Όλα από το μηδέν ξεκινούν στη Π.Ε. Φλώρινας !
( με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου της Περιφερειακής Αρχής 10-7-2025)
Γενικό συμπέρασμα: τι αναπτυξιακό έργο έκαναν όλα αυτά τα 15 χρόνια οι προηγούμενες Αιρετές Περιφερειακές Αρχές που προηγήθηκαν; Από όσα ακούσαμε κρίνοντας από τα αποτελέσματα η διαπίστωση είναι τραγικά αρνητική!
Πέρασε 1,5 χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφ. Αρχής του κ. Αμανατίδη για ν’ ακούσουμε ένα σχεδιασμό, που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και για την καθυστέρηση και για το που θα βρεθούν οι πόροι παρά την υποβάθμιση οδικών υποδομών, που ανέμενε αλλά τελικά δεν πρόκειται να αξιωθεί η Π.Ε. Φλώρινας.
Για την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή έχουν γραφτεί από τον γράφοντα πολλά, μεταξύ των άλλων για την ανυπαρξία ετοιμότητας έργων*.
Μερικές φιλότιμες προσπάθειες από τους τοπικούς Αιρετούς την περίοδο Καρυπίδη δεν ήταν αρκετές.
Αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και ενδιαφέρον από το Κέντρο της Περιφέρειας-Περιφερειάρχη αλλά και ενδιαφέρον και ισχυρή διεκδίκηση από τους Δήμους, αποδεικνύεται πως τίποτε δεν είναι εφικτό.
Βουλιάζουμε όλοι μαζί στο βούρκο της μετριότητας και της αναπτυξιακής απραξίας.
Αλλά μην ξεχνάμε και από την προηγούμενη Κυβερνητική θητεία του τέως Κυβερνητικού Βουλευτή για υλοποίηση σημαντικών έργων (το ίδιο βιώνουμε και με τον Νύν δυστυχώς**), με κορυφαίο παράδειγμα τον Κάθετο οδικό Άξονα, που θα ξεκινούσε άμεσα πριν δύο χρόνια.
Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην αποκαλυπτική Σ.Τ. που παραχώρησε ο νυν Περιφερειάρχης κ. Αμανατίδης, που μας προσγειώνει ανώμαλα στην πραγματικότητα και το απροσδιόριστο μέλλον, αφού συζητάμε για μελέτες ξανά, όσων στο παρελθόν μας υποσχέθηκαν ενώ υποτίθεται πως βίσκονταν σε «καλό δρόμο» και τότε.
Έστω κι αν ακόμη οι προθέσεις είναι αγαθές, η απόσταση μεταξύ της προετοιμασίας και υλοποίησης των έργων είναι από μακρόχρονη έως απροσδιόριστη ‘όπως αποδεικνύεται στην Πράξη.
Άς τα δούμε λοιπόν ένα-ένα:
1.Συνοριακή διάβαση Λαιμού. Επικεντρώνονται στην δημοπράτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων με βάθος υλοποίησης 3 χρόνια και πουθενά δεν αναφέρεται πως ο δρόμος παράκαμψης του Λαιμού έχει πιθανό ορίζοντα υλοποίηση στο 2030, αν όλα πάνε καλά. Ήδη πέρασαν 6 χρόνια (2019) από την συμφωνία επαναλειτουργίας της.
2. Δεν ξέρω τι σκεφτόσαστε οι Πρεσπιώτες και οι Φλωρινιώτες αλλά για τη σήραγγα στο Περβάλι δεν υπάρχουν ούτε μελέτες ούτε λεφτά. Η σήραγγα της Κλεισούρας, αυτό το φοβερό σε «αναπτυξιακό» αντίκτυπο έργο για τη Δυτ. Μακεδονία, δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση άλλων υποδομών με τα 85 εκατομμύριο που θα μας στοιχίσει, που μπορεί να αυξηθούν, αλλά και τη συνολική δέσμευση 150 εκατ. Ευρώ που προκαλεί στο προηγούμενο και το τρέχον ΕΣΠΑ.
