Οι μαθητές του δήμου Καστοριάς κερδίζουν ακόμη μια μέρα με κλειστά σχολεία και αποχή από τα μαθήματα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημάρχου Καστοριάς Ιωάννη Κορεντσίδη, οι σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Δήμο Καστοριάς θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025, λόγω της μαζικής συμμετοχής των μαθητών στο πατροπαράδοτο έθιμο του Καστοριανού Καρναβαλιού «Ραγκουτσάρια 2025».
Η εν λόγω απόφαση να δοθεί παράταση μιας επιπλέον μέρας στους εορτασμούς για τα Ραγκουτσάρια έφερε χαμόγελα στους μαθητές καθώς παραδοσιακά δίνεται μόνο μια μέρα σχολικής αργίας. Όμως η φετινή σημαντικά αυξημένη συμμετοχή στα καρναβαλικά δρώμενα ήταν καθοριστική ώστε να αποφασιστεί τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για ακόμη μια μέρα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της Καστοριάς είναι οι μοναδικοί σε όλη την χώρα που δεν έχουν επιστρέψει στα θρανία και τις σχολικές υποχρεώσεις μετά το πέρας των εορτασμών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Με την σημερινή παράταση για το κλείσιμο των σχολείων είναι δεδομένο ότι οι μαθητές της περιοχής εκτός απροόπτου θα πάνε για πρώτη σχολείο για το 2025 την προσεχή Παρασκευή 10 Ιανουαρίου.
Tι είναι τα Ραγκουτσάρια που γιορτάζουν στην Καστοριά
Το καστοριανό καρναβάλι, τα Ραγκουτσάρια, είναι ένα πρώιμο καρναβάλι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Καστοριά 6-8 Ιανουαρίου, κατά το οποίο οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες. Οι μάσκες αυτές έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους που διώχνουν τα κακά πνεύματα. Από αυτή τη συνήθεια, άλλωστε, πηγάζει και το όνομα της γιορτής. Έχει τις ρίζες της στη λέξη rogatores που σημαίνει: ζητιάνοι.
Άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι μασκαρεύονται και ξεχύνονται στους δρόμους της Καστοριάς, αναστατώνοντας την πόλη με χορούς και τραγούδια. Κέφι και σαματάς κυριαρχούν παντού ενώ η πόλη αντηχεί από τα όργανα και τις παραδοσιακές μελωδίες καθώς οι κάτοικοι, μπουλούκια που εμφανίζονται από παντού με τα όργανά τους, κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης. Με τη φροντίδα του δήμου Καστοριάς, πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις ενώ η γιορτή κορυφώνεται την τρίτη ημέρα – την επονομαζόμενη και Πατερίτσα – οπότε και βραβεύεται η καλύτερη μεταμφίεση στην παλιά, μεσαιωνική πλατεία Ντολτσό που έπαιξε ιστορικό ρόλο επί Τουρκοκρατίας.
Οι ρίζες της γιορτής ανατρέχουν στη διονυσιακή λατρεία. Πράγματι, πέρα από το έντονο διονυσιακό στοιχείο που διέπει τους συμμετέχοντες, πολλά στοιχεία των Ραγκουτσαριών έχουν τις ρίζες τους στη λατρεία του Διονύσου. Πέρα από το γεγονός ότι διεξάγονται σε παρεμφερή περίοδο του έτους, τα Ραγουτσάρια έχουν κρατήσει από τις διονυσιακές τελετές και το στοιχείο της μεταμφίεσης και τον εμπαιγμό των παρευρισκόμενων αλλά και τη γενική ατμόσφαιρα της γιορτής. Φυσικά, στην πορεία άλλαξαν στοιχεία του εθίμου που δεν ταίριαζαν με τη χριστιανική λατρεία αλλά το νόημα παρέμεινε και το έθιμο δεν έπαψε να ζει.
dnews.gr