Το έθιμο της “Βαρβάρας” είναι αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης, στον δήμο Εορδαίας Κοζάνης.
Σύμφωνα με την κα Πόπη Μόσχογλου, μέλος Θρακικής Εστίας Εορδαίας, από το πρωί βράζουν τα καζάνια με το σιτάρι στην Πτολεμαΐδα και μοσχοβολάει κανέλα παντού.
Η Βάρβαρα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα, ουσιαστικά ένας αρωματικός χυλός, που αποτελείται από βρασμένο σιτάρι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά.
Στις 4 Δεκεμβρίου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, της Μεγαλομάρτυρας, προστάτιδας των παρθένων, των ψυχορραγούντων και των πυροβολητών αλλά και προστάτις του ελληνικού Πυροβολικού. Επίσης η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτις και των παιδιών και τα φυλάει από τις παιδικές αρρώστιες. Για να την «γλυκάνουν» σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το λένε «Βαρβάρα».
Το έθιμο είναι πανάρχαιο και συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Πηγή: ertnews.gr