3. Το έργο βελτίωσης του δρόμου διασταύρωση Πρεσπών Κρυσταλλοπηγής μετατρέπεται σε ένα έργο απλής συντήρησης γιατί και εδώ οι πόροι δεν υπάρχουν κατά τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη. Το έργο είχε απόφαση ένταξης στο ΠΕΠ το 2019(τέλος θητείας Θ. Καρυπίδη) ,όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε(θητεία Κασαπίδη) να ταχτοποιήσει τις εκκρεμότητες που υπήρχαν, για κτηματολογικά ζητήματα, με αποτέλεσμα την απένταξή του.
4.Ο δρόμος Φλώρινας –Βίγλας- διασταύρωση Πρεσπών και αυτός μελετάται από την αρχή μετά την ακύρωση της μελέτης που ξεκίνησε από το μακρινό 2004!
Τι κ’ αν παραλείφθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αποδεικνύεται πως κανείς από το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Και οι πολιτικές ευθύνες μεγάλες.
Το 2020 Κιοσές/Κασαπίδης (Αν/ρχης Φλώρινας/Περιφερειάρχης) διαβεβαίωναν πως σε 6 μήνες θα ολοκληρωνόταν η μελέτη προς δημοπράτηση του έργου, μετά την τακτοποίηση ορισμένων μελετητικών εκκρεμοτήτων.
5.Ακούσαμε πάλι για μελέτες αρδευτικών Βεγορίτιδας, Χειμαδίτιδας (στο οποίο περιλαμβάνεται και το υφιστάμενο του Λιμνοχωρίου), τίποτα όμως για τη δεύτερη φάση του αρδευτικού Τριανταφυλλιάς και για την αξιοποίηση του φράγματος Παπαδιάς (όχι Παρορίου) ιδιοκτησίας ΔΕΗ, τίποτα συγκεκριμένο.
6.Φοβερός …ο σχεδιασμός για τις Πανεπιστημιακές Υποδομές της Φλώρινας.
2,2 εκατ. ευρώ για το «γιοφύρι» του κτιρίου της Αγίας Όλγας.
Και προς αναζήτηση πόρων για την Καλών Τεχνών και των υπολοίπων κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου της Φλώρινας που απαιτούνται.
7. Σύνταξη μελετών και για το δρόμο Φλώρινα- Κέλλη. Τουλάχιστον μπήκε στην ατζέντα της νυν Περιφερειακής Αρχής.
8. Τι εννοούν « θα δούμε τι θα κάνουμε με το δρόμο Ακρίτα -15ο χιλ. Φλώρινας -Βίγλας άραγε;
9. Και φτάνουμε στον Κάθετο Οδικό Άξονα.
α. Μελέτες και δω με υποβολή ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) τελευταία (2 χρόνια τουλάχιστον η έγκριση), δηλαδή 2028 δημοπράτηση και βλέπουμε, για το τμήμα Πτολεμαΐδα- Ξινό Νερό όλα αυτά.
β. Τμήμα Ξινό Νερό- Αμμοχώρι νέος σχεδιασμός, δηλαδή 2030 και βλέπουμε.
γ. Τμήμα Αμμοχώρι-Φλώρινα λίγο πιο προχωρημένες μελέτες εδώ.
Προϋπολογισμός καθέτου συνολικός 220 εκατ. ευρώ, θα ενταχθούν «ψάχνοντας πόρους» κατά τα λεχθέντα από τον Περιφερειάρχη.
‘Όταν δεν υπάρχουν ούτε για τις & 3 και 4 (20 + 45 = 65 εκατ.).
10. Ψάχνοντας πόρους και για τη βελτίωση του δρόμου Φλώρινας- Άνω Υδρούσα- Νυμφαίο, αλλά ισχύει η δέσμευση του Περιφερειάρχη και δώ, όπως δηλώθηκε! Όμως με προθέσεις και δεσμεύσεις δεν τελειώνουν έργα.
Στα παραπάνω πουθενά δεν αναφέρεται χρηματοδότηση από ΣΔΑΜ (απολιγνιτοποίηση) έργου υποδομής της Φλώρινας!
