Bellouto Amyntaio

Οπτικά Κάτανα, σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη

---------------------

AUTO SOUMPASIS αυτοκινητα

------------------

Προοδοσ μαρκετ τιμες σοκ Αμυνταιο

Επικαιρότητα

Η Εκδήλωση του ΚΚΕ την Κυριακή στο Επιμελητήριο Φλώρινας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ την Κυριακή 14 Νοέμβρη με θέμα “Ακρίβεια – Ανεργία – Ενεργειακή Φτώχεια και Θέρμανση, Οι Θέσεις του ΚΚΕ” με ομιλητή το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, Νίκο Χριστάνη.
Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορά στις επικίνδυνες εξελίξεις που έχει πάρει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και παρόλο που υπάρχει πλέον συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία, βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που έχει ξεφύγει η κατάσταση, με τα νούμερα να είναι αποκαλυπτικά η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη αυτή εξαιτίας της δικής της ανεπάρκειας και τις παλινωδίες. Η κύρια αιτία για την μανία της πανδημίας βρίσκεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας, η πολιτική της χρόνιας υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, γενικότερα η πολιτική της λογικής κόστος-όφελος αρκεί να μην πειραχτούν τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου και των κλινικαρχών.
Επίκαιρα είναι τα αιτήματα του λαού για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ – δωρεάν για όλους, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, κατάργηση των αναστολών στο προσωπικό των νοσοκομείων και κέντρων υγείας και η αξιοποίησή τους σε άλλες υπηρεσίες, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γιατρών/νοσηλευτών/βοηθητικού προσωπικού ξεκινώντας με τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων. Ταυτόχρονα παλεύουμε για τήρηση των μέτρων υγιεινής και αποστάσεων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στις συγκοινωνίες.
Στη συνέχεια της ομιλίας αναφέρθηκαν στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού και τις ανατιμήσεις. Χαρακτηριστικά το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 45,9%, το ηλεκτρικό ρεύμα 18,9%, το φυσικό αέριο κατά 132% (!). Αντίστοιχα και τα είδη διατροφής που μεταφράζονται σε επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού (4μελή οικογένεια) κατά 200€/μήνα. Οι ανατιμήσεις αυτές είναι ακόμη πιο δυσβάσταχτες για τη Φλώρινα όπου η περίοδος θέρμανσης είναι 8-9 μήνες για πολλές ώρες την ημέρα, ενώ στα χωριά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τα καυσόξυλα μιας και υπάρχουν χωριά που δεν πήραν ξύλα ακόμα ενώ όπου πήραν καθυστέρησαν να ξεκινήσουν με τα 6 – 8 χωρικά (λίγοι τόνοι) να μην αρκούν για τις ατομικές ανάγκες.
Την ίδια περίοδο αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή 9,7% (Σεπτέμβρης 2021), η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του ΑΕΠ (β’ τρίμηνο 2021), τα κέρδη των ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων είναι της τάξης του 23% αλλά η ανεργία στο νομό Φλώρινας εκτιμιέται σε 30%, με το 70% σε νέους. Οι αυξήσεις σε μισθούς, στις συντάξεις ή στα έσοδα των μικρών αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών σε ποια επίπεδα ήταν;
Ένα βασικό συμπέρασμα που βγαίνει: Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά φαινόμενο της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Κι αν την περίοδο της κρίσης τα δώρα του κεφαλαίου για τα λαϊκά στρώματα ήταν λουκέτα και απολύσεις, τώρα την περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης θα είναι φουλ επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και συνεχής αφαίρεση λαϊκών δικαιωμάτων.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Χριστάνης, αποκάλυψε 2 μεγάλους μύθους της κυβέρνησης, όπου συμφωνούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τα άλλα αστικά κόμματα:
Μύθος 1ος: Ότι η “απελευθέρωση” της αγοράς Ενέργειας και η συμμετοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ σημαίνουν φθηνότερο ρεύμα για το λαό.
Μύθος 2ος: Ότι το “Πράσινο New Deal” θα διασφαλίσει φθηνό ρεύμα, ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και “καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας”.
