
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 στο Διοικητήριο της Π.Ε. Φλώρινας.
Τόσο ο κος Περιφερειάρχης και όσο και ο κος Αντιπεριφερειάρχης έκαναν συνολική αποτύπωση των έργων και γενικότερα των ζητημάτων που αφορούν Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, όπως ο Κάθετος Οδικός Άξονας Φλώρινα – Πτολεμαΐδα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας, η Συνοριακή Διάβαση Λαιμού στις Πρέσπες κ.α.
Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κος Αθανάσιος Τάσκας δήλωσε:
«Θεωρώ πως σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια αναλυτική αποτύπωση των έργων, των στόχων μας, των προτεραιοτήτων μας, για να υπάρχει έτσι τόσο από εσάς, όσο και από τον κόσμο μια ευκαιρία να μας αξιολογήσει επί των πραγματικών δεδομένων. Γνωρίζουμε όλοι ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής της Φλώρινας, συνεπώς για να λυθούν τα όποια προβλήματα απαιτούν συνεργασία και καλή θέληση απ΄ όλους μας. Στο πλαίσιο αυτό, ιεραρχήσαμε στόχους, προτεραιότητες, κάνουμε παρεμβάσεις για να μπορούμε να τρέξουμε ή να αποσυμπλέξουμε ζητήματα τα οποία είχαν μείνει πίσω. Αυτή η συνεργασία αποτυπώθηκε με το καλύτερο δυνατό τρόπο σε μία σειρά από θέματα σε συνεργασία με την πολιτεία, όπως έγινε με την αναβάθμιση των τελωνείων, την αποκατάσταση του δρόμου Βίγλα – Πισοδέρι , τη διασυνοριακή διάβαση Λαιμού, τα επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια της μετάβασης και τον συντονισμό των επόμενων εκκρεμοτήτων του κάθετου οδικού άξονα.
Με ‘χετε ακούσει πάρα πολλές φορές να λέω πως ο στόχος μας, ως νέα Περιφερειακή Αρχή είναι να δημιουργήσουμε κάποιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η περιοχή μας, ο τόπος μας, να ξεφύγει από την αδράνεια.
Οι ανησυχίες του κόσμου αλλά και οι δικές σας θεωρώ πως ταυτίζονται με τις δικές μας ανησυχίες, ο Νομός Φλωρίνης γνωρίζετε τόσο εσείς, όσο και εγώ πως είναι από τους σημαντικότερους και ομορφότερους Νομούς της πατρίδας μας. Έχει βέβαια διαχρονικά προβλήματα τα οποία εμείς καλούμαστε να τα λύσουμε. Διαχρονικά προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με βασικά έργα υποδομής, εκ των οποίων μερικά απαιτούν πάρα πολύ καλή οργάνωση, προκειμένου να λυθούν.
Ζητούμενο όμως για εμάς και για όλους τους Φλωρινιώτες και τις Φλωρινιώτισσες είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τις υποχρεώσεις μας. Η Φλώρινα, όπως γνωρίζετε έχει εισέλθει στη μετά λιγνίτη εποχή, όμως η επιτυχία της μετάβασης δεν είναι δεδομένη. Βλέπετε ότι τέσσερα χρόνια τώρα κάποια πράγματα κωλυσιεργούν και εμείς θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί και ουσιώδεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι. Η Φλώρινα, το Αμύνταιο και η Πρέσπα δικαιούνται να έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση και το λέω αυτό γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς πως η πράσινη συμφωνία και η μετάβαση σε επίπεδο Ευρώπης ξεκίνησε από εδώ, από την περιοχή μας. Να είστε βέβαιοι πως καταθέτουμε πολύ χρόνο, ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών.
Κύριε Περιφερειάρχα, ζητούμε από εσάς τη στήριξή σας σε ό,τι μας απασχολεί. Το έχετε δείξει με το παραπάνω και σήμερα η παρουσία σας εδώ έμπρακτα δείχνει πως η Φλώρινα είναι το ίδιο σημαντική για εσάς, όπως και οι υπόλοιποι νομοί, Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών.
Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής. Ξέρετε, αποτελεί βασική προϋπόθεση, αν θέλουμε να ανθίσει εδώ επιχειρηματικότητα, να γίνουν οδικοί άξονες τόσο σε επαρχιακό, αλλά και σε ευρύτερο δίκτυο, οι οποίοι θα μπορέσουν να οδηγήσουν αυτούς τους επιχειρηματίες να έρθουν στην περιοχή μας. Νομίζω πως το πρώτο και το βασικότερο είναι ο οδικός άξονας Πτολεμαΐδα – Φλώρινα. Από ΄κεί και πέρα υπάρχουν και άλλα οδικά δίκτυα όπως είναι η διασυνοριακή διάβαση του Λαιμού, ο δρόμος της Κρυσταλλοπηγής, ο δρόμος Φλώρινα – Βίγλα – Ανταρτικό, ο δρόμος από τη Βεύη μέχρι τα σύνορα της Πέλλας, ο δρόμος της Μελίτης με την Κέλλη και η αποκατάσταση του δρόμου Υδρούσα – Νυμφαίο, όλοι οι δρόμοι είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη της περιοχής.
Μιλάμε επίσης, για θέματα δημιουργίας ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου. Γνωρίζουμε όλοι τι έχει συμβεί το προηγούμενο διάστημα και οι προσπάθειές μας είναι προσανατολισμένες στο πώς επιτέλους θα ανοίξει αυτή η γραμμή, αλλά ακόμα και πώς θα μπορέσουν να υπάρξει μια πρόσβαση προς την βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας, γιατί όπως γνωρίζουμε δεν την έχουμε. Υπάρχει επίσης, η αποκατάσταση των εδαφών και η αξιοποίηση των πρώην λιγνιτικών περιοχών.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η ενεργειακή μετάβαση. Γνωρίζετε ότι γίνονται επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αλλά δυστυχώς οι μικροί παραγωγοί εδώ δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν την σύνδεση στο δίκτυο, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό, καθώς όπως λέτε και εσείς αυτό μπορεί να αλλάξει τη ψυχολογία των πολιτών.
