soumpasis-car-florinaproodos-market-amyntaion

Κοινωνία

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ – Το όραμα του Φεστιβάλ Μανάκια

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ - Το όραμα του Φεστιβάλ Μανάκια

socia;33

Κεντημένο Αύριο

ν’αγκαλιάζει καρδιές με όνειρα!

Σε μια εποχή που ξεγυμνώνει κάθε αξία,

η ομορφιά να επιμένει να ντύνει τις ελπίδες μας.

Δεν είναι λίγο, όχι!

Είναι πολύ, να σου ‘τυχε, να ζεις στα δύσκολα μιας γενιάς

κι εσύ ν’ απαντάς με δημιουργία.

Γεμάτο το καραβάνι

για πλανόδιους ονειρευτές!

*Κάποτε στα μέρη μου, τα λόγια

τα κεντούσαν!

Αγαπητοί μου σας καλωσορίζω με ένα ποίημά μου στο 3ο Φεστιβάλ Μανάκια από τα Δημιουργικά Γρεβενά. Κάθε χρόνο έχω τη χαρά και την τιμή να μου προσφέρεται αυτό εδώ το βήμα και με περισσή ευθύνη να προτείνω μοναδικές ιδέες που θα ήθελα να κατατεθούν στην κοινωνία των Γρεβενών για κρίση, υποστήριξη, υλοποίηση.

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ακράδαντα πως τα όνειρα είναι για να τα ζούμε. Το υποστηρίζω με πλήρη σύνεση καθώς έχω αξιωθεί από τον Θεό, τον τόπο μου, τους αγαπημένους μου συγγενείς και φίλους να χαρώ ιδέες μου να πραγματοποιούνται και να μου προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες και χαρές.

Φέτος με την ευκαιρία της έναρξης του φεστιβάλ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, πόσο σπουδαίο θεωρώ πως θα ήταν η δημιουργία μιας επισκέψιμης αίθουσας, ενός μικρού χώρου, η οποία μετά από 120 χρόνια θα στέγαζε ξανά το φωτογραφικό εργαστήρι των Αδελφών Μανάκια στα Γρεβενά. Ένας διαδραστικός χώρος με ξεναγούς τους ίδιους τους αδελφούς που θα υπήρχαν εντός του, ως κερινα ομοιώματα. Να αγωνιούν πάνω στη δουλειά τους να εμφανίσουν τα φιλμ της εποχής και να δούνε πως τελικά βγήκανε τα κινηματογραφικά πλάνα από τα ιστορικά γεγονότα που κατέγραψαν. Κάπου εκεί μπορεί να συμπεριληφθεί και μια διήγηση της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας.

Πως θα σας φαινόταν; …πως θα ένιωθε ένας επισκέπτης να φωτογραφίζεται δίπλα στους πρωτοπόρους του κινηματογράφου οι οποίοι μας έδωσαν το πρώτο βλέμμα στα Βαλκάνια εισάγωντας την τέχνη του κινηματογράφου; Προσωπικά θα με ενθουσίαζε. Μαθητές από σχολεία, φοιτητές κινηματογράφου και φωτογραφίες, επισκέπτες της πόλης, θα μάθαιναν την πρωτοπορία των Γρεβενών και οι ίδιοι μέσα από τα κοινώνικά δίκτυα θα τη γιγάντωναν στο επικοινωνιακό κομμάτι της. Πρέπει να προβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματά μας και πάνω εκεί να χτίζουμε. Τα πλεονεκτήματά μας είναι αυτά που θα μας ξεχωρίσουν και κατά συνέπεια θα είναι οι λόγοι όπου τα Γρεβενά να ελκύσουν πραγματικούς λόγους για την ανάπτυξή τους.

