Όλοι έχουμε συνηθίσει σε καθημερινή βάση να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό, για να καταγράφουμε ακόμα και την παραμικρή σημείωση. Η τεράστια εξάρτηση με τις νέες τεχνολογίες έχει οδηγήσει τα παιδιά, όπως και τους μεγάλους, να μην είναι τόσο εξοικειωμένα με τον γραπτό λόγο αλλά να είναι προσηλωμένα όλη την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη. Η ευκολία που προσφέρουν τα ψηφιακά ημερολόγια ή σημειωματάρια είναι δεδομένη. Μπορούμε αμέσως να καταγράψουμε αυτό που θέλουμε και να το δούμε από οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι ή το γραφείο.
Πολλοί γνωρίζουν ότι η πληκτρολόγηση ενός κειμένου δεν είναι μια δημιουργική διαδικασία. Είναι όμως κάτι πρακτικό που διευκολύνει την εργασία και την καθημερινότητα μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εξοικειωμένος με τον γραπτό λόγο γιατί αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης και δημιουργίας. Όταν γράφουμε στο ημερολόγιο μας ή στο σημειωματάριο, φτιάχνουμε τον δικό μας γραφικό χαρακτήρα, που είναι ξεχωριστός για κάθε άνθρωπο. Τα γράμματα αποτελούνε ένα κομμάτι της προσωπικότητας μας. Όταν γράφουμε τις σκέψεις μας, είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στο χαρτί από ό,τι στον υπολογιστή γιατί ξέρουμε ότι τα λάθη που θα κάνουμε μπορούμε άμεσα να τα διορθώσουμε, χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να έχουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο γραφής.
Σίγουρα η τεχνολογία μας εξυπηρετεί στο να μην κάνουμε σπατάλη χαρτιού αλλά αυτό είναι σχετικό, και πολλές φορές δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Έχει αποδειχτεί ότι με μεγάλη ευκολία τυπώνουμε συνεχώς χαρτιά στον εκτυπωτή και χαλάμε περισσότερο χαρτί από ό,τι θα χαλάγαμε στην πραγματικότητα, γιατί μπορούμε εύκολα σε ένα ψηφιακό μέσο να γράψουμε ένα κείμενο και να το τυπώσουμε, να το πετάξουμε και να το ξανατυπώσουμε πάλι επειδή διαπιστώσαμε λάθη. Παλαιότερα, το χαρτί ήταν κάτι πολύτιμο και δεν είχαμε την πολυτέλεια να καθόμαστε να γράφουμε και να σβήνουμε ή να πετάμε χαρτιά, επειδή κάναμε αρκετό κόπο να γράψουμε σε ένα σημειωματάριο. Δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να καταστρέψουμε αυτό που γράψαμε για να το ξαναγράψουμε από την αρχή γιατί απαιτούσε αρκετό κόπο και χρόνο.
Με την χρήση ημερολογίου, αποφεύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τα δεδομένα και τις χρήσιμες πληροφορίες μας γιατί μπορούμε να τις έχουμε στο χαρτί και να τις βλέπουμε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από μια ψηφιακή συσκευή που μπορεί να χαλάσει ή αποφορτιστεί. Επιπλέον, μπορεί εύκολα κάποιος να εισβάλει στον υπολογιστή μας και να κλέψει τις πληροφορίες μας , κάτι που θα ήταν αρκετά δυσάρεστο για εμάς.
Μπορεί ένα ψηφιακό ημερολόγιο να έχει πολλά οφέλη γιατί μπορεί να διαχειρίζεται εύκολα έναν μεγάλο όγκο δεδομένων και η αναζήτηση να γίνεται πολύ γρήγορα. Αλλά, η ψηφιακή αποθήκευση εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους, που αν δεν προσέξουμε, η καταστροφή που μπορούμε να πάθουμε μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και να μας κοστίσει αρκετά.
Σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους και μην διστάσετε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας ή στα αγαπημένα σας πρόσωπα ημερολόγια 2025, κάνοντας μία σημαντική αλλαγή στη ζωή σας και στον τρόπο που οργανώνετε τον χρόνο σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, η διαδικασία θα σας εκπλήξει ευχάριστα, γεμίζοντας σας μοναδικά συναίσθηματα.