Υπάρχει το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών υγείας. Είμαστε μία παραμεθόρια περιοχή η οποία χρειάζεται οπωσδήποτε να δει και το πώς λειτουργούν τα νοσοκομεία μας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Νομίζω πως σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να αποκτήσουμε μία συναντίληψη των πραγμάτων, που προσανατολιζόμαστε και τι θα κάνουμε. Δέκα επτά μήνες πέρασαν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, άρα μπορούμε να έχουμε μία περισσότερο ξεκάθαρη άποψη για πολλά θέματα. Θεωρώ πως σε όλα αυτά έχουμε ένα Περιφερειάρχη ο οποίος μας στηρίζει, μας βοηθάει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.
Η Φλώρινα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι επαίτης, δεν ζητάει ελεημοσύνη, ζητάει ισότιμη συμμετοχή στο εθνικό αναπτυξιακό γίγνεσθαι, με τα κατάλληλα εργαλεία, τις σωστές συνεργασίες, τις σωστές αποφάσεις και φυσικά σε συνεργασία με την πολιτεία μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή μας που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Έχω τονίσει κατά καιρούς πως ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και αν θέλουμε να λέμε πως είμαστε κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να εκσυγχρονιζόμαστε. Αυτό βέβαια για να γίνει θα πρέπει τόσο η πατρίδα μας, όσο και η περιοχή μας να διοικείται από άτομα τα οποία είναι ικανά, γι’ αυτό θεωρώ πως έχουμε την τύχη να έχουμε έναν Περιφερειάρχη ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής και τα αποτυπώνει με τρόπο ρεαλιστικό, ορθολογικό και βάζει προτεραιότητες.
Θεωρώ πως οφείλουμε σε ό,τι πούμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην δημιουργούμε ψευδείς προσδοκίες, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί, ο κόσμος έχει την διάθεση να μας καταλάβει, και μας καταλαβαίνει, θα πρέπει όμως πρώτα να τους λέμε την αλήθεια και να μην υπάρχουν στοιχεία αιφνιδιασμού σε ό,τι κάνουμε ή σε ό,τι προσπαθήσουμε να φτιάξουμε για την περιοχή μας. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα και έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη για την περιοχή μας.
Απλά εγώ να προσθέσω ακόμα δύο πράγματα, το τελευταίο διάστημα καταφέραμε με παρεμβάσεις μας, να κάνουμε την αναμόρφωση του δασικού χάρτη της Τοπικής Κοινότητας Σκοπιάς, όπως επίσης καταφέραμε ως πρώτη Περιφέρεια να έχουμε την βεβαίωση ή αν θέλετε την άδεια παραγωγής για αντλησιοταμίευση».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κος Αθανάσιος Τάσκας, συμπλήρωσε:
«Επειδή την ιστορία την γράφουν οι παρόντες και εμείς θέλουμε να είμαστε παρόντες σε ένα τόσο σημαντικό διάστημα αυτό της μετάβασης και των ευκαιριών, γιατί πολλοί μιλάνε για ευκαιρίες και μετάβαση αλλά δεν μας λένε το τρόπο πως θα το κάνουμε. Εμείς όπως αντιλαμβάνεστε προχωράμε με τη δύναμη την ορθολογική και όχι τη δύναμη της συνήθειας, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ασχολούμαστε με όλα τα ζητήματα και εδώ θα ήθελα να πω σε αυτό ότι η Φλώρινα βρίσκεται, όπως και όλη η Δυτική Μακεδονία, σε ένα σταυροδρόμι σημαντικών αλλαγών το γνωρίζετε όλοι σας. Από τη μία έχουμε την απολιγνιτοποίηση, τις ανάγκες για νέες επενδύσεις και την απασχόληση, όλοι μιλάμε για ανεργία ή το πως θα γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω, την αναβάθμιση των υποδομών, μιλάμε για ένα γερασμένο πληθυσμό, μιλάμε για τη μετανάστευση των παραγωγικών ηλικιών, όλα αυτά αντανακλούν στην προσπάθεια των παιδιών μας να βρούνε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, τη στήριξη της νεολαίας των ευάλωτων ομάδων και ούτω καθ΄ εξής.
Ως Περιφερειακή Ενότητα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εργαζόμαστε πάρα πολύ πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα εγώ θεωρώ πως ειδικά για την περιοχή της Φλώρινας και αφού λέγεται ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, εκείνο που μπορεί να δώσει μια διαφορετική ώθηση και το λέω αυτό γιατί το είδα πρόσφατα σε μια έξοδο μου στην Ευρώπη, στην Πολωνία, είδα μια διαφορετική ανάπτυξη, η κτηνοτροφία και η γεωργία σε συνδυασμό βέβαια με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, τα αρδευτικά έργα είναι από τα έργα που θα πρέπει να τρέξουν άμεσα και νομίζω πως δίκαια και σωστά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα χρηματοδοτήσει.
Έχει βγει μια πρόσκληση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εμείς τρέχουμε αυτό το διάστημα να προλάβουμε μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2025, για να καταθέσουμε τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ της περιοχής μας, πράγμα που θα δώσει στους αγρότες μια νέα δυναμική.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κος Γιώργος Αμανατίδης κατά την τοποθέτηση του, σημείωσε τα ακόλουθα: «Πριν από λίγο, αγαπητοί φίλοι, ήμασταν με τους εργαζόμενους και προϊσταμένους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, όπου κάναμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων. Έτσι, λοιπόν, διαπιστώσαμε ότι θα πρέπει και έχουμε συναντίληψη για διάφορα θέματα που απασχολούν πρώτον τους εργαζομένους μας, ως εργαζόμενους σε έναν οργανισμό και δεύτερον ως πολίτες μιας περιοχής. Μάλιστα, τους είπαμε ότι εμείς θέλουμε τα οράματα που έχουν για την περιοχή της Φλώρινας να μας δώσουν την ευκαιρία μέσα από τη συνεργασία μαζί τους να τα κάνουμε πράξη. Γνωρίζουν πολύ καλά και από θέση ευθύνης αλλά και ως πολίτες τις ανάγκες και τις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής τους. Όπως και εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πώς θα πρέπει να ιεραρχούμε αυτές τις προοπτικές και να διεκδικούμε πόρους για αυτές. Αναμφίβολα ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση.
Ταυτόχρονα να πω, ότι έχουμε μια επίσης πολύ παραγωγική σχέση με τους Δημάρχους του Νομού Φλώρινας, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, κοινούς στόχους και προσπαθούμε να ενώσουμε δυνάμεις, διότι πραγματικά εκείνο που θα οδηγήσει κάθε περιοχή μπροστά είναι η συνένωση των δυνάμεων.
