Υπάρχουν ημερομηνίες που δεν ξεθωριάζουν ποτέ.
Η 19η Μαΐου δεν είναι απλώς ένα ιστορικό σημείο. Είναι η μέρα που τα κεφάλια χαμηλώνουν. Τα μάτια δακρύζουν. Η πληγή ανοίγει ξανά.
Η μέρα αυτή είναι φωνή που διαπερνά τον χρόνο, κραυγή για τους 353.000 Ποντίους που χάθηκαν βίαια και άδικα.
Ακόμα και σήμερα, αντικρίζουμε τις σκιές των χαμένων πατρίδων. Ακούμε τον ήχο από τις λύρες που σώπασαν, την ανάσα όσων περπάτησαν το μονοπάτι του ξεριζωμού, με μια εικόνα στο χέρι και την ψυχή δεμένη στο στήθος.
Κι όμως, δεν λύγισαν!
Από τις στάχτες του αφανισμού, ο Ποντιακός Ελληνισμός ξαναγέννησε ζωή. Και οι ζωές ξαναχτίστηκαν σε νέα εδάφη — ανάμεσά τους και στη δική μας γη, στον Δήμο Αμυνταίου. Όπου εγκαταστάθηκαν, οι πρόσφυγες έσπειραν ήθος, μουσική, λεβεντιά και πολιτισμό. Με τη γλώσσα και τα τραγούδια συνεχίζουν να κρατούν άσβεστο το φως της καταγωγής.
Κι εμείς τους Τιμούμε. Θυμόμαστε. Μαθαίνουμε.
Και συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς και στους πρόσφυγες της γλυκιάς πατρίδας του Πόντου.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου
Ιωάννης Λιάσης
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που εδώ και 106 χρόνια περιμένει διεθνή αναγνώριση.
Η μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων αθώων συμπατριωτών μας, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, παραμένει ζωντανή και ζητά δικαίωση.
Σε μία εποχή που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως την Παγκόσμια σταθερότητα, η 19η Μαΐου, ημέρα ιστορικής μνήμης ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μη βιώσουμε στο μέλλον παρόμοιες θηριωδίες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
Αθανάσιος Α. Τάσκας
Η 19η Μαΐου είναι μια ημέρα που μας ενώνει ως Έλληνες, τιμώντας τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η βία, οι εκτοπισμοί και τα βασανιστήρια που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελούν αποτέλεσμα μιας συνειδητής και οργανωμένης προσπάθειας να αφανιστεί ένας ολόκληρος λαός απλώς επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.
Αυτή η ημέρα μας καλεί να αναλογιστούμε την αξία της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μνήμη των θυμάτων είναι εθνικό χρέος και μια υπενθύμιση για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια και να τιμήσουμε τις αθώες ψυχές που χάθηκαν, με την ελπίδα ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά.
Η Πολιτεία συνεχίζει τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μέσω αυτής της προσπάθειας, επιδιώκεται η απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα, καθώς και η διασφάλιση ότι η ιστορική αλήθεια θα παραμείνει ζωντανή. Η αναγνώριση αυτής της τραγωδίας είναι κρίσιμη, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη μνήμη και την κληρονομιά του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο και ξεριζώθηκαν αποτρόπαια από τις πατρογονικές τους εστίες. Ταυτόχρονα, εξαίρουμε το θάρρος και το μεγαλείο ψυχής όσων διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινωνική και πολιτιστική ανόρθωση της Ελλάδας.
Η Γενοκτονία των Ποντίων κάθε χρόνο παραμένει όλο και πιο επίκαιρη. Οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον βίαιο ξεριζωμό τους, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν και ζουν.
Εθνικό και ιστορικό μας χρέος παραμένει η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε, ως έθνος, τον αγώνα για την ηθική και όχι μόνο δικαίωση.
Το οφείλουμε στους 353.000 νεκρούς και στους χιλιάδες πρόσφυγες του Πόντου.
Το οφείλουμε στην ίδια την Ιστορία.
Ας σκύψουμε, λοιπόν, το κεφάλι με σεβασμό στη μνήμη όσων ποτέ δεν το έσκυψαν υποταγμένοι.
Βασίλειος Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας