Τα τραγούδια στα «ντόπικα», ο πραγματικός λόγος πίσω από καταγγελίες για αδήλωτους εργαζομένους και διατάραξη κοινής ησυχίας, λένε οι διοργανωτές
Το βράδυ της 6ης Ιουνίου, οι κάτοικοι του χωριού Αετός στη Φλώρινα ήταν έτοιμοι να γιορτάσουν την επιτυχία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μέγας Αλέξανδρος Αετού που κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα. Για να γιορτάσουν, συνδιοργάνωσαν με τον πολιτιστικό μορφωτικό σύλλογο ένα παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία. Οι κάτοικοι του χωριού ξεκίνησαν τις προετοιμασίες, αλλά στα αυτιά τους έφταναν πληροφορίες για καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, στη ΔΟΥ Φλώρινας και στην υγειονομική υπηρεσία.
Έπειτα από καταγγελία για αδήλωτους εργαζομένους στο τοπικό γλέντι, στις εννιά το βράδυ πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Καθώς οι κάτοικοι του Αετού πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, δόθηκε συνέχεια στη γιορτή, αλλά μετά τις έντεκα υπήρξε δεύτερη καταγγελία για διατάραξη κοινής ησυχίας, η οποία έγινε από το Αμύνταιο, δεκατρία χιλιόμετρα μακριά από τον Αετό. Με απόφαση εισαγγελέα, η εκδήλωση σταμάτησε.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμυνταίου, όπου υπάγεται διοικητικά το χωριό Αετός. Στις 20/5, έπειτα από καταγγελίες παρόμοιας φύσης, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι Ερμής και Αμύντας Αμυνταίου ματαιώθηκε πριν καν αρχίσει. «Δεν έχει γίνει παρόμοια καταγγελία σε άλλα χωριά, παρά μόνο στο δικό μας και στου Αμυνταίου», λέει στην «Κ» ο 24χρονος Μιχάλης Ζαρίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αετού Φλώρινας. «Το πρόβλημα είναι πως στα γλέντια μας χορεύουμε και τραγουδάμε στα ντόπικα. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε αυτά τα μέτρα χρησιμοποιούν ως πρόφαση το ότι τραγουδάμε “απαγορευμένα” τραγούδια, γιατί ενοχλούν για χρόνια».
Ο αλγόριθμος στο TikTok εμφανίζει βίντεο με εκατοντάδες νεαρά άτομα από τα χωριά της Φλώρινας που μιλούν και χορεύουν στους ήχους των χάλκινων συγκροτημάτων που παίζουν τραγούδια στα «ντόπικα» ή «εντόπικα», όπως είναι γνωστό το σλαβόφωνο ιδίωμα των κατοίκων σε επαρχίες της Φλώρινας, της Πέλλας και του Κιλκίς. Το προφορικό ιδίωμα ομιλείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα στην περιοχή ως μέσο κοινής συνεννόησης Οθωμανών, Ελλήνων και Σλάβων.
Δεν διαθέτει αλφάβητο και αποτελείται από ένα κράμα διαφορετικών γλωσσών που γειτνιάζει με τη γλώσσα που ομιλείται σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όπως συνέβη και με άλλα ιδιώματα, η χρήση του είχε απαγορευτεί από το ελληνικό κράτος. Παρά τις πιέσεις και τις εθνικιστικές φορτίσεις που συνδέονται με τη χρήση του, ιδίως στο πλαίσιο του «μακεδονικού ζητήματος», τα ντόπικα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην καθημερινή επικοινωνία στα χωριά της Φλώρινας, ως ζωντανό κομμάτι της τοπικής ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας.
Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων ισχυρίζονται πως πίσω από αυτές τις καταγγελίες βρίσκονται κάποιοι που πρόσκεινται στο πατριωτικό κόμμα της Νίκης. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Νίκη εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, εκφράζοντας ικανοποίηση για την παρέμβασή της προς τον Δήμο Αμυνταίου και την Εισαγγελία Φλώρινας, υποστηρίζοντας ότι συνέβαλε στην προστασία των «αγνών και όμορφων παραδοσιακών λαϊκών πανηγυριών της Μακεδονίας μας», τα οποία είχαν αρχίσει να μετατρέπονται σε «χώρους προώθησης της σκοπιανής αλυτρωτικής προπαγάνδας».
«Τα τραγούδια που παίζουν στα γλέντια είναι του γάμου και της χαράς, όπως για παράδειγμα το “Ονταμ πο νεβέστατα”, ένα τραγούδι που μιλάει για ένα παλικάρι που πηγαίνει να ζητήσει τη νύφη, αλλά το χωριό δεν τη δίνει. Κάποιες φορές παίζουν και κάποιοι ποπ ήχοι που συναντώνται στα Βαλκάνια, αλλά και χοροί απ’ όλη την Ελλάδα», συμπληρώνει ο κ. Ζαρίδης.
Σε ανακοίνωσή της, η βουλευτής Φλώρινας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, ανέφερε ότι αυτές οι πρακτικές αποτελούν «μια ευθεία βολή κατά της πολιτιστικής μας παραγωγής, των εθίμων και της τοπικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς». Ανάλογη στάση κράτησε και ο δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωάννης Λιάσης, χαρακτηρίζοντας τα πανηγύρια ως τον τρόπο «που ένας τόπος δηλώνει πως, κόντρα σε κάθε δυσκολία, παραμένει ζωντανός».
Ο φόβος για ενδεχόμενες ματαιώσεις παραδοσιακών γλεντιών στα «ντόπικα» πλανάται πάνω από τα χωριά της περιοχής, όπως ο Αετός, το Πεδινό, το Ξινό Νερό και η Ατραπός, τα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες γι’ αυτά. Συνήθως αυτά τα γλέντια διοργανώνονται με την πρωτοβουλία νεαρών ατόμων που μεγάλωσαν εκεί ή επιστρέφουν για το καλοκαίρι στην πατρίδα τους.
Επειτα, ωστόσο, από αυτά τα φαινόμενα, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοργανωτές των πανηγυριών καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τεράστια γραφειοκρατία, που αποθαρρύνει το στήσιμο οποιασδήποτε γιορτής.
Πηγή:kathimerini.gr
Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!
- Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.