Ξεκινώντας την ανάληψη των καθηκόντων μας είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, γιατί δεν είναι μόνο ότι πρέπει σε μια περιοχή να γίνουν έργα, αλλά θα πρέπει να γίνουν εμπροσθοβαρή έργα. Για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα υπάρχει η περίοδος της ωρίμανσης, όπου δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την πρώτη ή τη δεύτερη ή την τρίτη χρονιά να δει μπροστά του το έργο να υλοποιείται και αυτό διότι απαιτούνται χρόνοι μελέτης, σχεδιασμού, εξεύρεση πόρων, δημοπρατήσεις κ.ο.κ.
Η αναφορά μου στα έργα θα ξεκινήσει από τη συνοριακή διάβαση του Λαιμού. Εκεί είναι ένα έργο το οποίο φέτος εντάχθηκε στο Interreg και οι μελέτες ολοκληρώθηκαν φέτος. Χρηματοδοτήσαμε συμπληρωματικές μελέτες του 2024. Περάσαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο την απόφαση για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, ήδη συμφωνήθηκε με την υπηρεσία διαχείρισης του Interreg το περιεχόμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού και τις επόμενες ημέρες θα περάσει η έγκριση της διακήρυξης από την Περιφερειακή Επιτροπή για να βγούμε στον αέρα. Το έργο αγγίζει περίπου τα 6.500.000 εκ. ευρώ, επομένως μπορούμε να πούμε ότι μπήκαμε σε φάση υλοποίησης. Ταυτόχρονα επιταχύναμε τις απαραίτητες διαδικασίες, συγκεκριμένα οριστικοποιήθηκε η τελική χάραξη του δρόμου της παράκαμψης του Λαιμού, που συνδέει τον δρόμο πριν από το Λαιμό μέχρι το συνοριακό σημείο διάβασης. Ένα έργο προϋπολογισμού περίπου και αυτό 6.500.000 εκατομμύριων ευρώ. Πλέον είμαστε σε φάση όπου ολοκληρώνονται οι μελέτες σιγά-σιγά.
Το Υπουργείο Εσωτερικών μας ενέκρινε έξτρα πόρους (5.500.000 εκ. ευρώ), μαζί με τις βελτιώσεις στους μεθοριακούς σταθμούς Νίκης και Κρυσταλλοπηγής. Τα δύο εκείνα έργα είναι σε φάση υλοποίησης, δηλαδή ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Το δε υπολειπόμενο ποσό που είναι για τον δρόμο της παράκαμψης του Λαιμού, επειδή δεν φτάνει, υπάρχει η δέσμευση να αυξηθεί το ποσό από 5.500.000 εκ. ευρώ σε 8.000.000 εκ. ευρώ, για να έχουμε πόρους και για την υλοποίηση αυτού του έργου όταν μελετητικά γίνει ώριμο. Εδώ χρειάστηκε να κάνουμε πρόσθετες μελέτες λόγω του οικοσυστήματος και της συνθήκης ramsar. Αυτές οι πρόσθετες περιβαλλοντικές μελέτες οδήγησαν στο να αυξηθεί το κόστος του έργου. Γι’ αυτό έπρεπε να βρούμε πρόσθετες πόρους.
Συνεχίζοντας θα αναφερθώ το αρδευτικό των Πρεσπών που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης. Κάποιες εργασίες δεν γίνονται τώρα, διότι είναι η αρδευτική περίοδος και θα δημιουργούσε πρόβλημα η υλοποίηση του. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να αυξηθεί καθώς είναι να τοποθετηθούν κάποια συστήματα αυτοματισμού, συνεπώς το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί. Όμως, για να μην παίρνουμε το δίκιο από άλλους φορείς, το έργο αυτό δημοπρατείται και υλοποιείται απο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνεπώς δεν είναι έργο της Περιφέρειας, όμως, εμείς οφείλουμε να είμαστε δίπλα, να λύνουμε προβλήματα που ανακύπτουν, όπως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και θέλουμε να λύσουμε με τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, καθώς έπεσε η στάθμη του νερού στις λίμνες.
Συνεχίζοντας και βγαίνοντας από το Περβάλι, εκεί υπήρχε μία πρόταση που δεν εντάχθηκε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν η σήραγγα, γνωστή ως σήραγγα στο Περβάλι, έργο με αρκετά μεγάλο σε προϋπολογισμό, όμως αυτό το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς όλοι οι πόροι έχουν δεσμευτεί για τη σήραγγα της Κλεισούρας, περίπου θα φτάσει, εκτιμώ, πάνω από 85.000.000 εκ. ευρώ και ουσιαστικά θα απορροφήσει όλους τους πόρους, ήδη έχουμε υπερδέσμευση αρκετά σημαντική του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2021-2027. Αυτό σημαίνει ότι μας αποστερεί πόρους σε έργα προσβασιμότητας για να υλοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλο έργο.
Στις Πρέσπες, εκεί το κομμάτι από διασταύρωση Πρεσπών μέχρι Κρυσταλλοπηγή, όπως γνωρίζετε παλαιότερα, πριν 7-8 χρόνια, γιατί ήταν ερώτηση και στη λογοδοσία, υπήρχε μία μελέτη προϋπολογισμού 15.000.000 ή 17.000.000 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό το έργο όταν υπήρχε πρόσκληση στο ΠΕΠ δεν υποβλήθηκε και δεν υποβλήθηκε γιατί δεν είχε περιβαλλοντικούς όρους, άρα δεν υπήρχε ποτέ ένταξη αυτού του έργου στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Εμείς παρά την έλλειψη πόρων λόγω του έργου της Κλεισούρας, οφείλαμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες αυτού του δρόμου. Γι΄ αυτό κάναμε μία νέα μελέτη, με προϋπολογισμό 1.037.000 εκ. ευρώ, βάζοντας πόρους από την Περιφέρεια και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίου Επενδύσεων, το δημοπρατήσαμε και ήδη έχουμε ανάδοχο με έκπτωση 60%, το επόμενο διάστημα θα βελτιώσουμε όλο αυτό το κομμάτι του δρόμου, πηγαίνοντας στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, έτσι ώστε πραγματικά να είναι ένας δρόμος ομαλός, να μην δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις και να είναι ένας δρόμος όπως αξίζει για την περιοχή. Επομένως, ξεχνούμε το μεγαλεπίβολο εκείνο σχέδιο.
