Ηκατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση του δέρματος αναφέρουν ερευνητές νέας επιστημονικής ανασκόπησης.
Ειδικότερα ο δρ. Rajani Katta MD, δερματολόγος και καθηγητής στο Baylor College of Medicine αναφέρει πως «ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας» ακόμη και αν τα σημάδια του χρόνου σας έχουν «χτυπήσει την πόρτα».
Ωστόσο όπως τόνισε «θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι είναι σίγουρα μια μακροπρόθεσμη διαδικασία».
Η γήρανση συνήθως κάνει την εμφάνιση της με την πάροδο του χρόνουκαι δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να την αποφύγει, ωστόσο μπορεί να την επιβραδύνει τρώγωντας υγιεινά και νόστιμα.
Η διατροφή απο πολλούς είναι παρεξηγημένη καθώς έχει ταυτιστεί με στερήσεις γλυκών, με «άγευστων» φαγητών κ.ο.κ, γεγονός που δημιουργεί σε κάποιους το αίσθημα της δυσαρέσκειας και της αποστροφής με το άκουσμα και μόνον της λέξης.
Η νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει την γνώμη των περισσοτέρων, καθώς οι παρακάτω τροφές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «υπερτροφές» καθώς εκτός από γευστικές είναι και πολύ ευεργετικές καθώς «φρενάρουν» τη γήρανση και φέρνουν «πίσω» την ζωντάνια και την νεανικότητα.
Όπως δήλωσε και η δρ. Allison Tallman, διαιτολόγος με έδρα το Nashville των ΗΠΑ «αν και δεν υπάρχει κάποιο μεμονωμένο… σωτήριο τρόφιμο, ένα γενικό υγιεινό διατροφικό πλάνο μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο που γερνάει το δέρμα μας».
Οι 7 «super» τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση, σύμφωνα με διαιτολόγους και δερματολόγους
1. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας και προάγουν την καλή ροή του αίματος στο δέρμα.
Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε προϊόντα με τουλάχιστον 70% μαύρη σοκολάτα για καλύτερα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Η σοκολάτα γάλακτος δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη και η υψηλή περιεκτικότητά της σε σάκχαρα μπορεί ακόμη και να διαταράξει το δέρμα σας.
“Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ουσιαστικά να συμβάλλουν στα σημάδια της γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες”, είπε η Piper.
Διαβάστε σχετικά=> Μαύρη σοκολάτα: 6+2 λόγοι για να τρώτε καθημερινά – Τα οφέλη της στην υγεία
2. Αμύγδαλα
Η δρ. Tallman είπε ότι τα αμύγδαλα είναι μια από τις αγαπημένες της αντιγηραντικές τροφές και μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών και φυτικών ινών.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 έδειξε, ότι η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων θα μπορούσε να μειώσει τις ρυτίδες του προσώπου και τη μελάγχρωση του δέρματος.
Διαβάστε σχετικά=> Ο Νο1 καρπός που «κόβει» όρεξη και θερμίδες – Μια χούφτα την ημέρα αρκεί
3. Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που μπορεί να ωφελήσουν το δέρμα και να του δώσουν μια νεανική λάμψη.
Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα από το 2001 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τοματοπολτού μπορεί να βοηθήσει να γίνει το δέρμα πιο ανθεκτικό στις βλάβες από τον ήλιο.
Αυτή η μελέτη ήταν μια από τις εξαιρέσεις όπου οι άνθρωποι παρατήρησαν κάποιες αλλαγές στο δέρμα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον δρ. Katta: «Μετά από τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες ήταν πιο ανθεκτικοί στο ηλιακό έγκαυμα».
4. Φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα
Τα μούρα είναι γνωστό ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά μπορεί να υποστηρίξουν και την καλοκαιρινή προστασία του δέρματος.
Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα, σύμφωνα με την διαιτολόγο Kathryn Piper «περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπου βάση προκαταρκτικών μελετών δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψουν τη βλάβη του δέρματος και επίσης να το προστατεύσουν από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ατμοσφαιρικών ρύπων».
5. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων.
Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η πιο άφθονη πολυφαινολική ένωση στο πράσινο τσάι, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος και καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.
Ωστόσο, οι έρευνες για το πόσο ακριβώς πράσινο τσάι χρειάζεστε για να δείτε ξεκάθαρα οφέλη στο δέρμα σας, είναι ακόμα ελλιπείς.
6. Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός, οι σαρδέλες και άλλα είδη θαλασσινών, που είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για την ανακούφιση των σημαδιών της γήρανσης.
Η κατανάλωση αρκετής άπαχης πρωτεΐνης είναι σημαντική καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με την Tallman, η οποία λέει χαρακκτηριστικά πως «η απώλεια μυϊκής μάζας είναι ο κανόνας κατά τη διαδικασία της γήρανσης, ειδικά όταν κάποιος δεν καταναλώνει αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή του».
7. Αβοκάντο
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη κατά της γήρανσης.
Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology έδειξε ότι γυναίκες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για δύο μήνες είχαν ενισχυμένη ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος.
Οι ερευνητές πρότειναν ότι τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή μπορεί να προάγουν τη νεανική όψη του δέρματος.
Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές που βρίσκονται σε πολλά φρούτα, λαχανικά και μύκητες και λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
Πηγή: verywellhealth