Απόλαυσέ τα ψάρια και τα θαλασσινά στον χώρο σου ζεστά, σε όποια γωνία του Αμυνταίου και αν βρίσκεσαι!   Bellouto Amyntaio

Οπτικά Κάτανα, σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη AUTO SOUMPASIS αυτοκινητα

Να ξεκινήσει χωρίς καμία καθυστέρηση η επαναλειτουργία του Ορυχείου Αχλάδας

Amyntaio me News 15 Ιουλίου 2022
Αναρτήθηκε από το Αμύνταιο News Team 2022/07/15 at 11:50 ΠΜ
Στα χέρια του Δημοσίου επιστρέφει μετά από 86 χρόνια το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας
Προοδοσ μαρκετ τιμες σοκ Αμυνταιο

Οι καλύτερες τιμές της αγορας στα σφαλιστρά αυτοκίνητων

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ για λύση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας και κήρυξη ως έκπτωτης της μισθώτριας εταιρείας «Λιγνιτορυχεία Αχλάδας Α.Ε» οι εργαζόμενοι του ορυχείου Αχλάδας για μια ακόμα φορά έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος της ανεργίας που θα τους οδηγήσει στην φτώχια και την εξαθλίωση.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας που οξύνεται και λόγω της απολιγνιτοποίησης, για το ποιος θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο κέρδος.
Είναι μια εξέλιξη την στιγμή που το ηλεκτρικό ρεύμα έχει γίνει πανάκριβο και τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά λιποθυμούν ανοίγοντας τους λογαριασμούς. Πάει κόντρα στις διακηρύξεις για προσπάθεια μείωσης της τιμής αφού είναι ενάντια στην αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών σε αυτή την κατεύθυνση.
Η επιχείρηση ακόμα και όταν η αξιοποίηση του λιγνίτη ήταν σε ανάπτυξη, για να πιέσει τη ΔΕΗ Α.Ε και το κράτος στη διαπραγμάτευση για καλύτερες τιμές, εκμεταλλευόταν τον κίνδυνο ανεργίας των εργαζόμενων για να διασφαλίσει την κερδοφορία της.
Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε., οι εξελίξεις με την απολιγνιτοποίηση έχει κάνει και τις δύο επιχειρήσεις πιο επιθετικές απέναντι σε ανταγωνιστές, προμηθευτές αλλά κυρίως απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων με στόχο της εξασφάλιση της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους.
Η ΔΕΗ Α.Ε εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων (μεγάλο μέρος των εργαζόμενων εργάζεται χωρίς Σ.Σ.Ε, φέρνει νέο κανονισμό δεοντολογίας κ.α). Στην «Λιγνιτορυχεία Αχλάδας Α.Ε» οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Σ.Σ.Ε, ενώ το τελευταίο διάστημα εργάζονται εκ περιτροπής για 15 μέρες το μήνα.
Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι τι έχουν κερδίσει όλο το προηγούμενο διάστημα από την λογική «να έχει κέρδη η επιχείρηση για να έχω δουλειά». Τι κέρδισαν από τις καλύτερες τιμές που εξασφάλιζε στα συμβόλαια η εταιρεία. Μήπως είδαν καμμιά αύξηση στο μισθό τους; Μήπως απέτρεψαν το κλείσιμο του Ορυχείου; Η απάντηση είναι όχι. Η επιχείρηση μπούκωσε στα κέρδη με τον ιδρώτα των εργαζομένων και ήδη αναζητεί νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας για να εξασφαλίσει την κερδοφορία της.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα να παλέψουν για:
– Να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές και οι μορφές ενέργειας που θα εξασφαλίσουν φθηνότερο ρεύμα στο λαό. Να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία ορυχείων και ΑΗΣ με περιβαλλοντική τους αναβάθμιση.
– Να συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση η λειτουργία του Ορυχείου Αχλάδας.
– Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους εργαζόμενους στο Ορυχείο αχλάδας με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΝΟ.Δ.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΝΟ.Δ.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Με έκπληξη διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες, Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
olga mousiou mylona

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, Οι πανελλαδικές Διαβάστε περισσότερα

0 καιρός στην Δυτική Μακεδονία
χιονια Νυμφαιο

Καιρός Αμύνταιο element = document.getElementById("weather-widget-kairos-com-gr-amyntaio-div");element.innerHTML='';window.onmessage = Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιεύσεις με τις περισσότερες προβολές

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Η γνώμη σας μετρά. Πατήστε εδώ για να σχολιάσετε το άρθρο: