1ο
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
AGRENDA | WINE TRAILS
18-19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
2023
∆ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
∆ΙΗΜΕΡΙ∆Α
ΘΕΜΑ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Η ΓΗ ΤΟΥ
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ
ΤΟΠΟΣ
ΚΤΗΜΑ
∆ΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
2023
Η ΓΗ ΤΟΥ
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ
ΠΑΡΟΥΣIΑΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤHΝ ∆ΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ∆ιαµάντω Κρητικού, Αντιδήµαρχος Αγροτικών θεµάτων
Το πρώτο µέρος της ηµερίδας θα περιλαµβάνει τράπεζα διαλόγου µε στόχο την ανταλλαγή και επικοινωνία
πληροφοριών σε ότι αφορά το Ξινόµαυρο & το Αµύνταιο.
ΤΡΑΠΕΖΑ ∆ΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Ξινόµαυρο και Κλωνική επιλογή | Στέφανος ∆. Κουνδουράς, Πρόεδρος & Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ, Καθηγητής
ΠΜΣ Οινολογία ΓΠΑ
Ιστορική αναδροµή ξινόµαυρου και η υφιστάµενη κατάσταση | Ιωαννίδης Στέφανος, ΠΕ Γεωπόνων, MSc
Προϊστάµενος Τµήµατος Αµπελουργίας-Οινολογίας & Αγροτικής Οικονοµίας Αµυνταίου Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας,
διευθυντής της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Αµυνταίου
Υποκείµενα ξινόµαυρου ενδεδειγµένα για την ζώνη του Αµύνταιου | Νικόλαος ∆άλπης, Γεωπόνος Α.Π.Θ
∆ιευθυντής Τµήµατος Αµπέλου ΒΙΤΡΟ Ελλάς Α.Ε.
Συστήµατα διαµόρφωσης και άρδευσης ενδεδειγµένα για το ξινόµαυρο Αµυνταίου | Βασίλης Μυλωνάς,
Γεωπόνος κτήµατος Κυρ-Γιάννη
Αιτήσεις καλλιεργητικές πρακτικές στο ξινόµαυρο | Γιαννιτσόπουλος Χάρης, Τελειόφοιτος Πολιτικός
Μηχανικός MSc ΑΠΘ, Αµπελουργός
ΤΡΑΠΕΖΑ ∆ΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΠΟΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Η επίδραση της Μηλογαλακτικής ζύµωσης στο οργανοληπτικό προφίλ των οίνων του ξινόµαυρου
Dr. Ευάγγελος Ηρ. Σουφλερός, Καθηγητής οινολογίας ΑΠΘ, Dr. Ing στην Οινολογία- Αµπελουργία του Πανεπιστηµίου
του Bordeaux
Τεχνικές οινοποίησης για την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του
ξινόµαυρου | Άρτε µις Τουλάκη, Οινολόγος, M. Sc., Ph. D c, Ιδιοκτήτρια Wineconsulting
Οινοποίηση και εµφιάλωση Αφρωδών στην ζώνη ΠΟΠ. Αµύνταιο | Αντώνης Κιοσέογλου, Οινολόγος,
Κτήµα Κυρ-Γιάννη
Νέες τάσεις και τεχνολογίες στην οινοποίηση του ξινόµαυρου, Κτήµα Άλφα | Εµορφίλη Μαυρίδου,
Χηµικός Μηχανικός MSc ΕΜΠ, Οινολόγος
∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ
10:00-10:30
10:30-10:40
11:00-12:00
ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ
12:00-13:00
13:00-13:15
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
13:14-14:15
14:14-15:15
15:30
10:30-11:30
11:30-13:00
1ο
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
2023
Η ΓΗ ΤΟΥ
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΑ ∆ΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΠΟΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Από τη θεωρία στην πράξη: η σηµασία του «storytelling» στη δηµιουργία αγροτουριστικών -οινοτουριστικών
προορισµών | Μαρία Παρταλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Πάντρεµα του ξινόµαυρου µε την τοπική γαστρονοµία | Ηλιάνα Κοντοσώρου, Ιδιοκτήτρια και Head Chef
Εστιατόριο Κοντοσώρος
Ταξίδι στην παράδοση µέσω της µεταποίηση αγροτικών προϊόντων µε ξινόµαυρο | Εκπρόσωποι επιχειρήσεων
Γαστρονοµίας (Ναουµίδης)
Ζώνη ΠΟΠ Αµύνταιο – πόλος έλξης για τον τουρισµό | Ιωάννης Ιατρίδης, Εκπρόσωπος επιχειρήσεων
τουρισµού Νυµφαίου
κπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τον οίνο και σχέδιο δράσης για τον οινοτουρισµό στην
∆. Μακεδονία | Χατζηλιάδου, Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας
ΤΡΑΠΕΖΑ ∆ΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ
ΝΕΑ ΚΓΠ και εθνική αγροτική πολιτική στο τοµέα της Αµπελουργίας και Οινολογίας | Σταµενίτης
∆ιονύσιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων
Πολιτική της περιφέρειας για την αµπελουργία και οινολογία στο Αµύνταιο | Γεώργιος Κασαπίδης,
Περιφερειάρχης ∆υτικής Μακεδονίας
Πρακτικές Ανάδειξης του ∆ήµου Αµυνταίου ως Τουριστικός Προορισµός | Άνθιµος Μπιτάκης,
∆ήµαρχος Αµυνταίου
Συνεταιρισµοί, το µέλλον της Αµπελουργίας και οινοποιίας στην Ελλάδα | Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ
Συνεταιριστικά αµπελοοινικά προϊόντα | Μάρκου, Πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ
Ξινόµαυρο ποικιλία πρεσβευτής την χώρας µας στο εξωτερικό | Ευσταθίου, Πρόεδρος Ε∆ΟΑΟ
Ο εναρµονισµός των συνεταιριστικών οινοποιείων στην σύγχρονη αγορά | Ευάγγελος Αργύρης
Πρόεδρος Συνεταιριστικού οινοποιείου Ζίτσας
∆ιαµάντω Κρητικού, Πρόεδρος Αγορικού συλλόγου ∆ήµου Αµυνταίου
ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ
Το δεύτερο µέρος της ηµερίδας θα περιλαµβάνει Οινογνωσία ξινόµαυρου και blends από τα οινοποιεία της
περιοχής και θα συνοδεύεται από γαστρονοµικές προτάσεις τοπικών εστιατορίων και παραγωγών.
Την οινογνωσία του δεύτερου µέρους θα πλαισιώσει µουσικά το Ωδείο της Φλώρινας (Παράρτηµα
Αµυνταίου) χαρίζοντάς µας ένα µουσικό ταξίδι που θα παντρέψει το παρελθόν µε το σήµερα, και την
πολιτισµική «µικροκουλτούρα» µε διεθνείς µελωδίες.
Επίσκεψη στους αµπελώνες, τοπικές επιχειρήσεις και γευσιγνωσία στα οινοποιεία της περιοχής.
Επίσκεψη στους αµπελώνες (Κτήµα Άλφα)
Γευσιγνωσία
Συνεταιριστικό Οινοποιείο | Κτήµα Καρανίκα | Κυρ Γιάννη | Κτήµα Άλφα | Κτήµα ∆ηµόπουλου
(Η Γευσιγνωσία της Κυρ Γιάννη θα πραγµατοποιηθεί στο Οινοποιείο του Συνεταιρισµού)
Εκδημία μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπου Τοπαλίδη
Η Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ανακοινώνει την προς...
Διαβάστε περισσότεραDetails