Συνεχίζοντας θα αναφερθώ στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βίγλας, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης για την ταχεία αποκατάσταση των δύο κατολισθήσεων με χρηματοδότηση και του Υπουργείου Εσωτερικών, 1.200.000 εκ ευρώ αν θυμάμαι καλά, την υπόλοιπη χρηματοδότηση την βάλαμε εμείς και καλώς έγινε, πρέπει να υπάρχει συνεργασία, έτσι υλοποιούνται τα έργα, υλοποιήσαμε αυτές τις δύο εργολαβίες σε σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ καλή ποιότητα.
Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας ήταν ενταγμένο με 8.000.000 εκ. ευρώ στον πυλώνα ΙΙΙ, στα πρώτα 80,000.000 εκ., μετά την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού το έργο πήγε στα 15.260.000 εκ ευρώ, ήδη έχουμε κάποιες καθυστερήσεις στη σύμφωνη γνώμη της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, θα μας σταλεί μέρα με τη μέρα, έπρεπε να είχε σταλεί, εκεί έχουμε μια καθυστέρηση, προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσουμε στη διαδικασία δημοπράτηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας, γιατί οι πόροι υπάρχουν, αυξήσαμε τα ποσά από τα 8.000.000 εκ. ευρώ, τα πήγαμε στα 15.500.000 εκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, εκεί σε μία πολύ παραγωγική συνάντηση που είχαμε με το Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου, συμφωνήσαμε σε πέντε βασικά πράγματα, υπάρχει λοιπόν η σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, έχω ένα ραντεβού μου με τον Δικηγόρο του Συνεταιρισμού για να ολοκληρώσουμε το κείμενο της συμφωνίας, θα το περάσουμε και εμείς Περιφερειακή Επιτροπή και μπαίνουμε στη φάση υλοποίησης. Εκεί δεσμευτήκαμε στο Συνεταιρισμό ότι και εμείς θα συμβάλουμε έτσι ώστε να υπάρξει πρόσβαση και από τη μεριά του Πισοδερίου στη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου, θα γίνει αυτόματη η έκδοση των εισιτηρίων, θα διαμορφωθούν θέσεις πάρκινγκ, ώστε την υπεραξία της ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου να την καρπωθούν και οι κάτοικοι, ο οικισμός του Πισοδερίου.
Κατηφορίζοντας τώρα προς τη Φλώρινα, είναι το γνωστό θέμα του δρόμου Φλώρινα – Βίγλα. Υπήρχαν κάποιες μελέτες που ήταν παλιές. εμείς όπως είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ανάληψη των καθηκόντων μας, κάλεσα σύσκεψη των τεχνικών υπηρεσιών παρουσία Δημάρχων, σε μία από αυτές ήταν και ο Βουλευτής, για να δούμε την επάρκεια και την πληρότητα των μελετών και με βάση αυτές να επικαιροποιήσουμε τον προϋπολογισμό και να μπούμε στη φάση εξασφάλισης πόρων, εκεί όμως διαπιστώσαμε για πρώτη φορά, αυτό είναι αλήθεια, ότι αυτό που έλεγαν όλοι ότι υπάρχουν μελέτες, στην ουσία δεν υπήρχαν μελέτες εφαρμόσιμες δηλαδή, ενώ προβλέπονταν 17 γέφυρες παραδείγματος χάριν, δεν είχαν γίνει τα γεωτεχνικά στις βάσεις των γεφυρών, δεν προβλέπονταν δρόμοι εργοταξιακοί σε βουνό, δεν προβλέπονταν πλατείες για τα μηχανήματα έργων τα οποία θα δουλεύανε, αυτό θα οδηγούσε από μόνο του σε μία αύξηση του προϋπολογισμού από τα 57.000.000 εκ. ευρώ που λέγανε με ασφάλεια, 100.000.000 εκ. ευρώ, για το κομμάτι δηλαδή Φλώρινα και λίγο πριν από την στροφή του χιονοδρομικού της Βίγλας.
Επίσης, κανείς δεν μπορούσε να διασφαλίσει όταν λέγανε ότι δεν μας επέτρεπαν να διευρύνουμε τον δρόμο για περιβαλλοντικούς λόγους, ποιος λέει ότι θα επέτρεπαν περιβαλλοντικά να κατέλυε ο δρόμος αυτός που υπάρχει, για να φαρδαίνει και να γίνει και νέος παράδρομος σε μία τεράστια κλίση που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί στην ουσία, ετσι λοιπόν εμείς είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε έναν επίκαιρο σχεδιασμό. Πρέπει καταρχήν να μην μηδενίσουμε την αξία του βουνού. Το βουνό έχει την αξία του. Πρέπει κανείς όταν θέλει να πάει στο χιονοδρομικό ή στην Πρέσπα να το χαίρεται.
Πρέπει να οδηγηθούμε σε έναν προϋπολογισμό και έργο υλοποιήσιμο και ρεαλιστικό, επιτέλους. Με βάση αυτό, λοιπόν, ετοιμάσαμε ένα φάκελο δημόσιας σύμβασης, όπως λέει η νομοθεσία. Είναι στην ουσία ένας επανασχεδιασμός αυτού του έργου και είπαμε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε μόνο στη Βίγλα και να σταματήσουμε. Πρέπει να φτάσουμε αυτή τη βελτίωση μέχρι τη διασταύρωση των Πρεσπών. Αυτός ο σχεδιασμός, χωρίς να είναι μελέτη εφαρμογής, μας οδηγεί σε μία προεκτίμηση προϋπολογισμού έργου περίπου 45.000.0000 εκ. ευρώ, από τη Φλώρινα μέχρι τη διασταύρωση των Πρεσπών, άρα αρχίζει και γίνεται ένα υλοποιήσιμο έργο, πόσο μάλλον όταν μπορείς να το κόψεις μέχρι τη Βίγλα και από τη Βίγλα και μετά σε δεύτερη φάση. Αυτή μας η πρόταση έχει περάσει ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. και η ερώτηση είναι πώς τώρα ομόφωνα όταν λέγαμε ότι έχουμε άλλη μελέτη, όμως σημασία έχει ότι πέρασε ομόφωνα και ευχαριστούμε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για αυτό.
