Η μπύρα, ειδικά παγωμένη, είναι ένα μια από τις αγαπημένες απολαύσεις για πολλούς, ειδικότερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Ξέρετε όμως πως παράγεται μια μπύρα;
Πάμε να δούμε παρακάτω!
Η παραγωγή μπύρας περιλαμβάνει τα στάδια της βυνοποίησης, της ζυθοποίησης (βρασμός και ζύμωση), και της μεταζύμωσης (φιλτράρισμα, ωρίμανση, εμφιάλωση).
Βήμα 1: Βυνοποίηση
Το κριθάρι μουλιάζεται και βλασταίνει για να παραχθεί βύνη.
Η βύνη αποξηραίνεται και φρυγανίζεται για να αναπτυχθούν τα χαρακτηριστικά της γεύσης και του αρώματος.
Απομακρύνονται ανεπιθύμητα συστατικά.
Βήμα 2: Ζυθοποίηση
Η βύνη αλέθεται και αναμιγνύεται με νερό για να δημιουργηθεί ο πολτός.
Ο πολτός βράζεται, συνήθως με λυκίσκο, για να αποστειρωθεί και να αναπτυχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις του λυκίσκου.
Ο λυκίσκος προστίθεται σε διάφορα στάδια του βρασμού για να επηρεαστεί η πικράδα, η γεύση και το άρωμα της μπύρας.
Η βρασμένη ουσία, γνωστή ως ζυθογλεύκος, ψύχεται.
Προστίθεται μαγιά και ξεκινά η ζύμωση, μετατρέποντας τα σάκχαρα του πολτού σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ζυμών: αφροζύμες για μπύρες τύπου ale και βυθοζύμες για μπύρες τύπου lager.
Βήμα 3: Μεταζύμωση
Μετά τη ζύμωση, η μπύρα φιλτράρεται για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα της μαγιάς και άλλων σωματιδίων.
Ωριμάζει σε κλειστές δεξαμενές.
Συμπληρώνεται το ανθρακικό.
Εμφιαλώνεται ή συσκευάζεται σε βαρέλια.
Η διαδικασία παραγωγής μπύρας προφανώς μπορεί να επηρεαστεί και να διαφοροποιηθεί σε αρκετά στάδια αλλάζοντας την τελική γεύση, το άρωμα και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ του τελικού προϊόντος.
Πηγή: https://el.wikipedia.org
Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!
- Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.
























