Souper-maeket-proodos-Amyntaio
Επικαιρότητα

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο βουλευτής της Π.Ε Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης στα ΜΜΕ

Καλό μεσημέρι, Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους. Ξεκινώ με την προαναγγελθείσα συνέντευξη μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Λόγω των άγιων ημερών που διανύσαμε, αποφάσισα τη συνέντευξη αυτή να τη δώσω μετά το Πάσχα και σήμερα είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για την πολύ σημαντική συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό. Πριν μπω στο περιεχόμενο της συνάντησης να ξεκινήσουμε ένα πολύ ευχάριστο νέο για το νομό μας. Είναι κάτι το οποίο επί δεκαετίες θα έλεγα, είχαμε προσπαθήσει να το επιτύχουμε και αγωνιζόμασταν για αυτό και δεν το καταφέρναμε και αναφέρομαι στα ποσοστά επιχορήγησης για τις νέες επενδύσεις.
Εγκρίθηκε λοιπόν από την ευρωπαϊκή ένωση η πρόταση την οποία είχαμε κάνει για την περιοχή στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής περιόδου για τις επενδύσεις. Για τις μεγάλες το αρχικό 25% για τις επενδύσεις διπλασιάστηκε και έγινε 50% για τις μεσαίες επιχειρήσεις από το 35% πήγαμε στο 60% για τις μικρές επιχειρήσεις τύπου τυροκομείο ή μεταποιήσεις ή οτιδήποτε από 45% πάμε στο 70% είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή και για την ανάπτυξη. Για το συγκεκριμένο θέμα θα αναφερθούμε διεξοδικά σε άλλη συνέντευξη. Θα πω μόνον ότι μέσα στις προθέσεις τις δικές μου πρωτίστως και της κυβέρνησης βεβαίως είναι τα χρήματα τα οποία θα δοθούν για νέες επενδύσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία το 70-80% να πάνε σε τοπικούς επιχειρηματίες για μικρές επενδύσεις και μεσαίες επενδύσεις και όχι σε κάποιο ξένο FUND το οποίο θα έρθει εδώ να κάνει κάποια επένδυση και να πάρει το 60 -70% της επιδότησης και ενδεχομένως μετά από μερικά χρόνια να πάρει την επένδυση του και να φύγει. Το κλείνω όμως αυτό γιατί δεν είναι της παρούσης συνέντευξης .
Έρχομαι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο χρόνος με τον οποίο ζητήσαμε τελικά τριπλασιάστηκε από ένα τέταρτο περίπου 40 με 45 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος σχεδόν για όλα τα θέματα και για κάθε θέμα το οποίο ανέφερα ο ίδιος ζητούσε επιπλέον πληροφορίες. Ξεκινώ λοιπόν με τα δύο τρέχοντα θέματα τα οποία αναφέραμε , το πρώτο είναι οι καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες.
Για το συγκεκριμένο θέμα δεσμεύτηκε ότι μετά τις 15 Μαΐου, όταν θα έχουμε μια πλήρη εικόνα, θα αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές. Θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός για να μπορέσει να βοηθήσει τους αγρότες μας. Το δεύτερο θέμα για το οποίο συζητήσαμε είναι αυτό των δύο μεθοριακών σταθμών Κρυσταλλοπηγή και Νίκης. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να μεσολαβήσει ώστε για επαγγελματικούς λόγους επιχειρηματικούς λόγους για όσους έχουν επιχειρήσεις και διαβαίνουν τα σύνορα να ανοίξουν άμεσα οι μεθοριακοί σταθμοί και εννοείται για τους εποχιακούς εργάτες .
Στη συνέχεια μου ζήτησε επιπλέον στοιχεία τα οποία του τα έδωσα. Τα στοιχεία για τους δυο μεθοριακούς σταθμούς.Την Τετάρτη έχω ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου και για αυτό το θέμα θα κάνει παρέμβαση στο Χαρδαλιά για να μπορέσουμε να τα ανοίξουμε γιατί και οι επιχειρήσεις και η περιοχή υφίσταται μεγάλη ζημιά.
Να ανακοινώσω ότι μες στο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός θα έρθει στην Φλώρινα το είχαμε σχεδιάσει και άλλες φορές αλλά δεν μπόρεσε να τελεσφορήσει ελπίζουμε τώρα να πραγματοποιηθεί και να έρθει στην περιοχή μας. Εννοείται ότι πάντα η επίσκεψη ενός πρωθυπουργού συνδυάζεται και με θετικές ανακοινώσεις οι οποίες θα υπάρξουν και βέβαια για να κλείσουμε και τον πρόλογο να πούμε ότι όντως περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο παρόλα αυτά όλο αυτό το διάστημα βρίσκομαι στην Αθήνα και εργάζομαι και εγώ και η κυβέρνηση μεθοδικά για να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον «νεκρό» χρόνο όσο μπορούμε, στο επόμενο διάστημα να ανακοινώνουμε συνεχώς ευχάριστες ειδήσεις για την Φλώρινα μας.