Η πρώτη ταινία των αδελφών Μανάκια γυρίστηκε στο χωριό τους την Αβδέλλα το 1905. Θεωρείται εθνογραφικό φιλμ καθώς έχουν καταγράψει την γιαγιά τους Δέσπω Μανάκια με άλλες γυναίκες του χωριού σε καθημερινές εργασίες, να γνέθουν στο τσικρίκι και να υφαίνουν στους αργαλειούς της εποχής. Γι αυτόν το λόγο ονομάστηκε η ταινία “Υφάντρες”.  Πρόσφατα επισκέφτηκα μια έκθεση με υφαντά στην Σαμαρίνα Γρεβενών η οποία διαρκεί έως και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στις Υφάντες της Σαμαρίνας και των Γρεβενών. Η έκθεση έγινε με τον κόπο και την επιμέλεια μιας εκλεκτής δασκάλας του τόπου μας της κυρίας Χάιδως Αγορογιάννη-Βουτσά. Μια εξαίρετη κυρία με απίστευτες γνώσεις πάνω στον τομέα της παραδοσιακής ύφανσης. Χάρη στην κυρία Χάιδω συνειδητοποίησα πως τα υφαντά του τοπου μας δεν είναι απλά ιστορικά αποθέματα μιας εποχής που χρησιμοποιούνταν για καθημερινή χρήση, αλλά πραγματικά έργα τέχνης. Η διαδικασία επεξεργασίας του μαλλιού, η διαδικασία της ύφανσης, το τελικό φινίρισμα γινόταν από γυναίκες μοναδικές, πανάξιες, καλλιτέχνιδες. Παρά τις αντίξοοες συνθήκες της εποχής αυτές επέμεναν με αισθητική να εμπλουτίζουν τα σπίτια τους και τα ρούχα τους. Ψυχεδελικά χρώματα με ατελείωτα αινιγματικά σχήματα που κάθε ψυχαναλυτικός ερμηνευτής θα λάτρευε να αποκρυπτογραφήσει στην απλότητά τους. Όταν συνειδητοποίησα την εποχή και τον τρόπο ζωής που έζησαν αυτές οι υφάντρες πραγματικά απόρησα για την όρεξη που είχαν να δημιουργήσουν τέτοια έργα τέχνης με υπομονή.

Θαρρώ πως η υφαντική των Γρεβενών ξεπερνά τα όρια μιας λαογραφικής καταγραφής και προσέγγισης. Οι Υφάντρες της εποχής συνομιλούσαν με μια πρωτοπορία και με έπεισε πως αξίζει να μελετηθεί όχι από τη λαογραφία μόνο αλλά και από την ιστορία τέχνης!

Άμεσα μου γεννήθηκε η ιδέα πως θα ήταν μια αίθουσα διαμορφωμένη που θα σου επέτρεπε να περιπλανηθείς με σύγχρονο τρόπο στα αιωρούμενα σχέδια που ταξιδεύουν να βρουν το νόημα στην «ύφανσή» τους και να διηγηθούν με χρώμα την πλοκή της ζωής! Δεν μιλάμε απλά για ένα μουσείο, μιλάμε για μια εγκατάσταση διαδραστική την οποία θα ήθελε ο καθένας να επισκέπτεται επανειλημμένα και καθημερινά, καθώς τα θέματά της θα μπορούσαν να εναλλάσονται για ώρες και να δημιουργούν μοναδική αίσθηση και διήγηση. Πως θα ήταν να μπορεί κάποιος με ειδικές εφαρμογές σε υπολογιστές να συνδυάζει τα δικά του χρώματα και σχήματα ώστε να μπορεί να παραγγείλει το δικό του δημιούργημά του για παραγωγή; Σαφώς πάντα με την τεχνική της γρεβενιώτικης υφαντικής.

Έχω τη χαρά σήμερα να προτείνω τη δημιουργία μιας διαδραστικής αίθουσας υφαντικής τέχνης στα Γρεβενά και την παράλληλη ίδρυση μιας μικρής βιοτεχνίας ύφανσης σε διπλανό χώρο με κατάστημα πώλησης και εργαστήρι παραγωγής. Από προσωπικές πηγές γνωρίζω πως τα υφάσματα σε αργαλειό είναι ανάρπαστα σε ζήτηση από σχεδιαστές υψηλής ραπτικής στην Ελλάδα. Γνωστός μας που θα μπορούσε να εκπαιδεύσει με σεμινάρια τον πρώτο πυρήνα των βιοτεχνών με ενημερώνει πως η παραγωγή δεν επαρκεί πλέον για τις παραγγελίες που υπάρχουν στα υφάσματα από αργαλειό στις μέρες μας. Σε μια εποχή που πάντα πρέπει να συνυπολογίζουμε τη βιωσιμότητα έχουμε μια ιδέα η οποία μπορεί να στήσει ένα αποδοτικό brand αναδυόμενο μέσα από την τοπική μας ιστορία και τέχνη. Πόσο δύσκολο είναι;

