Souper-maeket-proodos-Amyntaio
Επικαιρότητα

Σέλτσα Κων. Τζένη – Μύθοι σχετικά με τις ‘’Σπιτικές’’ τροφές για τον σκύλο και τη γάτα

Γράφει η Σέλτσα Κων. Τζένη,
Κτηνίατρος, Msc Χειρουργικής ΑΠΘ, MRCVS

Μύθοι σχετικά με τις ‘’Σπιτικές’’ τροφές για τον σκύλο και τη γάτα
Μερικοί ιδιοκτήτες απολαμβάνουν να ταΐζουν τα σκυλιά και τις γάτες τους σπιτικά φαγητά, για τους ίδιους λόγους που δίνουν λιχουδιές, κεράσματα και σνακ. Με τον τρόπο αυτό δείχνουν την στοργή και την αγάπη τους. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα είναι επιβλαβή μόνο εάν δίνονται σε μεγάλες ποσότητες, ορισμένες ανθρώπινες τροφές είναι ακατάλληλες για τα ζώα συντροφιάς.
Υπολείμματα φαγητού
Τα απομεινάρια του μεσημεριανού φαγητού που επιλέγουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες για να ταΐσουν τα σκυλιά τους (και σπανιότερα στις γάτες) είναι μερίδες γευμάτων που είναι ιδιαίτερα εύγευστα για τους σκύλους, όπως π.χ. υπολείμματα λιπών και κρεάτων. Μπορεί να είναι πολύ νόστιμα, δεν αποτελούν όμως μια ισορροπημένη τροφή.
Κρέας
Μερικοί ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι επειδή οι γάτες και τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα στη φύση, θα πρέπει να μπορούν να επιβιώσουν με μια διατροφή αποκλειστικά με κρέας. Ωστόσο, οι τροφές αυτές, από μόνες τους δεν παρέχουν πλήρη διατροφική κάλυψη. Είναι αλήθεια ότι, στη φύση, οι πρόγονοι τους επέζησαν καταναλώνοντας φρέσκο κρέας, σκοτώνοντας άλλα είδη ζώων. Ωστόσο, το γεγονός ότι κατανάλωναν ολόκληρο το θήραμά τους, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των οργάνων και το εντερικό περιεχόμενο, συχνά παραβλέπεται.
Ωμό κρέας
Όσον αφορά τα ωμά κρέατα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μπορεί να τους προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις από μικρόβια όπως Salmonella, Campylobacter, E.coli και Toxoplasma κ.α.
Ψάρι
Οι περισσότερες γάτες και μερικά σκυλιά λατρεύουν τη γεύση του ψαριού. Πολλές διαφημιστικές καμπάνιες τροφίμων για γάτες, που χρησιμοποιούν ορισμένες εταιρείες τροφίμων έχουν πείσει τους ανθρώπους ότι οι γάτες προτιμούνε τη γεύση του ψαριού από πολλά άλλα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, οι γάτες απολαμβάνουν τα ψάρια στον ίδιο βαθμό και τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ορισμένα είδη ψαριών περιέχουν επίσης μικρά οστά που είναι δύσκολα να αφαιρεθούν πριν το μαγείρεμα. Πρέπει να δίνεται προσοχή, έτσι ώστε να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στο γαστρεντερικό σύστημα.
Κονσερβοποιημένα ψάρια και τόνος
Ο τόνος που επιλέγεται συχνά συνήθως για τις γάτες, είναι άμεσα διαθέσιμο αλλά και φθηνό προϊόν. Οι γάτες το δέχονται με ευχαρίστηση επειδή έχει έντονη γεύση. Ωστόσο, ο τόνος και πολλά άλλα είδη ψαριών, που είναι συσκευασμένα σε λάδι περιέχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs). Αν ο τόνος δίνεται τακτικά, η υπερβολική πρόσληψη PUFA μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.
Ωμό ψάρι και θειαμινάση
Ορισμένοι τύποι ψαριών περιέχουν μια ένωση (θεαμινάση) που καταστρέφει τη θειαμίνη και μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θειαμίνης. Η θειαμινάση είναι ένα θερμικά ευαίσθητο ένζυμο και μετουσιώνεται σε συνθήκες ψησίματος -μαγειρέματος. Έτσι, λοιπόν, ανεπάρκεια θειαμίνης υπάρχει μόνο όταν καταναλώνονται άψητα ψάρια.
Συκώτι
Το συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, πρωτεΐνης, χαλκού, βιταμίνης D και βιταμινών Β. Ωστόσο, όπως και άλλα είδη διατροφής, όταν χορηγούνται μόνα τους, δεν αποτελούν μια πλήρη διατροφικά τροφή. Το συκώτι έχει σοβαρή ανεπάρκεια ασβεστίου και υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Και οι δύο αυτές διατροφικές ανισορροπίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Σχεδόν όλες οι γάτες και οι σκύλοι αγαπούν τη γεύση του γάλακτος. Αν και το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, πρωτεϊνών, φωσφόρου και αρκετών βιταμινών, υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε νεαρά και ενήλικα κατοικίδια ζώα. Το γάλα περιέχει σάκχαρα, και συγκεκριμένα λακτόζη. Η λακτόζη απαιτεί διάσπαση στην εντερική οδό από το ένζυμο λακτάση. Έλλειψη λακτάσης έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους πέψης του γάλατος και στη συνέχεια πρόκληση πεπτικών διαταραχών.
Αυγά
Εάν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να προσθέσουν αυγά περιστασιακά στην τροφή των κατοικίδιων ζώων τους, τα αυγά πρέπει πάντα να μαγειρεύονται καλά για να μετουσιώσουν την αβιδίνη και τους αναστολείς τρυψίνης που υπάρχουν στο ασπράδι του αυγού.

Social cafe bar Αμυνταιο - Καφετέρια · Μπαρ - Μεγάλου Αλεξάνδρου 1 - Επικοινωνία 2386 023114 Social cafe bar Αμυνταιο - Καφετέρια · Μπαρ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button