Την περίοδο αυτή εντάχθηκαν 709.000 ευρώ στον τοπικό πόρο της Φλώρινας, πέρασαν από Περιφερειακή Επιτροπή, πέρασαν Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΑΠ και τώρα θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Ένταξης για να έχουμε οριστική ένταξη του έργου αυτού, επομένως έχουμε πόρους, θα μελετήσουμε όλον τον δρόμο, προκειμένου να μπορέσουμε να αναδείξουμε και το βουνό, να αναδείξουμε και τις εργασίες που θα γίνουν στο χιονοδρομικό κέντρο, να αναδείξουμε τις εργασίες που θα κάνουμε στο Πισοδέρι, να φέρουμε πιο κοντά τη συνοριακή διάβαση Πρεσπών προς τη Φλώρινα.
Γνωρίζω ότι έχετε ανησυχίες, ότι η πρόσβαση του μεθοριακού σημείου διέλευσης με την Καστοριά είναι πιο γρήγορη και έχετε ανησυχίες τι θα γίνει, άρα πρέπει να κάνουμε ελκυστική την περιοχή της Φλώρινας, γιατί συνηθίσατε να είναι διαφορετική η σύνδεση, όμως πρέπει να βλέπουμε ισομερώς όλη την Περιφέρεια. Γι’ αυτό λέμε, βελτιώνουμε το δρόμο της διασταύρωσης προς Κρυσταλλοπηγή, έχουμε εργολάβο, και βελτιώνουμε το δρόμο και τις συνθήκες πρόσβασης από την πλευρά της Φλώρινας.
Βέβαια είναι αυτονόητο για να μην πω περισσότερα θέματα, ότι και με τη Δημοτική Αρχή ήδη προτείνουμε στον πυλώνα ΙΙΙ ένα έργο σημαντικού προϋπολογισμού για να βελτιωθούν οι εσωτερικές οδοποιίες στον Δήμο. Ευελπιστώ ότι από θέματα επιλεξιμότητας δεν θα έχουμε κάποια ένσταση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και γενικά συμβάλλουμε και στα υπόλοιπα θέματα της Δημοτικής Αρχής, όπως πρόσφατα εγκρίναμε μία πίστωση 850.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν οι αγροτικές οδοποιίες,
Γνωρίζετε πως ήταν ήδη ενταγμένο στο Πράσινο Ταμείο ένα ποσό προκειμένου να ετοιμαστούν τα τεύχη του διαγωνισμού για δύο αρδευτικά έργα στον κάμπο, πέρα από αυτά που υλοποιούνται. Αυτά είναι της Βεγορίτιδας και της Χειμαδίτιδας, εντός των ημερών, και εκεί έχουμε καθυστέρηση επίσης στην μετάπτωση, όπως γνωρίζετε το Πράσινο Ταμείο έσπασε και ένα μεγάλο κομμάτι του μαζί με τα λεφτά πήγανε στη διαχειριστική αρχή της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο ΔΑΜ. Αυτά τα λεφτά ενώ με νόμο που ψηφίστηκε προβλέπονται να απορροφηθούν, ακόμα τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν κατάφεραν να κάνουν αυτή τη μετάπτωση για να βγει η πρώτη Υπουργική απόφαση από το ΔΑΜ για το νέο Πράσινο Ταμείο, όπου επανυποβάλαμε τη σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού για τα δύο αρδευτικά. Επίσης, προχωράει και το αρδευτικό της περιοχής του Λιμνοχωρίου, ενώ και του Αγίου Παντελεήμονα είναι σε εξέλιξη.
Ένα άλλο θέμα το οποίο θέλουμε να πούμε είναι, φτάνοντας τώρα στην περιοχή του Αμυνταίου, εκεί υπήρχε ένα έργο ενταγμένο τότε 21.000.000 εκ. ευρώ, του αρδευτικού συστήματος των οικισμών του Δήμου Αμυνταίου και του Αμυνταίου. Αυτό το έργο, ήδη βγήκε η απόφαση που λέει ότι θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 21-27 και περιμένουμε τώρα την πρόσκληση από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ να υποβληθεί, να ενταχθεί για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του σημαντικότατου του έργου, όμως θα ενταχθεί με μεγαλύτερο προϋπολογισμό γιατί εντάσσονται και κάποια συστήματα αυτοματισμού που είναι πλέον απαραίτητα να γίνουν.
Στη Φλώρινα, έχουμε υποβάλει την Αγία Όλγα με προϋπολογισμό 2.200.000 εκ. ευρώ και έχουμε χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί και αυτό το έργο.
Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθεί η Σχολή Καλών Τεχνών απο τον Πυλώνα ΙΙΙ μας είπαν ότι δεν γίνεται, αλλά προσπαθούμε να βρούμε ένα συνδυασμό χρημάτων από το Πρόγραμμα Δημοσίου Επενδύσεων και από το ΔΑΜ.
Επίσης, οι Φοιτητικές Εστίες, ασφαλώς, είναι ένα έργο που το υλοποιεί το Πανεπιστήμιο.
Στο Τμήμα των Εικαστικών, εκεί μιλάμε για τις μελέτες, εγκρίθηκε από την Πρυτανεία το νέο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, που είναι κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο σημαίνει, επίσης, ότι θα φέρει κόσμο και θα αναδείξει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η περιοχή της Φλώρινας στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.
Επίσης στο Αμύνταιο έχουμε το θέμα της Κέλλης, υπάρχει μια παλιά ένταξη 6.300.000 εκ. ευρώ για το δρόμο Κέλλη – Άγιος Αθανάσιος, εκεί υπήρχε ένας σχεδιασμός ο οποίος οδηγούσε πλέον σε πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, αλλάξαμε το σχεδιασμό, έγινε πιο βατός, θα αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες κάποιων κτηνοτρόφων με διαφορετικό τρόπο, ήδη είμαστε σε φάση σύνταξης των μελετών, επικαιροποιήσαμε το τεχνικό δελτίο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε και το έργο αυτό.