Ας δούμε το παράδειγμα του συνεταιριμού Γυναικών του Αγίου Γεωργίου για να καταλάβουμε πως ΣΑΦΩΣ και μπορούνε τέτοιες ιδέες να γίνουν βιώσιμες να προσφέρουν στον τόπο μας την υπεραξία που χρειάζεται, να μεγαλώσουν οικογένειες και να προσφέρουν στην κοινωνία με μια εφαρμοσμένη τέχνη του τόπου και της παράδοσής μας.

Θα κλείσω με το ίδιο ποιήμα μου, που ξεκίνησα την ομιλία μου, καθώς θεωρώ πως θα το νιώσετε διαφορετικά μετά από τις ιδέες που σας μοιράστηκα

Κεντημένο Αύριο

ν’αγκαλιάζει καρδιές με όνειρα!

Σε μια εποχή που ξεγυμνώνει κάθε αξία,

η ομορφιά να επιμένει να ντύνει τις ελπίδες μας.

Δεν είναι λίγο, όχι!

Είναι πολύ, να σου ‘τυχε, να ζεις στα δύσκολα μιας γενιάς

κι εσύ ν’ απαντάς με δημιουργία.

Γεμάτο το καραβάνι

για πλανόδιους ονειρευτές!

*Κάποτε στα μέρη μου, τα λόγια

τα κεντούσαν!

Σας ευχαριστώ.

 

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Υπεύθυνος Διοργάνωσης MFFFA

(από την εναρκτήρια ομιλία στην τελετή έναρξης του 3ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μανάκια στα Γρεβενά στις 5 Σεπτεμβρίου 2024

0Shares

Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!

  1. Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.

You may also like

Κλειστά τα σχολεία και αύριο στην Καστοριά
Τελευταίες ειδήσεις

Ψυχολογικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και κατά την είσοδό τους στην εκπαίδευση και υπό όρους, ανά τακτά διαστήματα

Ψυχολογικά τεστ θα περνούν οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Όπως αναφέρει ...
Διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου
Αμύνταιο

Στην περιοχή των Εργατικών κατοικιών, του Γηπέδου και του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αμυνταίου, θα πραγματοποιηθεί διακοπή ηλεκτροδότησης

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών κατασκευών, την ΤΡΙΤΗ 30-09-2025 και για το διάστημα ...
To Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποίησε δράση κυκλοφοριακής αγωγής, σε παιδιά που κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους
Κοζάνη

To Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποίησε δράση κυκλοφοριακής αγωγής, σε παιδιά που κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» αστυνομικό προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης, πραγματοποίησε χθες (21-09-2025) ...

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γρεβενά

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος, Το όραμα του Φεστιβάλ Μανάκια ως προσφορά στον Τόπο μας

To Manakia Film Festival of Fine Arts ταξιδεύει στο 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών!

socia;33

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος, Το όραμα του Φεστιβάλ Μανάκια ως προσφορά στον Τόπο μας (Ιδέες/προτάσεις).

(από την ομιλία μου στην τελετή έναρξης του 2ου Φεστιβάλ Μανάκια στα Γρεβενά)

Αγαπητοί μου, συμπολίτισσες και συμπολίτες, φίλες και φίλοι του κινηματογράφου…

…για 2η συνεχόμενη χρονιά βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα και κηρύσσουμε την έναρξη μιας ακόμη γιορτής πολιτισμού. Η οποία με τις δυνάμεις της, προσπαθεί να προσφέρει ορίζοντες, μέσα από τον Κινηματογράφο και τις Καλές Τέχνες γενικότερα.

Σε μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία αρχίζει ο διαχωρισμός της μικρής μας κοινωνίας, δείχνουμε έναν διαφορετικό δρόμο που μόνο να ενώσει μπορεί! Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ προηγείται της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να καταφέρει άλματα όταν η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ακόμη τα ονειρεύεται!