Συζητήσαμε για το θέμα το οποίο θεωρώ μείζονος σημασίας και βρίσκεται σε έναν πολύ καλό δρόμο. Σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί -αλλά ακόμα δεν είμαστε στη φάση της ανακοίνωσης- οι δύο μελέτες Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας αξίας 6- 8 εκατομμυρίων. Για τα δύο αρδευτικά τα οποία θα αρδεύουν περίπου 70 με 80 χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο του Αμυνταίου (δήμο Αετού, δήμο Βεγόρας και δήμο Αμυνταίου), ένα έργο για την επόμενη τριακονταετία το οποίο θα κοστίσει περίπου 60 με 80 εκατομμύρια.
Συζητήσαμε ως προς το θέμα του Πανεπιστημίου και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικότερα ως προς τα προβλήματα τα οποία θα υπάρξουν όσων αφορά τον αριθμό των φοιτητών, εάν επηρεάζονται από το νέο νόμο, και ως προς τις υποδομές και όλα τα σχετικά. Κλείνω και το θέμα αυτό λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να κλείσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο της Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ.
Για τον οδικό άξονα τον ενημέρωσα για την πορεία της μελέτης και βέβαια ζήτησα την παρέμβασή του γιατί μας μένει το κομμάτι Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα και Φλώρινα – Αμμοχώρι. Δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ειδική παρέμβαση στο υπουργείο υποδομών στον κ. Καραμανλή για να ενταχθεί και αυτό το κομμάτι. Περιμένουμε τώρα την ένταξη στην μελέτη αυτή το κομμάτι Φλώρινα – Αμμοχώρι για να είναι ενιαία ο άξονας Φλώρινα – Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα. Αναφερθήκαμε στο θέμα των αποκαταστάσεως της Βεύης και της Βεγόρας. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο επί δεκαετίες έμενε ανενεργό και βρήκαμε τη λύση. Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση της, για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία και με τους δύο δήμους Φλώρινας , Αμυνταίου και με την περιφέρεια.

Για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης επειδή γίνεται πολύς λόγος, είπε ότι γι αυτό το θέμα δεν πρόκειται να προβώ σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Είναι ένα θέμα εν εξελίξει. Επί τούτου δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί είμαστε στη φάση των διεργασιών. Στην εβδομάδα που έρχεται θα έχω επιπλέον συναντήσεις με τον κ. Κεφαλογιάννη και με τον κ. Καραμανλή και με τον πρόεδρο του ΟΣΕ. Πιστεύω ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή και την καλύτερη λύση για την περιοχή και για όλη τη Δυτική Μακεδονία, δεν θέλω όμως να μπω σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα γιατί είναι σε εξέλιξη.
Συζητήσαμε και το θέμα των αποζημιώσεων των Βαλτονέρων, το γνωστό θέμα της μετεγκατάστασης γενικότερα και έγινε η σχετική ενημέρωση. Για το θέμα των τριακοσίων εκατομμυρίων που έχει σχέση με τους φορτηγατζήδες τα σκαπτικά μηχανήματα και όλους όσους εργάζονται, περιμένουμε τις εδαφικές μελέτες από τη ΔΕΗ και όταν θα ολοκληρωθούν θα μπούμε στη διαδικασία της δημοπρασίας και μετά θα πιάσουν δουλειά οι άνεργοι των ορυχείων.
Κλείνω με το τελευταίο θέμα το οποίο για πρώτη φορά επισήμως έχω θέσει στην κυβέρνηση και ξεκίνησα από τον πρωθυπουργό -αφού πρώτα βέβαια υπήρξε η προεργασία γιατί δεν θέτεις ποτέ κανένα θέμα απευθείας στον πρωθυπουργό αν δεν υπάρχει η προεργασία- ήταν το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης για το οποίο δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Φαίνεται ότι είμαστε όμως σε έναν καλό δρόμο και ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε ώστε και μετά το 23 να εξακολουθεί να λειτουργεί ο σταθμός της Μελίτης και να απασχολεί τα 100 – 150 άτομα συν το ότι πολλαπλασιάστηκαν όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα τα οποία έχουν άμεση έμμισθη σχέση με τη λειτουργία. Ολοκληρώνοντας λοιπόν εκτιμώ πως ήταν μία πολύ πετυχημένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πολύ σύντομα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε πολύ θετικές ανακοινώσεις σε πολλά από αυτά τα οποία σας αναφέρω σήμερα και για τα οποία εργάζομαι ενάμιση χρόνο. Είναι θέματα τα οποία βλέπουμε και ξαναβλέπουμε και με τους υπουργούς και με τους τεχνοκράτες και με τους γενικούς γραμματείς για να φτάσουμε στο σημείο να ανακοινωθούν και να μπούμε στη διαδικασία των δημοπρατήσεων οπότε τότε θα πούμε ότι πράγματι είναι δρομολογημένη πλέον και η υλοποίησή τους.

Βλέπετε ότι περάσαμε μέσα από ανέμους και θύελλες όπως είναι ο κορονοϊος, οι οικονομικές κρίσεις και τα επακόλουθά τους. Παρόλα αυτά με συστηματική δουλειά και συνεργασία που είχα με όλους τους φορείς και με τη συνάδελφο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τους τρεις δημάρχους με τους δύο αντιπεριφερειάρχες, με τον περιφερειάρχη και με όλους τους εκπροσώπους κατά περίπτωση θεσμικούς και όχι, ως προς το πανεπιστήμιο με τους αγρότες με τους πάντες. Στα επόμενα δύο χρόνια σε πολύ σημαντικά διαστήματα ανά τακτά διαστήματα θα έχουμε ευχάριστες ανακοινώσεις και σε εθνικό επίπεδο αλλά κυρίως για τον νομό Φλώρινας που μας ενδιαφέρει. Ευχαριστώ πολύ,

Social cafe bar Αμυνταιο - Καφετέρια · Μπαρ - Μεγάλου Αλεξάνδρου 1 - Επικοινωνία 2386 023114 Social cafe bar Αμυνταιο - Καφετέρια · Μπαρ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button