Υπήρχε ένα θέμα, τι κάνουμε μέσα στον οικισμό του Ακρίτα, για τον δρόμο που χρησιμοποιήθηκε όταν γίνονταν οι εργασίες στη Βίγλα. Έχουμε τελειώσει την έκθεση αξιολόγησης, θα την καταθέσουμε και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο διάστημα για το έργο αυτό, όπως δεσμευτήκαμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως γνωρίζετε για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού Βαλτόνερων πήρε ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο και ως ομόφωνη απόφαση και σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου. Την απόφαση τη θέσαμε παρουσία του Πρωθυπουργού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως μια αναγκαιότητα και όχι για γίνουμε αρεστοί προς τους συμπολίτες μας, αλλά γιατί με βάση και την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου, που επιδίκασε αποζημιώσεις σε κατοίκους, επιβεβαιώνεται η επιλογή μας και αυτή η απόφαση ήταν επίσης ομόφωνη από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να προχωρήσουμε.
Μετά τη Μεγάλη Συμφωνία, που μαζί με τους Δημάρχους Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου πετύχαμε σε συνεργασία με το Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο θέμα της Τηλεθέρμανσης, οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας τηλεθερμάνθηκαν στην ώρα τους. Ήταν μια συμφωνία με βάθος 17 ετών και κόστος 200.000.000 εκατομμυρίων. Αυτή η συμφωνία έγινε με αιτία την απλιγνιτοποίηση και πρέπει να την πιστώσουμε στην απολιγνιτοποίηση. Τώρα είμαστε σε μια φάση όπου είχαμε διάφορα θέματα, παραδείγματος χάριν, τι κάνουμε με τις ίδιες συμμετοχές των έργων τηλεθερμάσεων εξαιτίας των αλλαγών στις πηγές θερμότητας. Καταρχήν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δηλαδή οι κύριοι Παπασταύρου, Παπαθανάσης και Τσάφος, δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν τρία βασικά θέματα. Το ένα ήταν η ίδια συμμετοχή, ήδη με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε προχθές από τη Βουλή των Ελλήνων έκλεισε το θέμα της ίδιας συμμετοχής. Το δεύτερο θέμα ήταν να υλοποιηθούν πέντε λέβητες φυσικού αερίου προϋπολογισμού 30.000.000 εκ. ευρώ προκειμένου στο διασυνδεδεμένο μετασύστημα να τροφοδοτεί το Αμύνταιο και τα υπόλοιπα χωριά, καθώς και τη Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και ούτω καθ΄ εξής, ώστε να έχουμε επάρκεια όταν σταματήσουν να λειτουργούν οι ΑΗΣ. Πλέον αναμένονται οι προκηρύξεις και για τα 30.000.000 εκ. ευρώ, άρα κλείνει και το θέμα αυτό. Επίσης, ζητήσαμε και μια μικρή παράταση λειτουργίας, όπως δόθηκε στην περσινή νομοθετική ρύθμιση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να τηλεθερμανθεί και η Κοζάνη.
Άφησα προς το τέλος ένα σημαντικό άξονα που είναι ο γνωστός άξονας, Πτολεμαΐδα – Φλώρινα, ο άξονας αυτός χωρίζεται σε τρία τμήματα, γιατί έτσι όριζε η μελέτη. Το πρώτο τμήμα είναι Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό, όταν αναλάβαμε γενικά είπαμε ότι θα επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες, συν τοις άλλοις είναι ένα έργο το οποίο και ο Πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι πρέπει να γίνει, άρα είναι μία ευκαιρία αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας να το κάνουμε πράξη. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε τακτικότατες συναντήσεις με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. η οποία μελετάει το έργο. Γι’ αυτό είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι ξεχάστε τι γίνονταν μέχρι τώρα, πλέον η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. θα ακολουθεί χρονοδιαγράμματα, αν δεν ακολουθεί χρονοδιαγράμματα δεν έχουμε λόγο να συνεργαζόμαστε, γιατί με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., την οποία εμπιστευόμαστε, θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με βάση την κοινή Υπουργική Απόφαση. Εκεί λοιπόν με βάση τον συντονισμό που έχουμε με τον Διευθύνοντα Σύμβολο και τις αρμόδιες διευθύνσεις φτάσαμε πλέον στο σημείο όπου την Τρίτη με ενημέρωσαν ότι ήδη είναι έτοιμες σχεδόν το σύνολο των μελετών για το Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό και έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μίλησα με τη Διευθύντρια, με τον αρμόδιο υπάλληλο, ελέγχουμε πλήρως τις διαδικασίες, εννοώ ξέρουμε που βρίσκονται και μπορούμε να τις επιταχύνουμε όπου χρειαστεί. Έχουν θεωρηθεί, εκτός από δύο μελέτες, οι μελέτες και από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. από τις υπηρεσίες, άρα είμαστε σε ένα πολύ έτσι καλό στάδιο. Μόλις εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θεωρητικά θα είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε το έργο εφόσον έχουμε πόρους. Για να δούμε τώρα πόσοι είναι αυτοί οι πόροι. Ο προϋπολογισμός, επειδή επηρεάζονται και δύο γέφυρες που ήδη υπάρχουν, καθώς και από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, οπότε στο μέλλον θα χρειαστούν μεγαλύτερα ύψη, ο προϋπολογισμός που μου έδωσαν εδώ, με αυτόν δηλαδή που θα βγει εφόσον βρούμε τα λεφτά, είναι περίπου 141.000.000 εκ. ευρώ για το τμήμα Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό. Στην αρχή λέγαμε ότι έχουμε κάποιους πόρους, στο Υπουργείο είπαν ότι δεν μπορούμε από τα 110.000.000 εκ ευρώ του Πυλώνα ΙΙΙ να βάλουμε 55.000.000-60.000.000 εκ. ευρώ μόνο για αυτόν τον δρόμο, καθώς υπάρχουν και άλλες ανάγκες, και είχαμε πει ότι θα βάζαμε 