Για μένα ο νοστιμότερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μοσχάρι είναι στο φούρνο και μάλιστα να το συνοδέψουμε με ζυμαρικό. Ναι σωστά καταλάβατε, εννοώ ένα παραδοσιακό μοσχάρι γιουβέτσι στο φούρνο, με υπέροχο πεντανόστιμο κριθαράκι.
Υλικά
• 1.200 γραμ. (περίπου) μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
• 500 γραμ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
• ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ολόκληρο
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 1 καρότο ολόκληρο
• 2 κλωνάρια σέλινο ή μαϊντανό
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες ντοματοπελτέ
• ½ κρασοπότηρο ξηρό κρασί, κόκκινο ή λευκό
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλλας
• 3 – 4 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το μοσχάρι, το κόβουμε σε μερίδες (αν δεν το έχει κόψει ο κρεοπώλης μας) και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα (ή καλύτερα σε χύτρα ταχύτητας) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε (σωτάρουμε) γύρω γύρω το κρέας να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί.
Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το καρότο και με μια ξύλινη κουτάλα, τ΄ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον πελτέ, το σέλινο ή μαϊντανό, το ξύλο κανέλλας, το μπαχάρι και τόσο ζεστό νερό, που να το σκεπάζει και να είναι δυο δάχτυλα πάνω από το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει, για 1½ ώρα περίπου, ή για τρία τέταρτα της ώρας, αν το βράσουμε σε χύτρα. Ο χρόνος βρασίματος είναι ενδεικτικός και εξαρτάται από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, τη δύναμη της εστίας και το κομμάτι του κρέατος που μαγειρεύουμε.
Μοσχαράκι γιουβέτσι παραδοσιακό – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχαράκι γιουβέτσι παραδοσιακό – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν δεν θέλουμε το κριθαράκι χυλωμένο και το προτιμούμε σπυρωτό, ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια πλασωτέ κατσαρόλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντάς το να λαδωθεί καλά. Έπειτα το αδειάζουμε σε ένα ταψί.
Διαφορετικά, ρίχνουμε το κριθαράκι κατευθείαν στο ταψί και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
Στη συνέχεια αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα από το κρέας το κριθαράκι, μέχρι να το καλύψει το υγρό και ένα δάχτυλο παραπάνω.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά από πάνω βάζουμε τα κομμάτια απ’ το μοσχάρι μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω κάτω σχάρα, για 30′ – 35′ λεπτά ή στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160°C για 20′ – 25′ λεπτά.
Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά και αν χρειαστεί κι άλλο νερό προσθέτουμε.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5′ να τραβήξει τα υγρά του και το σερβίρουμε αμέσως.
faghta-giagias.blogspot.com
Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!
- Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.
Αφήστε σχόλιο, για αυτό το post!