
Μικρά, αφράτα ψωμάκια με κομμάτια λιαστής ντομάτας. Τρώγονται ζεστά, με λίγο τυρί ή σκέτα, και είναι τέλεια για το τραπέζι ή για το ταπεράκι της εκδρομής ή της παραλίας
15′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο
1 ώρα και 45′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20′
Υλικά
Τεμάχια: 6
1.400 γρ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκού αλάτι
30 γρ. νωπή μαγιά
500 ml χλιαρό νερό
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Για τα ψωμάκια με λιαστές ντομάτες, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με τη μισή ποσότητα του χλιαρού νερού και τη ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει μια μαλακή ζύμη.
Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας για 8 – 10 λεπτά.
Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε ξανά τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πατάμε με τα χέρια μας. Eπειτα, με έναν πλάστη, την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1 εκ.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και το κρεμμύδι. Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ισομεγέθη κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
Σκεπάζουμε τα ζυμαράκια με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C για 15 λεπτά.
Μόλις φουσκώσουν τα ψωμάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά.
gastronomos
Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!
- Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.