25.000.000 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για να βάλει τα υπόλοιπα το Υπουργείο. Συνεπώς με τα νέα δεδομένα της μελέτης μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε τους υπόλοιπους πόρους. Πάμε να δούμε και το δεύτερο τμήμα Ξινό Νερό – Αμμοχώρι, εκεί υπήρχε ένας σχεδιασμός, ο οποίος έλεγε ότι θα πάμε από το δάσος Φλάμπουρου, εγώ να δικαιολογήσω αυτό τον σχεδιασμό δεδομένου ότι υπήρχε άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης όλης της πεδινής περιοχής για Λιγνίτη, δεδομένου όμως ότι αυτοί οι λόγοι πλέον εξέλιπαν, ο σχεδιασμός αυτός έπρεπε είτε να επικαιροποιηθεί είτε να βλέπαμε εάν ο σχεδιασμός αυτός είναι καλύτερος από έναν άλλο σχεδιασμό. Τι κάναμε λοιπόν όλο αυτό το διάστημα, γι’ αυτό είπα ότι επιταχύναμε πάρα πολύ τις διαδικασίες, κάναμε όλες τις διερευνήσεις που πρέπει να γίνουν, τον φάκελο δημόσιας σύμβασης, ο οποίος αν πούμε ότι έχουμε έναν προϋπολογισμό από το δάσος Φλάμπουρου που συμπωματικά από εκεί που ξεκινάει η λύση αυτή, με την επόμενη λύση που βρήκαμε, η απόσταση μέχρι το σημείο που ενώνονται είναι ίδια. Για τον αρχικό σχεδιασμό που πληρωθήκαν και μελέτες ήταν πάνω από 110.000.000 εκ. ευρώ, ο δε νέος σχεδιασμός που παρουσιάστηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν γύρω στα 50.000.000 εκ ευρώ και μάλιστα ο νέος σχεδιασμός πέραν το ότι είναι πιο φθηνός, μπορεί σαν έργο να υλοποιηθεί πιο γρήγορα. Ακόμα έδωσα εντολή να σταματήσουν οι μελέτες που γίνονταν από το δάσος του Φλαμπουρου, καθώς η σύνταξη των μελετών για το νέο σχεδιασμό δεν θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο από την προηγούμενη μελέτη και μάλιστα με χρήματα που απέμειναν, άρα δεν χάνουμε τίποτα και υλοποιούμε ένα έργο πιο ρεαλιστικό, διότι δεν μπορείς να βρεις ξαφνικά 150.000.000 εκ. ευρώ για το Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό και άλλα 110.000.000 εκ. ευρώ για το Ξινό Νερό – Αμμοχώρι. Επίσης, ένας δρόμος που είναι πιο ψηλά που θα έχει και ομίχλες και χιόνια, συνεπώς μεγαλύτερα κόστη συντήρησης. Όλα αυτά τα παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πήραμε ομόφωνη απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, ομόφωνη και το λέω γιατί είναι σημαντικό να το ξέρετε, ομόφωνη λύση προτείνουμε. Πλέον περιμένω από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. να μας στείλει τον προϋπολογισμό των μελετών που συντάχθηκαν να το απεντάξουμε και να εντάξουμε το νέο έργο μελετών που χρειάζεται για τη λύση που συμφωνήθηκε ομόφωνα απ΄ όλους. Στο τρίτο τμήμα του άξονα, που είναι το Αμμοχώρι – Φλώρινα το κομμάτι αυτό έχει επίσης έγκριση προμελέτης οδοποιίας υδραυλικών, γεωτεχνικών, γεωτεχνικών μελετών, θεμελιώσεις τεχνικών, γεωχωματουργικών και προμελέτες τεχνικών. Άρα είμαστε πλέον σε μια σημαντικά ώριμη φάση του έργου αυτού. Γι’ αυτό σας είπα ότι κάναμε συντονισμό, δηλαδή ανα δύο, τρεις μήνες βλέπαμε πού είμαστε και αναλόγως τους λέγαμε που να επιταχύνουν. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει επίσης κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τις υπηρεσίες και έχουμε πολύ καλή συνεργασία προκειμένου να βρούμε τρόπους να επιταχυνθεί η εγκριτική διαδικασία. Δεν εκπονήθηκε η ηλεκτρομηχανολογική προμελέτη φωτισμού οδού και των κόμβων και αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί πριν εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Εδώ οδηγούμαστε με ΦΠΑ, εργολαβικό, απρόβλεπτα κτλ. σε ένα προϋπολογισμό περίπου 30.000.000 εκ. ευρώ. εννοείται ότι οι δρόμοι όπως μελετώνται από Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό, Ξινό Νερό – Αμμοχώρι και Αμμοχώρι – Φλώρινας θα είναι τετράιχνος, δηλαδή όπως είναι ο δρόμος Κοζάνη – Πτολεμαΐδα. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι με το έργο αυτό συνδέουμε την περιοχή και με άλλη χώρα και πρέπει κανείς να αισθάνεται όταν μπαίνει στη χώρα μας ότι πήγε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, σε έναν ευρωπαϊκό νομό.
Σε επίπεδο των O.X.E. (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), όπου εκεί προβλέπουμε δράσεις παραλίμνια να γίνει μελέτη χωροταξική, ώστε να αξιοποιήσουμε τη λίμνη του Αγίου Παντελεήμονα και με βάση αυτό να βάζουμε λεφτά και να υλοποιούνται έργα, εννοείται σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές θα ενταχθούν έργα στο ΔΑΜ ή στο ΠΕΠ, προκειμένου ό,τι χρειάζεται ο τόπος να γίνουν πράξη, να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν.
Κάνουμε μία κουβέντα για το αρδευτικό Παρορίου που ανήκει στη ΔΕΗ, εφόσον η ΔΕΗ μας πει ότι δεν χρειάζεται το νερό για τους ΑΗΣ, εμείς πρέπει να δούμε πώς αυτό το φράγμα μπορεί να γίνει κτήμα των συμπολιτών μας. Ήδη έχουμε ένα έργο το οποίο εκτιμούμε ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί, είναι το 65% του συνόλου και έχουμε μία σύμβαση 2.600.000 εκ ευρώ με το ΦΠΑ, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα νερά με το αρδευτικό δίκτυο του Παρορίου.
Έχουμε μία εκκρεμότητα να δούμε το κομμάτι Νυμφαίο – Υδρούσα – Φλώρινα, γιατί πολλές φορές κανείς υποβάλλει προτάσεις, λες και οι πόροι είναι απεριόριστοι, θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα κάνουμε ένα έργο ρεαλιστικό, έτσι και αλλιώς έπρεπε να δούμε τι θα κάνουμε για το θέμα αυτό, πόσο μάλλον όταν δεσμευτήκαμε ότι θα μας απασχολήσει έντονα το έργο αυτό και ήδη έχουμε δώσει κατευθύνσεις στην τεχνική μας υπηρεσία.
