Η Παναγία Μελισσού: Μεγάλη τιμή για τους Έλληνες μελισσοκόμους!
Το εντυπωσιακό δώρο της Ελλάδας προς τη Γαλλία, με αφορμή την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Μια εικόνα υψηλού συμβολισμού, η οποία απεικονίζει την Παναγία τη Μελισσού, προσέφερε εκ μέρους της Ελλάδας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων στις 7 Δεκεμβρίου 2024 και συνέπεσε με την έναρξη του Συνεδρίου Μελισσοκομίας στο 15ο Φεστιβάλ Μελιού.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού στις 15 Απριλίου 2019 που καταστράφηκε ο ναός της Παναγίας των Παρισίων από πυρκαγιά, επέζησαν με θαυμαστό τρόπο οι 200.000 μέλισσες που ζούσαν στην οροφή του κτιρίου. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκαν παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όμως τα θαυμαστά γεγονότα και τα σημεία των καιρών δε συμβαίνουν ποτέ τυχαία! Η Παναγία δεν προστάτευσε αυτόν τον κτιστό ναό, αλλά προστάτευσε αυτά τα ευλογημένα έντομα, τις μέλισσες που εργάζονται ακούραστα για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη και των ανθρώπων.
Ο Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης, που τότε ήταν Δικαίος της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, έδωσε αμέσως εντολή να φτιαχτεί ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Μελισσούς και να δωριθεί από το ευσεβές Ελληνικό Έθνος στον λαό της Γαλλίας τιμώντας την Παναγία που με την Χάρη Της προστάτεψε τις μέλισσες.
Το αντίγραφο της εικόνας ολοκληρώθηκε 5 χρόνια μετά, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισίου και παραδόθηκε στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού «Παναγία Μελισσού» στα Τρίκαλα, στον εσπερινό του Ακαθίστου Ύμνου στις 19 Απριλίου 2024. Ο Γέροντας Γεώργιος αναφέρει: «Η μέλισσα είναι ένα μοναδικό δώρο του Θεού στον άνθρωπο, μία διαρκής ευλογία που εμείς οφείλουμε να διατηρούμε ως κόρην οφθαλμού. Πρέπει να προστατεύουμε την μέλισσα και να ακολουθούμε το παράδειγμα της ως πρότυπο της κοινωνίας του Θεού». Οφείλουμε προς δόξαν Θεού και συντασσόμενοι με το πνεύμα των Αγίων που χρησιμοποιούσαν το παράδειγμα της μέλισσας, να προβάλλουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο την άριστη και ιδανική κοινωνία της μέλισσας για το καλό της ανθρωπότητας και το καλό όλου του κόσμου. «Εύχομαι οι μέλισσες να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναφτιάξουμε την εκκλησία της ενότητας και της αγάπης και να ξαναζήσουμε όπως οι πρώτοι χριστιανοί».
Ο Ο.Η.Ε έχει θεσπίσει την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια ημέρα της Μέλισσας και ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Earthwatch Institute τα οποία παρουσιάστηκαν στην σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου.
Η πρώτη λιτή εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς δημιουργήθηκε με αφορμή ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβαινε επί πολλά έτη στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, στο Κατούσι Καρδίτσης, στην οποία ηγούμενος της Μονής ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Οι μέλισσες ζούσαν εντός του Ιερού του ναού. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εορτή της Παναγίας 8 Σεπτεμβρίου, πετούσαν χωρίς να ενοχλούνται και χωρίς να ενοχλούν κανέναν και οι ιερείς μαζί με το αντίδωρο μοίραζαν και ένα κομμάτι κηρήθρα με μέλι ως ευλογία στους πιστούς. Το γεγονός αυτό κράτησε αρκετά χρόνια μέχρι το 2004.
Η βυζαντινής τέχνης εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς παραδόθηκε στις 22 Αυγούστου του 2018 στην Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους που Δικαίος ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Προσφέρθηκε ως δώρο στον Γέροντα Γεώργιο από δύο αδέρφια Ιερομονάχους, τον π. Αναστάσιο και Ηγούμενο π. Λεόντιο Τσικριτσάκη από την Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου Αρταμίτη Ρόδου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα, με βαθειά πνευματική σημασία. Η εικόνα, αφού παρέμεινε στο Καθολικό της Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων έως τις 8 Νοεμβρίου του 2018, μεταφέρθηκε στις 9 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού Παναγία Μελισσού στα Τρίκαλα, όπου φυλάσσεται έως σήμερα και αποτελεί την εφέστια εικόνα του. Τα δύο αδέρφια φιλοτέχνησαν ακόμα ένα αντίγραφο της εικόνας όπου φυλάσσεται στην Μονή τους.
Εκπρόσωπος του Βυζαντινού Κέντρου παράδωσε αντίγραφα της εικόνας στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδος κ. Λεονταράκη Κωνσταντίνο