Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στις 28 Μαΐου υπεγράφη ειδικό Πρωτόκολλο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, μεταξύ του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα για εντατικοποίηση και διευρυμένα προγράμματα ελέγχων στα τρόφιμα και ποτά. Στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας, τονίζεται ότι ΑΜΕΣΑ θα εφαρμόζεται ένα συντονισμένο πλαίσιο συνεργασίας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως ελεγκτές Υγείας κ.λ.π., με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη άσκηση των ελέγχων.
Επίσης ιδιαίτερα τονίζεται:
1ον Η διεύρυνση με πλήρη αυστηρότητα των καταγγελιών και αναφορών των πολιτών
2ον Η πλήρη υποστήριξη των επιθεωρήσεων, για περισσότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους
3ον Την διαχείριση πιθανών διατροφικών περιστατικών, όπως δηλητηριάσεων – αλλεργιών κ.λ.π.
Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρεται ότι:
«Η Σημερινή συμφωνία θέτει το πλαίσιο ενιαίου συντονισμού και ενδυνάμωση της συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτελεσματικότερη άσκηση των επίσημων ελέγχων».
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
Επανειλημμένα επισημάναμε σε όλους τους συναδέλφους και ειδικά στα καταστήματα των τροφίμων Ταβέρνες – Εστιατόρια – Πιτσαρίες – Σουβλατζίδικα – Μουσικοταβέρνες – Ρεστοράν – Σνακ Μπαρ – Φούρνους – Ζαχαροπλαστεία – Ψαροταβέρνες – Κυλικεία – Καφετέριες με κρύα πιάτα – Σούπερ Μάρκετ – Παντοπωλεία – Σάντουιτς Μπαρ, την πιστή και σχολαστική εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου το οποίο Δημοσιεύουμε εκ νέου.
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ
1ον ΤΑ ΕΦΤΑ (7) ΑΡΧΕΙΑ
1.ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Περιέχει:
Πιστοποιητικά υγείας
Πιστοποιητικά ή βεβαίωση εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων και ποτών.
2.ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ
Περιέχει:
Βεβαίωση από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου για την καταλληλότητά του
3.ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ
Περιέχει:
Το πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης της επιχείρησης, με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά καταλληλότητας των προϊόντων καθαρισμού
4.ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑΣ
Περιέχει:
Πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων ανά εννεάμηνο από πιστοποιημένη εταιρία
5.ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΨΥΓΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΨΥΚΤΩΝ
Περιέχει:
Την παρακολούθηση της θερμοκρασίας όλων των ψυκτικών θαλάμων και θερμοθαλάμων
Ελάχιστη καταμέτρηση: 2 φορές το 24ωρο
6.ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ
Απαιτείται:
Πληροφοριακή κατάσταση των προμηθευτών της επιχείρησης
7.ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΙΠΟΣΥΛΛΕΚΤΗ Υ.Α. 47829/2017
Περιέχει:
Βεβαίωση από εταιρία συγκομιδής των μαγειρικών ελαίων
2ον ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ
Εξέχουσα θέση κατά τους ελέγχους των ελεγκτικών υπηρεσιών
αποτελεί η ύπαρξη του ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΡΟΗΣ
Το Διάγραμμα Ροής αποτυπώνει:
α) Την ροή όλων των εργασιών της επιχείρησης, στα τρόφιμα και ποτά.
β) Αν η επιχείρηση είναι χαμηλού κινδύνου το διάγραμμα ροής είναι απλό χωρίς περιγραφική έκθεση.
γ) Αν η επιχείρηση είναι μεσαίου ή υψηλού κινδύνου το διάγραμμα ροής υποχρεωτικά θα συνοδεύεται και από περιγραφική έκθεση.
Οποιοδήποτε διάγραμμα ροής για να είναι έγκυρο θα πρέπει να φέρει σφραγίδα και υπογραφή από υγιεινολόγο ή επιστήμονα ειδικότητας όπως π.χ. Τεχνολόγος Τροφίμων κ.λ.π.
δ) Επισημαίνουμε να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή, ότι μόνο από τις προαναφερόμενες ειδικότητες ισχύει το διάγραμμα ροής, όχι από άλλες ειδικότητες, όπως π.χ. Πολιτικοί Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες κ.λ.π.
Επίσης οποιοδήποτε διαγράμμα έχει εκδοθεί έως την 31-12-2017 201 ισχύει κανονικά (π.χ. από Πολιτικούς Μηχανικούς κ.λ.π.).
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ή Η ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΟΥ
1ον Σε περίπτωση αφαίρεσης της δραστηριότητας της επιχείρησης και αντικατάσταση με ΝΕΑ, απαιτείται νέο διάγραμμα ροής.
2ον Όταν προστεθεί εντός της επιχείρησης νέα συναφή δραστηριότητα.
3ον Στην περίπτωση προσθήκης νέων χώρων επέκτασης της επιχείρησης.
4ον Όταν τροποποιούνται οι όροι λειτουργίας της επιχείρησης.
5ον Στην περίπτωση που μεταφέρεται η επιχείρηση σε άλλο χώρο, απαιτείται νέο διάγραμμα ροής.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Τα ελεγκτικά όργανα επίσης ελέγχουν
Διαχωρισμός των τροφίμων στον αποθηκευτικό χώρο από μη τρόφιμα ΔΗΛΑΔΗ από άλλα αντικείμενα.
Η σέσουλα σερβιρίσματος του πάγου δεν θα παραμένει μέσα στην παγοθήκη ΑΛΛΑ σε εξωτερικό κλειστό δοχείο και όχι μέσα στον πάγο.
Δεν θα υπάρχει στο κατάστημα κανένα απολύτως προϊόν χωρίς ένδειξη ΕΤΙΚΕΤΑ.
Τήρηση του τιμοκαταλόγου με επισήμανση των νωπών ή κατεψυγμένων κρέατα ή κιμά.
Τα σκεύη σερβιρίσματος (όπως ποτήρια-μαχαιροπίρουνα-πιάτα κ.λ.π.) όχι σε ντουλάπια ξύλινα αλλά σε ανοξείδωτα και καλυμμένα.
Σήτες στα παράθυρα – πόρτες και σε όλους τους χώρους προς προστασία από έντομα.
Οι σχάρες των ψυγείων ανοξείδωτες.
Αυστηρώς να αποφεύγεται η τοποθέτηση στο ίδιο ψυγείο, όπως π.χ. λαχανικά με κρέατα ή παγωτά με οτιδήποτε άλλο.
Αυτόματες βρύσες κουζίνα-τουαλέτες.
Πλήρη στεγανότητα στο κάλυμμα του κάδου σκουπιδιών και σε ειδική τοποθέτηση για να μην τίθεται σε κίνδυνο τα τρόφιμα.
α. Γνωστοποιούμε στους Συναδέλφους ΕΣΤΙΑΣΗΣ και ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, ότι οι έλεγχοι θα είναι σχολαστικοί – αυστηρότατοι με ότι συνεπάγεται και ειδικά μετά τα επεισόδια δηλητηριάσεων του τελευταίου διαστήματος, στην Λαμία.
β. Εάν οι παραβάσεις είναι επικίνδυνες ή ο συνάδελφος δεν τηρεί τις υποδείξεις των ελεγκτικών οργάνων (ΕΦΕΤ – Επόπτες Υγείας) όχι ΜΟΝΟ κλείνει η επιχείρηση αλλά σύρεται και στα δικαστήρια με βαριά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Τσαπατσάρης Γρηγόριος