Για τη σιδηροδρομική σύνδεση σε σύσκεψη που κάναμε παρουσία του Βουλευτή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπήρχε η δέσμευση ότι θα υπάρξει προσπάθεια το πρώτο τρίμηνο του 2025 να λειτουργήσει σ΄ οτι αφορά το κομμάτι Φλώρινα – Αμύνταιο προς Θεσσαλονίκη, εκεί ο ΟΣΕ έκανε τις αναγκαίες δοκιμές, τις συντηρήσεις, είδε τα μέτρα ασφάλειας κ.ο.κ. και αυτό για να λειτουργήσει με όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να τα εγκρίνει η ΡΑΣ, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η οποία από ό,τι κατάλαβα με τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί δεν είχε συσταθεί στο σύνολό της, συνεπώς έπρεπε να συσταθεί. Άρα, ο φάκελος αυτός θα αξιολογηθεί από τη ΡΑΣ και εφόσον εκτιμηθεί ότι είναι ασφαλής θα μπει σε φάση λειτουργίας το έργο αυτό.
Κάναμε πριν ένα μήνα μία σύσκεψη στο γραφείο του Προέδρου του ΟΣΕ παρουσία του Γενικού Διευθυντής Σχεδιασμού όπου εκεί για όλα τα έργα της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει και μάλιστα έχει αναλάβει ήδη ο ΟΣΕ να δει πώς αυτή η γραμμή μπορεί να βγει έξω από τα σύνορα, εκεί όμως θέλει άλλες διαδικασίες, πάντως είναι ο στόχος ο οποίος είχαμε θέσει παρουσία δύο Υφυπουργών στη σύσκεψη του Υπουργείου Οικοδομών και Μεταφορών.
Εννοείται ότι κάνουμε επαφές και με το ΔΕΣΦΑ να δούμε πώς η γραμμή που έρχεται στη Φλώρινα θα δώσει φυσικό αέριο και στις επιχειρήσεις που είναι στη βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας. Ήδη είμαστε σε μια τέτοια φάση προβλέπεται η έξοδος για να δοθεί φυσικό αέριο και φαντάζομαι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε νεότερα και για το θέμα αυτό».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το ζήτημα της μονάδας καύσης θερμικής αξιοποίησης απορριμμάτων μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Ένα από τα έκτακτα θέματα που προέκυψαν ήταν και το θέμα της μονάδας καύσης θερμικής αξιοποίησης απορριμμάτων. Θυμίζω, το είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στον Εθνικό Σχεδιασμό θα προταθούν περίπου έξι μονάδες θερμικής επεξεργασίας δευτερογενών απορριμμάτων και η μελέτη θα δείξει που θα γίνουν, σύμφωνα μ΄ αυτά που διαβάσαμε υπάρχει ενδιαφέρον μία από αυτές να γίνει στη Δυτική Μακεδονία για να εξυπηρετήσει τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Κάποια χρονική στιγμή σε σχέδιο νόμου προέβλεπε μόνο για τη Δυτική Μακεδονία. Είχα δεσμευθεί τότε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, αν υπάρχει πρόβλεψη σε νόμο, πρέπει να υπάρχει για όλη την Ελλάδα, εμείς μόνο για τη Δυική Μακεδονία δεν έχουμε λόγο να το δεχτούμε, μετά από ενέργειες, πραγματικά το βγάλαμε από το νόμο πριν ψηφιστεί. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη ΔΕΗ να κάνει μια τέτοια μονάδα στην περιοχή μας».
«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι μας προτείνουν κάποιοι επενδυτές, όποιοι και αν είναι αυτοί, από άλλη πρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις που δημιουργούν εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Ας πούμε το Hub ενέργειας που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι κάτι το οποίο πραγματικά θα θέλαμε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, Data center, διαδικασίες μονάδα παραγωγής υδρογόνου κ.o.κ.».
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας επισήμανε τα εξής:
«Το πρώτο είναι ότι θα ενεργοποιήσουμε μια παλιά συμφωνία που είχε υπογραφεί στις Πρέσπες και που είναι προς όφελος της περιοχής μας. Το δεύτερο, πολύς λόγος έγινε για τον Υγειονομικό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας εμείς όταν λέμε υγειονομικός χάρτης δεν εννοούμε ότι ένα νοσοκομείο θα υποβαθμιστεί και το άλλο κάτι άλλο, εννοούμε μια συνολική παρέμβαση στα θέματα της υγείας ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε οχήματα ΕΚΑΒ 25 ετών που μένουν στον δρόμο, συνεπώς είναι μια συνολική παρέμβαση την οποίαν ήδη ξεκινήσαμε και τολμούμε, γιατί εμείς δεν είμαστε μόνο για τα εύκολα πρέπει να κάνουμε και τα δύσκολα. Πολλοί διαμαρτύρονται χωρίς ακόμα να ξέρουν τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση μας και όταν το μάθουν δέχονται ότι αυτά είναι ορθά, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να διαμαρτυρηθούν. Το τρίτο είναι οτι στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα 20.000.000 εκ. ευρώ περίπου έχουμε από το ΠΕΠ δημόσια δαπάνη επιδοτήσεις που σημαίνει περίπου 30.000.000 – 35.000.000 εκ. ευρώ για μικρές επενδύσεις, ήδη εγκρίθηκαν από το ΔΑΜ 580 περίπου επενδύσεις με προϋπολογισμό 450.000.000 εκ. ευρώ περίπου, 330.000.000 εκ. ευρώ περίπου για επιδοτήσεις για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά αρκετές είναι για την Φλώρινα. Στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις εκτιμώ μέχρι τέλος του Ιουλίου, πρώτον για τη στήριξη των μικροεπαγγελματιών με ποσά περίπου μέχρι 15.000 ευρώ έχουμε συνεννοηθεί με τη διαχειριστική αρχή και με τον Υπουργό να πει ένα ποσό 20.000.000 εκ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια για τους μικρούς επιχειρηματίες και ένα άλλο θέμα το οποίο δεν μπορώ να το πω τώρα, που όμως θα βοηθήσει πάρα πολύ την επιχειρηματικότητα στον νομό Φλώρινας και γενικότερα τη Δυτικής Μακεδονία».
Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!
- Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.