Φιλότιμες οι προσπάθειες του διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας να ωραιοποιήσει την επικρατούσα κατάσταση του νοσοκομείου μας, δίνοντας ένα πανηγυρικό χαρακτήρα καλώντας στη συνέντευξη της 15ης Φεβρουαρίου 2023 με τα ΜΜΕ και τις τοπικές αρχές και παρουσιάζοντας εκείνα τα στοιχεία με τα οποία θα δείξει ότι η κατάσταση έχει διορθωθεί στο νοσοκομείο και βελτιώνεται συνεχώς.
Εκεί που θα συμφωνήσω μαζί του είναι η απορρόφηση των κονδυλίων για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου, ο οποίος αποτελεί σοβαρή παράμετρο της παρεχόμενης ποιότητας υγείας και φυσικά την ικανοποίηση των χρηστών υγείας. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο τωρινός διοικητής βρήκε στρωμένο τραπέζι αφού τα έργα είχαν ωριμάσει και εγκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση.
Η άλλη παράμετρος είναι το έμψυχο δυναμικό του νοσοκομείου, η πληρότητα σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εδώ η διοίκηση δεν τα πήγε καλά. Το νοσοκομείο μας έχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Η συνειδητή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας κεντρικά είναι εμφανής. Δεν είναι τυχαία η αποστροφή του διοικητή του νοσοκομείου ότι το νοσοκομείο Φλώρινας έχει την καλύτερη στελέχωση. Αντιλαμβάνεται ο καθένας μας το γενικότερο του προβλήματος. Η απαξίωση της δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης ιδιωτικών κλινικών, εργαστηρίων, γιατί όχι και νοσοκομείων.
Δυστυχώς στη συνέντευξη ο κ. διοικητής απέφυγε ή δεν έκρινε σκόπιμο να μας δώσει κάποια ποιοτικά στοιχεία όπως τις οργανικές θέσεις του ιατρικού προσωπικού, για να συγκρίνουμε και να δούμε τα κενά καθώς και για πόσο χρονικό διάστημα υπάρχουν αυτά. Ούτε φυσικά και την πληρότητα των κλινικών για να μάθουμε σε τι ποσοστό είναι αυτή, ποιες κλινικές λειτουργούν ικανοποιητικά ποιες όχι, ώστε στην πολιτική του νοσοκομείου να υπάρχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις για την αποτελεσματική του λειτουργία.
Μελετώντας τα στοιχεία που μας δόθηκαν παρατηρούμε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο, παρά την ομαλοποίηση της λειτουργίας του μετά τον κορωνοϊό, δεν βελτιώθηκε. Συνεχίζει να είναι αρρωστημένη, επισφαλής και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να μπει στην εντατική.
Να επισημάνουμε ότι σε καιρούς φτώχειας και ανημποριάς, όπως αυτούς που περνάμε σήμερα, η προσέλευση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί σημαντικά, γιατί ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει την ιδιωτική παροχή υγείας. Στην πόλη μας βλέπουμε μια δυναμική παρουσία της ιδιωτικής παροχής υγείας, κυρίως στον εργαστηριακό τομέα αλλά και στον χειρουργικό. Και αν λάβουμε υπόψιν μας και την μετακίνηση ασθενών σε διπλανά νοσοκομεία ή της Θεσσαλονίκης, τότε μπορούμε να πούμε ότι αυξήθηκε (;) η νοσηρότητα του πληθυσμού στη λεκάνη της Φλώρινας τα τελευταία χρόνια. Μια επιδημιολογική έρευνα θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ευρήματα της.
