Ένα φαγάκι που μας έφτιαχνε η γιαγιά μου τα καλοκαίρια, απίστευτα νόστιμο, απλό και με εξαιρετική γεύση.
Θυμίζει το μουσακά, αλλά έχει λιγότερη φασαρία, χωρίς όμως να του λείπει τίποτα σε γεύση.
Κεφτεδάκια με μελιτζάνες κοκκινιστά στο φούρνο
Υλικά
• 5 – 6 μελιτζάνες
Για τον κιμά
• 700 – 800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
• 100 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στειμμένο
• 2 κρεμμύδια, τριμμένα ή στο μούλτι
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες ή στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ¼ κουτ. γλυκού κάρυ
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 4 – 5 (περίπου 1 κιλό) ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
• 1 καρότο σε φέτες
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 – 2 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα
• 3 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
• ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 πρέζα ζάχαρη
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες (όπως για το μουσακά).
Τις τηγανίζουμε και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το γάλα και το λάδι.
Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σοτάρουμε ελαφρά και στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, το καρότο, τον πελτέ, το βασιλικό, το δυόσμο, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Σιγοβράζουμε την σάλτσα μας, για 10΄με 15΄ μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά της.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τον πλάθουμε σε μεγάλα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρά.
Σ᾿ ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι, απλώνουμε 4 – 5 κουταλιές από τη σάλτσα και στρώνουμε τις μελιτζάνες με τη σειρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 40΄- 45΄ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μείνει με το λάδι του.
Αν θέλουμε να το κάνουμε ελαφρύτερο και πιο υγιεινό, μπορούμε να μην τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια και να ψήσουμε (αντί να τηγανίσουμε) τις μελιτζάνες στο γκριλ, αφού τις λαδώσουμε μ᾿ ένα πινέλο
faghta-giagias
Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!
- Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.
Αφήστε σχόλιο, για αυτό το post!