Αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά το έθιμο Τσιριβάρβαρα 2023, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα της εορτής της Αγιας Βαρβάρας στο Αμύνταιο .
Τα Τσιρι-Βάρβαρα είναι ένα έθιμο του οποίου οι καταβολές προέρχονται κυρίως από την αρχαιότητα. Περιλαμβάνει στοιχεία που παραπέμπουν σε παγανιστικές εκδηλώσεις σχετιζόμενες με τη λατρεία της φωτιάς ενώ έντονο είναι και το στοιχείο που θέλει τη πυρά να χρησιμοποιείται ως μέσο εξαγνισμού για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων καθώς και τη σηματοδότηση μιας νέας αρχής.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει έντονη η αντίληψη πως τα Τσιρι-Βάρβαρα σχετίζονται άμεσα και με την Αγία Βαρβάρα κυρίως λόγω της ονομασίας τους (“τσιρι” 1ο συνθετικό της λέξης πιθανότατα από τον ήχο που παράγεται κατά την καύση του ξύλου και τους μικρούς κρότους από τις σπίθες που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και”Βάρβαρα” προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας).
Η ακριβής τελετουργία του εθίμου σχετίζεται με το άναμμα φωτιάς από ένα σωρό ξύλων σχεδόν σε κάθε γειτονιά του Αμυνταίου ο οποίος συγκεντρώνεται με κόπο και προετοιμασία τουλάχιστον δυο με τεσσάρων μηνών, από τις παρέες των παιδιών κάθε γειτονιάς. Στόχος της κάθε ομάδας που συμμετέχει στη διαδικασία είναι η συλλογή όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων καύσιμης ύλης με σκοπό το άναμμα της ψηλότερης φωτιάς.
Η νύχτα της Κυριακής έγινε μέρα στο Αμύνταιο κατά τη χθεσινή αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου του ανάμματος των φωτιών, με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν με το άναμμα της πρώτης φωτιάς στην αλάνα, στον δρόμο προς Φλώρινα, όπου ο Δήμος, προσέφερε τοπικό κρασί, φασολάδα, καθώς και εδέσματα που ετοίμασαν οι Σύλλογοι του Αμυνταίου, συνοδεία μουσικής Μπάντας με χάλκινα ακούσματα με συμμέτοχη τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων και την ξαφνική εμφάνιση των Μωμόγερων.
Οι Μωμόγεροι, γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα.
Η δεύτερη πολυ μεγάλη φωτιά άναψε στις 24.00 στην αλάνα, στο «παλιό Αμύνταιο», σε έναν
χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την παράδοση του Αμυνταίου, φυσικά υπήρχαν και άλλες μικρότερες φωτιές στις γειτονιές, παρουσία πλήθος κόσμου αλλά και αρκετών ξένων επισκεπτών, που ήρθαν αποκλειστικά αυτήν την ημέρα για να δουν και να ζήσουν από κοντά, αυτό το πατροπαραδοτο έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνο την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας στο μικρο Αμύνταιο.