Από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2024, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας φιλοξένησε στη Φλώρινα το «SciArt Master Training Event», μια τριήμερη επιμορφωτική δράση Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ SciArt. Το πρόγραμμα SciArt στοχεύει στη σύνδεση της Επιστήμης με την Τέχνη και την Πολιτιστική Κληρονομιά, μέσα από μια συμπεριληπτική STEAM προσέγγιση.
Περισσότεροι από 25 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία, από Πανεπιστήμια, Σχολεία και Μουσεία, συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Master Training Event ώστε να επιμορφωθούν ως εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες της προσέγγισης SciArt. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να εξερευνήσουν νέες διδακτικές προσεγγίσεις και να συζητήσουν προτάσεις για την εφαρμογή τους σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα SciArt συμμετέχει το ΠΔΜ με μια διεπιστημονική ομάδα από τα Παιδαγωγικά Τμήματα της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, μεταξύ των οποίων ο Δρ. Άγγελος Σοφιανίδης (ΕΔΙΠ ΠΤΝ “Διδακτική των Φυσικών Επιστημών”, Επιστημονικά Υπεύθυνος), ο Αν. Καθηγητής Κωνσταντίνος Κασβίκης (Διδακτική της Ιστορίας και του Πολιτισμού), ο Δρ. Ιωάννης Κασκαμανίδης (ΕΔΙΠ ΠΤΔΕ “Διδακτική των κοινωνικών επιστημών”), η εκπαιδευτικός Δρ. Χριστίνα Τσαλίκη (Διδακτική των Φυσικών Επιστημών).
Επόμενα Βήματα
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προγραμματίζει τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την εξοικείωσή τους με την SciArt προσέγγιση και την ενσωμάτωση της προσέγγισης στις διδακτικές τους πρακτικές.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες, για τη συμβολή τους στην επιτυχία του τριημέρου. Το έργο SciArt συνεχίζει να ενισχύει τις δυνατότητες των εκπαιδευτικών για τη δημιουργία εμπλουτισμένων και συμπεριληπτικών μαθησιακών εμπειρία
Ενημερωτική Εκδήλωση
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε και ειδική εκδήλωση διάχυσης, με τη συμμετοχή τοπικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων. Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα κύρια αποτελέσματα και οι στόχοι του προγράμματος SciArt, προωθώντας τη συνεργασία και την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας για την καινοτόμο αυτή προσέγγιση. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσούλης Θωμάς (Προϊστάμενου Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας), η Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Κοσμήτορος της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, ο Καθηγητή Γεώργιος Τζάρτζας (Πρόεδρος ΠΤΝ) και η Καθηγήτρια Εκπαίδευσης στη Βιολογία κ. Πηνελόπη Παπαδοπούλου.