Δεν ακούσαμε κάτι για τον αν από Θύλακας καινοτομίας (όπως αποφάσισε η προηγούμενη Περ. Αρχή) γίνει Ζώνη και η Φλώρινα.
Ούτε υπήρξε αναφορά π.χ. για την αξιοποίηση του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου που καρκινοβατεί, παρά τις κατά καιρούς Κυβερνητικές υποσχέσεις.
Και τελειώνοντας ο Περιφερειάρχης «μας άνοιξε την καρδιά του» για την καύση απορριμμάτων στη Δυτ. Μακεδονία με το φοβερό επιχείρημα, πως όταν ζητάς να συνεχίσει ο λιγνίτης τι μας πειράζει η καύση, αν δώσει θέσεις εργασίας.
-Ίδιες οι εποχές της δεκαετίας του 60, που στην έξω από τον αναπτυξιακό χάρτη μετεμφυλιακή Δυτική Μακεδονία, όπου ακόμη και η πιο ρυπογόνα ΑΕΒΑΛ άνθησε, ο πληθυσμός της έψαχνε την επιβίωσή της με στρατιές του ενεργού εργατικού δυναμικού της να επιλέγει την ξενιτειά.
– Ίδιες οι γνώσεις και περιβαλλοντικές ευαισθησίες .
-Ίδιες οι κατηγορίες το ρύπων
– Και το κυριότερο είναι η αποικιακή πολιτική της ΔΕΗ που εξελίσσεται στη Δυτική Μακεδονία με τις ευλογίες και την αμέριστη κυβερνητική υποστήριξη, όπου:
Καταργήθηκαν ΜΠΕ και ΑΕΠΟ.
Όπου σχεδιάζει τις χρήσεις γής η ΔΕΗ για τη ΔΕΗ (με πρωθύστερη διαβούλευση με τις πλάτες της Περ. Αρχής )
Όπου δωρίζονται με ένα Νόμο ένα άρθρο 14.000 στρέμματα που απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν για εξόρυξη λιγνίτη (Ποντοκώμη) όπως προοριζόταν.
Που απαλλάσσεται η ΔΕΗ για τις αποκαταστάσεις των εδαφών.
Που μετατρέπει την περιοχή σε ένα απέραντο κάτοπτρο και σχεδιάζει σε λευκό χαρτί τη διαχείριση των υδατικών πόρων μας.
Σε όλα αυτά απλός θεατής η Περιφερειακή Αρχή.
Λίγο «αξιοπρέπεια» και τοπικός πατριωτισμός χρειάζονται και κυρίως οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί (ο Β΄ κυρίως αλλά και ο Α΄ Βαθμός) να εκφράζουν τα συμφέροντα του τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν και όχι να μετατρέπονται σε απλούς παρατηρητές ή το χειρότερο σε ιμάντες υποβοήθησης εφαρμογής καταστροφικών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας, που σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές για τον τόπο, αγνοώντας τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.
*. με κορύφωση το άρθρο που επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις: «Είστε λίγο πριν την κήρυξη ως ανεπιθύμητος στη Φλώρινα κ. Κασαπίδη».
** π.χ. Το πρόσφατο Τοπικό Αναπτυξιακό που ανακοίνωσε αρχές Ιουνίου Κυβερνητικό Κλιμάκιο ύψους 1 δυς. Ευρώ, δεν απαντά σε καμία αναπτυξιακή ανάγκη (εκτός του φυσικού αερίου που αντικατέστησε την τηλεθέρμανση, γιατί έτσι βόλευε τον Κυβερνητικό σχεδιασμό), ενώ για ΚΕΦΙΑΠ, κ.α. θέματα ακούσαμε αόριστες υποσχέσεις ή σχεδιασμούς που δεν απαντούν στην καρδιά των προβλημάτων ύφεσης που αντιμετωπίζει ο τόπος. Και τίποτε για οδικές υποδομές και σιδηρόδρομο που δημιουργούν συνθήκες άρσης της απομόνωσης.
Γιάννης Στρατάκης 15-7-2025
π. Νομάρχης Φλώρινας και τ. Περιφερειακός Σύμβουλος
Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!
- Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.