Με λυπεί το γεγονός όμως όπου στη δίνη της προεκλογικής περιόδου και την αγωνία να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια δεν έχουμε ακούσει ΙΔΕΕΣ και ΟΡΑΜΑ που να ενώνουν. Κοινές νοηματοδοτήσεις έχουμε ανάγκη που θα προσφέρουν στα ΓΡΕΒΕΝΑ. Λύσεις στα προβλήματά τους που θα τα οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες!

Εύχομαι να μην αναλωθούμε σε γενικόλογες ιδέες που ακόμη και μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συντάξει.

Όπως και να έχει εμείς θα είμαστε παρόντες από τα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΓΡΕΒΕΝΑ, να συνεχίσουμε την φήμη που κυκλοφορεί και μας θέλει να υλοποιούμε τις ιδέες μας σε δράσεις με συνέπεια. Διαμορφώνοντας διαρκώς το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας σε ένα διάλογο όχι με το παρελθόν, αλλά με το μέλλον.

Καθότι λοιπόν προεκλογική περίοδος και πολλοί θα ενδιαφέρεστε να αναζητήσετε νέους ορίζοντες για τον Τόπο, σας παραθέτω μερικές ιδέες μου, λειτουργικές, που συνθέτουν το όραμα αυτού εδώ του Φεστιβάλ.

Προσαρμοσμένοι στις σύγχρονες απαιτήσεις και τάσεις φιλοδοξούμε το Φεστιβάλ Μανάκια να αποτελέσει προμετωπίδα ώστε:

1) Να δημιουργήσουμε εργαστήριο θεωρίας και πράξης της τέχνης της φωτογραφίας και του κινηματογράφου στα Γρεβενά.

2) Να δημιουργήσουμε ένα αποθετήριο οπτικοακουστικού υλικού καταγραφής του τόπου των Γρεβενών και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας για λόγους πολιτιστικής αναφοράς και προβολής, με αρχεία κινηματογραφικής και φωτογραφικής αρτιότητας που θα μπορούνε να χρησιμοποιηθούν σε κάθε επικοινωνιακή ανάγκη.

3) Να δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό χάρτη με κινηματογραφική αποτύπωση τοπίων. Συμβάλλοντας και διευκολύνοντας στη γνωστοποίηση τοπίων για κινηματογραφικά γυρίσματα μεγάλων εταιρειών παραγωγής. Όσοι έχετε γνώση κινηματογραφικών μεγεθών καταλαβαίνεται τι σημαίνει για ένα μήνα να έχει εγκατασταθεί ένα συνεργείο παραγωγής σε έναν τόπο.

4) Να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτιστικό λίκνο και μιας γιορτής για τις Kαλές Tέχνες.

5) Να καταγράψουμε και να οργανώσουμε μια λίστα καλλιτεχνών της Δυτικής Μακεδονίας που εργάζονται και καλλιτεχνούν στην Ελλάδα, αλλά και όσων βρισκονται στη διασπορά. Εγχείρημα το οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι διαμέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ μας στην παρακάτω διεύθυνση https://manakiafestival.gr/are-you-an-artist/

6) Να συνεργαστούμε με τα τμήματα Φωτογραφίας, Κινηματογράφου και Καλών Τεχνών υποστηρίζοντας τη νέα γενιά δημιουργικών συμπολιτών μας.

7) Να προβάλλουμε και να προωθήσουμε την αισθητική αγωγή στη χώρα διαμέσου των Καλών Τεχνών, σε ένα διαδραστικό, άμεσο και γιορτινό περιβάλλον.

………

Για ποιο λόγο το κτήριο του ιδρύματος ΛΑΔΑ ρημάζει ακόμη; Τα κτήρια στην περιοχή του “Αχίλλη”;

Ναι σαφώς η εύκολη, ανεύθυνη, απάντηση ότι ανήκουν αλλού είναι γνωστή. Αλλά το θέμα είναι ότι ΕΔΩ ρημάζουν και σαφώς το απρόσωπο αλλού απ’ ότι φαίνεται δεν μεριμνά, για τίποτε!