Το νοσοκομείο μας έχει αρκετά τμήματα με 1, 2 και 3 γιατρούς. Είναι κοινή παραδοχή ότι τα τμήματα αυτά δεν μπορούν να προσφέρουν ποιότητα υγείας, γιατί καταπονείται ο γιατρός με τις επί πλέον των 7 εφημεριών αλλά και την επί πλέον παρουσία του στο νοσοκομείο. Έτσι ο κίνδυνος του ιατρικού λάθους είναι αυξημένος και θα είναι εις βάρος του ασθενή αλλά και του ιατρικού προσωπικού. Γι αυτό η διοίκηση δεν πρέπει να τους εξωθεί σε εξαντλητικά ωράρια εκμεταλλευόμενη το φιλότιμο τους και καταχρώμενη την διοικητική της εξουσία.
Η διοίκηση του νοσοκομείου πρέπει να προγραμματίζει έγκαιρα και να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και την λειτουργία του νοσοκομείου. Και όταν δεν γίνεται αυτό τότε παρουσιάζονται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Ο ισχυρισμός του διοικητή ότι «έχουμε καλύτερη στελέχωση από τα γειτονικά νοσοκομεία», επιβεβαιώνει αυτό που λέμε ότι αυτό που άλλαξε είναι η διοίκηση και όχι η λειτουργία του νοσοκομείου προς το καλύτερο. Κάποιοι δείκτες επιδεινώθηκαν και κάποιοι άλλοι βελτιώθηκαν.
Μας ανέφερε ο κ. διοικητής στη συνέντευξη ότι η καρδιολογική κλινική στην οποία υπηρετούσαν 4 γιατροί λόγω κινητικότητας μένει σε λίγο με δύο γιατρούς. Πως η θέση του Διευθυντή του κ. Κλιγκάτση προκηρύχτηκε μόλις γνωστοποιήθηκε στη διοίκηση η αποχώρηση του λόγω συνταξιοδότησης. Είναι όμως έτσι; Γιατί οι ημερομηνίες άλλα λένε. Η ενημέρωση από τον κ. Κλιγκάτση ξεκίνησε από τις αρχές της θητείας της παρούσας διοίκησης με τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του στις 29.9.2022 με το οποίο τους γνωρίζει ότι στις 31.12.2022 συνταξιοδοτείται και αποχωρεί από το νοσοκομείο. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι την προκήρυξη της θέσης η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει από τον Ιούνιο του 2022. Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί δεν προκηρύχτηκε άμεσα η θέση του κ. Κλιγκάτση και πέρασε άπραγο ένα διάστημα 10 μηνών περίπου; Και το δεύτερο γιατί δεν προκηρύσσεται;Η αιτιολογία ότι έχουμε έτοιμη χρηματοδότηση και ψάχνουμε τον γιατρό είναι έωλο και επισφαλές, γιατί μόνο η προκήρυξη είναι ελκυστική γιατί δίνει ευρεία δημοσιότητα, ασφάλεια και σιγουριά στον ενδιαφερόμενο. Στη συνέχεια παρουσιάζεται και η παραίτηση και ενός ακόμη γιατρού κι έτσι η καρδιολογική από 4 γιατρούς θα μείνει σε λίγες μέρες μόνο με δύο!!! Και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι αδύνατο να λειτουργήσει με δύο γιατρούς. Κι αυτό συνέβη εξ αιτίας της ολιγωρίας της διοίκησης και της εσφαλμένης τακτικής που ακολουθεί και που λέει ότι ψάχνουμε να βρούμε τον γιατρό και μετά προκηρύσσουμε τη θέση .
Για να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη ποιότητα υγείας και η αποτελεσματικότητα πρέπει το κάθε τμήμα να έχει τουλάχιστον 4 μόνιμους γιατρούς. Κι αυτό απαιτεί τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου. Κάτι που κακώς δεν έγινε μέχρι σήμερα. Τροποποίηση θέλει ο οργανισμός και για το νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνοντας τις οργανικές θέσεις για να μπορέσει με ασφάλεια να αντιμετωπίσει το σύνολο των περιστατικών.
Σημαντικά προγράμματα όπως το «Φώφη Γεννηματά» δεν εφαρμόζονται στο νοσοκομείο μας εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού και αυτό είναι εις βάρος των πολιτών. Είναι γεγονός σήμερα πως κάποιες ειδικότητες γιατρών να είναι σπάνιες στη χώρα μας, γιατί έφυγαν στο εξωτερικό εξ αιτίας της αντιιατρικής πολιτικής που ακολουθήθηκε την τελευταία δεκαετία. Για να επιστρέψουν οι γιατροί αυτοί πρέπει να δημιουργηθούν στα νοσοκομεία μας ανάλογες προϋποθέσεις με αυτές που επικρατούν στο εξωτερικό. Σήμερα με το νέο νόμο της υγείας οι μόνοι που ενδεχομένως θα επιστρέψουν είναι κάποιοι συνταξιούχοι και αυτοί για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.
Τίθεται πια σοβαρά το ζήτημα της δημιουργίας ενός νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη παρά μόνο σε άκρως εξειδικευμένες περιπτώσεις.
Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με τεράστια κενά και επικουρικούς, οι οποίοι έχουν τριετή θητεία και μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να φύγουν κι έτσι δεν αποτελούν μόνιμη λύση. Χώρια που οικονομικά επιβαρύνουν το νοσοκομείο και όχι το Υπουργείο.
Το νοσοκομείο μας από τις 50 οργανικές θέσεις έχει καλυμμένες μόλις τις 30 με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και με την προηγούμενη διοίκηση. Ακόμα, υπηρετούν 11 επικουρικοί, πολύ μεγάλος αριθμός ο οποίος δείχνει την κατεύθυνση και την πορεία του νοσοκομείου. Ότι δηλαδή η πολιτική του Υπουργείου είναι να αποδυναμώσει τα νοσοκομεία και κυρίως της περιφέρειας σε μόνιμο προσωπικό και να τα οδηγήσει πολύ σύντομα σε αποδιοργάνωση και ξεπούλημα τους στους ιδιώτες. Και τότε η υγεία θα γίνει πανάκριβη για τους πολίτες που έτσι κι αλλιώς περνάνε δύσκολα. Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει 800 νοσοκομειακές κλίνες και οι 500- 600 απ αυτές είναι μόνιμα κενές!!! Εκτιμώ ότι ανάλογο ποσοστό επικρατεί και στο δικό μας νοσοκομείο και λέω εκτιμώ γιατί ο διοικητής στη συνέντευξη του δεν μας έδωσε καλυμμένες κλίνες ασθενών.
Σημαντικό γεγονός για το νοσοκομείο μας είναι οι «βαριές» και «εξαιρετικά βαριές» χειρουργικές επεμβάσεις, κάτι που απ όσο γνωρίζω δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει όμως να ξέρουν οι πολίτες τι θνησιμότητα έχουμε σ αυτά τα περιστατικά αλλά και το προσδόκιμο ζωής.
Δύο ερωτήματα θα θέσω για προβληματισμό και δημιουργικές σκέψεις, είναι η ενδεδειγμένη μηχανική υποστήριξη το μόνιτορ και ο απινιδωτής; Μήπως απαιτείται μονάδα εντατικής θεραπείας;
Περιμέναμε στη συνέντευξη να ακούσουμε ότι το νοσοκομείο μας θα ήταν σε καλύτερο επίπεδο παροχής υγείας. Το μόνο που ακούσαμε είναι ότι το δικό μας είναι σε καλύτερη κατάσταση έναντι των άλλων. Φανταστείτε τα προβλήματα στα άλλα νοσοκομεία. Δυστυχώς απογοητευτήκαμε και διαπιστώσαμε πως τα παχιά λόγια ήταν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και δεν μας έδωσαν ελπίδα και προοπτική ότι πάμε καλύτερα. Και αν δεν είναι χειρότερα δεν υπήρξε καμία βελτίωση.
Κι όσο η διοίκηση ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του νοσοκομείου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και δεν αντιδρά, δεν αλλάζει ρότα και δεν θέτει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Κι αλίμονο μας.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης