Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε την Τρίτη 13 Μάϊου 2025 και ώρα 12 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στη διάλεξη από τον Δρ. Δημήτριο Βλαχοστέργιο, Διευθυντή Ερευνών και Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» με τίτλο:
«Η Γενετική Βελτίωση και Σποροπαραγωγή των Ελληνικών ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων»
Η διάλεξη είναι στα πλαίσια της δράσης «Ανοικτές Διαλέξεις» που διοργανώνει το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Σύντομο Βιογραφικό: Ο Δημήτριος Βλαχοστέργιος γεννήθηκε στη Λάρισα και απέκτησε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο Πανεπιστήμιο από όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στη Γενετική Βελτίωση των Φυτών ερευνώντας θέματα in vitro καλλιέργειας και κυτταρογενετικής στο βαμβάκι και στη συνέχεια στο Διδακτορικό του μελέτησε καινοτόμα συστήματα επιλογής ποικιλιών φακής (Lens culinaris Medik.) κατάλληλων στην οργανική γεωργία. Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και από το 2021 είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη γενετική βελτίωση φυτών για αειφορικά συστήματα καλλιέργειας, τη σχεδίαση καινοτόμων βελτιωτικών σχημάτων, τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων γενοτύπου – περιβάλλοντος, την επίδραση του γενοτύπου στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων και ζωοτροφών, την ανάπτυξη τροφίμων ή ζωοτροφών με ποικιλιακή ταυτότητα και τη δημιουργία και απελευθέρωση στην αγορά βελτιωμένων ποικιλιών. Έχει δημοσιεύσει περί τις 150 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει εγγράψει 4 ποικιλίες ψυχανθών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, κάποιες από τις οποίες σποροπαράγονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα ως Συντονιστής, Επιστημονικά Υπεύθυνος η μέλος Ερευνητικών Ομάδων. Σημαντική είναι η συμβολή του ως Επιστημονικά Υπεύθυνου στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου «Γενετική Βελτίωση και Σποροπαραγωγή Κτηνοτροφικών Φυτών και Οσπρίων» μέσω του οποίου γίνεται η δημιουργία των Ελληνικών ποικιλιών και η Σποροπαραγωγή τους (προϋπολογισμός έργου 2015-2025 ~2.000.000€).
Διδάσκει μαθήματα Γενετικής Βελτίωσης Φυτών και Σποροπαραγωγής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε διάφορα Πανεπιστήμια και συμμετέχει σε συμβουλευτικές ή εξεταστικές επιτροπές Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Διατριβών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών, είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και αποτελεί μόνιμο μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού του ΥΠΑΑΤ από το 2006.
Με εκτίμηση,
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και
Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας
Φωκίων Παπαθανασίου
Καθηγητής