Στην ερχόμενη δημοτική αρχή προτείνω τη δράση υιοθεσίας ενός κτηρίου. Ένας υπεύθυνος αντιδήμαρχος θα συνεργάζεται με κάποιον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και θα υιοθετούν ένα από τα εν λόγω κτήρια ώστε να στεγάζουν τους σκοπούς και τα οράματά τους απο κοινού. Κάθε κτήριο μπορεί να είναι ένα νέο πολιτιστικό κύτταρο της πόλης.

Ένα από αυτά τα κτήρια εάν υιοθετηθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών και το Φεστιβάλ Μανάκια, μπορεί να μετατραπεί σε Μουσείο Κινηματογράφου και Φωτογραφίας. Προβολές, εργαστήρια, ομιλίες, εξειδικευμένα σεμινάρια, εκθέσεις.

Προτείνω σε έναν από τους ισόγειους χώρους του Δημαρχείου να δημιουργηθεί το “φωτογραφικό εργαστήρι” των Αδελφών ΜΑΝΑΚΙΑ, με υλικό εποχής και τους Αδελφούς Μανάκια παρόντες, ως κέρινα ομοιώματα να δημιουργούν ακόμη τα πορτρέτα και τις “κινούμενες” φωτογραφίες τους, στο σήμερα! Επισκέψιμο καθημερινά προβάλλοντας την σπουδαία παράδοση που μας κληροδότησαν στην τέχνη της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

Ένα από τα μεγάλα επίσης όνειρά μου είναι να καταφέρουν τα Γρεβενά να ενταχθούν στο ΔΙΚΤΥΟ των ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ της UNESCO (Creative Cities). Ενημερωτικά καμία πόλη στην Ελλάδα δεν έχει αυτόν τον τίτλο ακόμη. Σίγουρα χρειάζεται πολλή δουλειά και τρέξιμο. Χρειάζεται ΕΓΝΟΙΑ. Κυρίως όμως μια τεράστια συνισταμένη δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και μιας πολιτικής χάραξης που θα ακούει και θα βλέπει την πρωτοπορία και όχι την μικροπολιτική.

Με αυτές τις ιδέες και τους ενθουσιασμούς προχωράμε ανοίγοντας νεους δρόμους.

Κάπως έτσι χτίσαμε αυτό το φεστιβάλ και τα υπόλοιπα, Πρώτα το Φεστιβάλ Ιρλανδικού Πολιτισμού τιμώντας τον Άγιο Πατρίκιο (StPatricksDay.gr), έπειτα το Φεστιβάλ Τόπος (ToposFestival.gr) με τους φίλους μας από τη Γαλλία που είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Δυτική Μακεδονία το οποίο προσελκύει στοχευμένα το μεγαλύτερο διεθνές κοινό και φέτος για πρώτη φορά το μοναδικό μουσικό Φεστιβάλ Batucalda (Batucalda.gr).

Τα μικρά μας Γρεβενά με αυτή την πρωτοπορία ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη, με συμμετοχές και συνεργασίες από κάθε άκρη του κόσμου.

Μείνετε συντονισμένοι, τον ερχόμενο Οκτώβριο η πόλη μας θα φιλοξενήσει μια μοναδική έκθεση με φωτογραφίες των Αδελφών Μανάκια, κάτι το οποίο θα συμβεί πρώτη φορά στα Γρεβενά. Επεκτείνοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μανάκια θα μεταφέρουμε την έκθεση “Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό” που διεξάγεται στα πλαίσια της 8ης BIENNALE Θεσσαλονίκης από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Μια απίστευτη συγκυρία με υλικό που περιήλθε στο Μουσείο με έναν πολύ απρόσμενο τρόπο.

Να είστε όλοι καλά, να πιστεύευτε στις δυνάμεις σας και να πιστεύετε στον Τόπο μας! Τα Γρεβενά δεν υπολείπονται, αντιθέτως πλεονεκτούν!

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Υπεύθυνος Διοργάνωσης / Σχεδιαστής

Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μανάκια

MFFFA

0Shares

Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!

  1. Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 %