Παρουσίαση των πιλοτικών δράσεων του έργου LIFE IP 4 NATURA στην Κοζάνη και το Αμύνταιο στις 21 και 22 Μαΐου 2026.
Κοζάνη – Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (ΑΔΗ-ΔΜ), διοργανώνει διημερίδα εκδηλώσεων την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Μαΐου 2026. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου LIFE IP 4 NATURA, η ενημέρωση για τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις επικείμενες πιλοτικές δράσεις στην περιοχή της Λίμνης Πετρών του Δήμου Αμυνταίου.
Το LIFE IP 4 NATURA αποτελεί το σημαντικότερο ολοκληρωμένο έργο (LIFE Integrated Project – LIFE IP) για την ενίσχυση της διατήρησης και διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΔΗ-ΔΜ βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, ωρίμανσης και συντονισμού για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων στη Λίμνη Πετρών, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο παρατηρητηρίων ορνιθοπανίδας και τον εκσυγχρονισμό του θυροφράγματος της λίμνης. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην προστασία και ανάδειξη της περιοχής, την υποστήριξη της παρακολούθησης των οικοσυστημάτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Το πρόγραμμα της διημερίδας αναμένεται να εξελιχθεί ως εξής:
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2026 (Κοζάνη): Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΖΕΠ Κοζάνης). Θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του έργου, την ανάλυση της σημασίας των περιοχών Natura 2000, τη συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα λιμναία οικοσυστήματα, καθώς και την έκθεση καλών πρακτικών από συναφή έργα.
Ημέρα 1η – Πέμπτη , 21 Μαΐου 2026
Διοικητήριο ΖΕΠ Κοζάνης, Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής»
| 10:00 | Έναρξη Συνάντησης – Καλωσόρισμα |
| 10:00 – 10:30 | Προσέλευση – Εγγραφές |
| 10:30 – 11:00 | Χαιρετισμοί
Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Ιωάννης Κ. Σάββας Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη |
| 11:00 – 11:20 | Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Ο ρόλος του δικτύου Natura 2000 στην προστασία των οικοσυστημάτων σε συνθήκες κλιματικής κρίσης – Η περίπτωση της Πρέσπας.
Λητώ Παπαδοπούλου – ΟΦΥΠΕΚΑ, Προϊστ. Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Μακεδονίας |
| 11:20 – 11:40 | Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα λιμναία οικοσυστήματα.
Στέφανος Δόντσιος – ΑΔΗΔΜ, Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης ΠΕΧΩΣΧ Δυτ. Μακεδονίας |
| 11:40 – 12:00 | LIFE IP 4 NATURA: Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο για τη φύση στην Ελλάδα – στόχοι και πορεία υλοποίησης.
Σοφία Τσανακτσίδου – ΑΔΗΔΜ, Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων |
| 12:00 – 12.20 | Πιλοτικές δράσεις στην περιοχή της Λίμνης Πετρών στο πλαίσιο του έργου LIFE IP 4 NATURA.
Μαρία Παναγιωτοπούλου – Δασολόγος – Ορνιθολόγος, MSc, LEVER |
| 12:20 – 13:00 | Διάλειμμα για καφέ και Δικτύωση |
| 13:00 – 14:00 | Καλές Πρακτικές – Μεταφορά τεχνογνωσίας από παρόμοια έργα:
1. Παρατηρητήρια πουλιών (κρύπτες, τοιχία θέασης και πύργοι παρατήρησης). Γενικές αρχές σχεδιασμού και ορισμένα κωμικοτραγικά φαινόμενα. Δημήτρης Μπούσμπουρας, Βιολόγος – Ορνιθολόγος 2. Το θυρόφραγμα της λίμνης Μικρής Πρέσπας, με αναφορά στις καλές πρακτικές διαχείρισης του υγροτόπου της λίμνης. Μυρσίνη Μαλακού – Βιολόγος, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών 3. Η διαχείριση του καλαμιώνα της λίμνης Χειμαδίτιδας με βουβάλια. Η ανάγκη, η ιδέα, η υλοποίηση, τα συμπεράσματα, τα επόμενα βήματα. Δρ. Βασίλης Άμπας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας |
| 14:00 – 14:30 | Συμπεράσματα πρώτης ημέρας (Συζήτηση / Q&A) |
| 14:30 | Λήξη Συνάντησης |
Ημέρα 2η – Παρασκευή, 22 Μαΐου 2026
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμυνταίου
| 09.40 – 10:00 | Προσέλευση – Εγγραφές |
| 10:00 – 11:00 | Χαιρετισμοί:
Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Δημήτριος Γαζής Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, Αθανάσιος Τάσκας |
| Γνωριμία με το τοπίο και τις φυσικές αξίες της Λίμνης Πετρών
Δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωάννης Λιάσης |
|
| LIFE IP 4 NATURA: Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο για τη φύση στην Ελλάδα – στόχοι και πορεία υλοποίησης.
Σοφία Τσανακτσίδου – ΑΔΗΔΜ, Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων |
|
| 11:00 – 13:00 | Συνάντηση εργασίας εμπλεκόμενων φορέων για τις πιλοτικές δράσεις LIFE IP 4 NATURA στη Λίμνη Πετρών (Stakeholder Meeting) – Δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες φορέων για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της περιοχής στο πλαίσιο του έργου |
| 13:00 – 13:30 | Διάλειμμα για καφέ – Αναχώρηση για λίμνη Πετρών |
| 13:30 – 15.00 | Ξενάγηση εμπλεκόμενων φορέων σε σημεία παρατήρησης οικοσυστημάτων και πουλιών της λίμνης Πετρών (Πλωτό Λιμανάκι / Παλιό ιχθυοτροφείο)
Συνδιοργάνωση με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Μακεδονίας |
| 15.00 | Λήξη Συνάντησης |
Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!
- Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.
























