Επικαιρότητα

Η επένδυση της ΔΕΗ στην Κοζάνη αλλάζει τα δεδομένα για την τοπική οικονομία

Η έλλειψη υποδομών στη Δυτική Μακεδονία και τα Data Centers ως πόλος ανάπτυξης

proodos-market-amyntaion socia;33

Τις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Κοζάνης αναδεικνύει το Bloomberg ενόψει της επένδυσης 5,87 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ για την ανάπτυξη data center, ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων της Ευρώπης.

Στο μεταίχμιο της ενεργειακής μετάβασης, με την επαρχιακή πόλη της Κοζάνης που μέχρι πριν μερικά χρόνια τροφοδοτούσε την οικονομία της από την επεξεργασία λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έρχεται η μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ να μετατρέψει την περιοχή σε κόμβο τεχνολογίας και καθαρής ενέργειας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτoρυχείων το 2019, πολλές είναι οι θέσεις εργασίας που έχουν μείνει κενές με τον πρωθυπουργό της χώρας σε επίσκεψή του στην περιοχή να δηλώνει ότι θα έρθουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Το όραμα της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτύξει ένα κέντρο δεδομένων 300 μεγαβάτ στην περιοχή μέχρι το τέλος του 2028, ταυτόχρονα με έργα πράσινης ενέργειας. Το κέντρο θα έχει προδιαγραφές επέκτασης σε ένα γιγαβάτ έως το 2031.

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υπερ-επενδυτές για να βρει μια εταιρεία που θα μισθώσει το κέντρο δεδομένων, αναφέρει το Bloomberg. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι η παροχή ρεύματος θα παρέχεται μέσω του ήδη υπάρχοντος περιφερειακού ενεργειακού δικτύου της ΔΕΗ χωρίς να ασκείται πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας. Το κέντρο δεδομένων αναμένεται να καταναλώνει περίπου 0,6% του νερού που απαιτείται για τις λιγνιτικές λειτουργίες, ποσοστό που καθησυχάζει τους πολίτες για την υπερκατανάλωση νερού.

Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ απασχολεί περίπου 1.250 εργαζόμενους στην περιοχή. Κατά την κορύφωση των κατασκευαστικών εργασιών, θα χρειαστούν περίπου 7.500 εργαζόμενοι, ενώ τα έργα θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.200 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη για τη εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα βοηθήσουν τους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας και της ενέργειας, δημιουργώντας έτσι μια περιφερειακή οικονομία γύρω από το νέο κέντρο δεδομένων.
newsit

Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!

  1. Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.

Google-news1

 

You may also like

Σύλληψη 44χρονου αλλοδαπού σε περιοχή της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
Επικαιρότητα

Για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης συνελήφθησαν και επικίνδυνη οδήγηση σε περιοχές της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας

Συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο από αστυνομικούς των Τμημάτων Τροχαίας Φλώρινας και Εορδαίας, σε περιοχές αρμοδιότητάς ...

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.