Από την Υποδ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας, ανακοινώνεται η ύπαρξη θετικού κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, σε αγριόχοιρο που ανευρέθηκε νεκρός στις 03/04/2024, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκοπού, του Δήμου Φλώρινας της ΠΕ Φλώρινας, εντός της Απαγορευμένης Ζώνης Ι. Πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος και η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο).
Υπενθυμίζεται ότι είναι το 2ο κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας και συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ύστερα από την αρχική του εντόπιση σε μονάδα κατοικίδιων χοίρων, στην ίδια περιοχή της ΠΕ Φλώρινας, τον Ιούλιο του 2023. Πολυάριθμα κρούσματα της νόσου, είτε σε εκτρεφόμενους, είτε σε αγριόχοιρους, έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών, Δράμας και Κιλκίς, καθώς και σε γειτονικές χώρες, κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι μόνιμα σε επιφυλακή, με συνεχείς δειγματοληψίες στα πλαίσια είτε ενεργητικής, είτε παθητικής επιτήρησης του νοσήματος, με οριοθετήσεις ζωνών σε περιπτώσεις κρουσμάτων και επιβολή μέτρων εντός των ζωνών αυτών και συνεχείς ελέγχους σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, ιδιαίτερα από κατόχους οικόσιτων χοίρων, που είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βόσκησης.
α) Έλεγχος μετακινήσεων στις εκμεταλλεύσεις:
Αυστηρός έλεγχος της εισόδου/εξόδου των ζώων, αυστηρά σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.
Ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης που να εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης.
Ύπαρξη χώρου απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα.
β) Κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών:
Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό.
Χρήση καθαρών ρούχων κατά την είσοδο που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη εκμετάλλευση.
Χρήση ολόσωμων προστατευτικών φορμών πάνω από τα ρούχα και καθαρών ελαστικών μποτών με επιπλέον προστατευτικά καλύμματα.
Περιορισμός των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό. Ένδυση των επισκεπτών με ολόσωμο προστατευτικό ρουχισμό και υποδημάτων μιας χρήσης, με παροχή από την εκμετάλλευση
γ) Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων
Καθαριότητα του προαύλιου χώρου, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων.
Ύπαρξη και χρήση απολυμαντικής τάφρου.
Καθαρισμός και απολύμανση οχημάτων μεταφοράς ζώντων ζώων πριν και μετά τη χρήση
Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων, σκευών και των εργαλείων, με εγκεκριμένα απολυμαντικά.
Αποφυγή χρήσης δανεισμένου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού.
Σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων.
Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.
δ) Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.
Συχνή χρήση εντομοκτόνων και εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, στα ζώα και στους περιβάλλοντες χώρους.
Τοποθέτηση σητών στα παράθυρα.
Προστασία του χώρου αποθήκευσης των ζωοτροφών.
Υπενθυμίζεται ότι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης καθώς είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με υψηλή μεταδοτικότητα και έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.
Με Εντολή Περιφερειάρχη
Ο Δ/ντης Κτηνιατρικής
Καντζόγλου Θεόφιλος