Επιπλέον, αυτό που βιώνει η περιοχή το τελευταίο δίχρονο είναι το κλείσιμο λιγνιτικών σταθμών με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα όπου κατά τη διάρκεια κατασκευής τους (1,5 – 2 χρόνια) οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς, με μισθούς λίγο πάνω από τον κατώτατο και την εργοδοσία να αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστασίο. Τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμη και σε περιοχές Natura πχ Νυμφαίο. Τη συζήτηση για τις νέες μορφές καύσης απορριμάτων, εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων. Είδαμε τον κίνδυνο των αναφλέξεων λιγνίτη σε μη αποκαταστημένα ορυχεία. Κι όλα αυτά ταυτόχρονα με τους γρήγορους ρυθμούς ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ με πιο πρόσφατο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Σε αυτή την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ που όταν ήταν κυβέρνηση συνέχισε στις ίδιες ράγες της απελευθέρωσης ενέργειας, τώρα γκρινιάζει για τον βίαιο χαρακτήρα της απολιγνιτοποίησης και προβάλλει ως διέξοδο της ενεργειακές κοινότητες. Το ΚΙΝΑΛ κάνει κριτική στην ίδια κατεύθυνση, προτρέπει όμως να παραμείνει με τις ΑΠΕ τώρα πλέον κέντρο ενεργειακό η περιοχή και κάπου εκεί κινείται και το ΜΕΡΑ25 που μαζί με τους Πράσινους είναι οι πιο μαχητικοί υπερασπιστές της πράσινης ανάπτυξης. Φτάνουν στο σημείο οι τοπικοί βουλευτές, τα στελέχη στην τοπική διοίκηση άλλα να έχουν ψηφίσει στη βουλή και τοπικά να στηρίζουν ακόμη και κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Σήμερα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, να κρατήσει αποστάσεις από τα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ, που έχουν μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε πρωταθλήτρια της ανεργίας και πειραματόζωο στα σχέδια των μονοπωλίων της ενέργειας, στις νέες επενδύσεις τους.
Στο κλείσιμο της ομιλίας αναπτύχθηκε η πρόταση του Κόμματος που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, από αυτή που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών κι όχι το καπιταλιστικό κέρδος που υπηρετεί το “Πράσινο New Deal” σε ΕΕ και ΗΠΑ.
Η πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος, ο σοσιαλισμός. Εκεί η ενέργεια δεν θα είναι πλέον εμπόρευμα και ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα αξιοποιεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών με στόχο τη συνδυασμένη ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι κάθε λαϊκή οικογένεια θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, ότι θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τον εφιάλτη της ανεργίας και των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, ότι θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
Κλείνοντας η εκδήλωση και μπροστά στις εξελίξεις που έχουμε, με την ενεργότερη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της χώρας μας και τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ καθώς και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία που για άλλη μια φορά καταρρίπτουν πανηγυρικά κάθε μύθο περί “σταθερότητας και ασφάλειας” που δήθεν εγγυώνται η προώθηση των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών Επιβεβαιώνεται ότι η ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν έλυσε τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά, ακριβώς ως κρίκος τους, όξυνε και συνέχισε να οξύνει τη σφοδρή αντιπαράθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη Ρωσία. Αλλά και στο εσωτερικό με το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και των υπολοίπων που έχουν ευαγγέλιο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την βίαιη ή ομαλή απολιγνιτοποίηση, το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν τα νέα πακέτα ενίσχυσης των πράσινων επενδύσεων και την ίδια ώρα θα προσθέτουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει όταν λέει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του γιατί δεν δεσμεύεται με μνημόνια. Δεσμεύεται από το Μνημόνιο των μνημονίων, τη στρατηγική της ΕΕ, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Από την άλλη το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνουν ένα κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση που απευθύνεται σε όλους, στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στο λαό…Κάλεσμα για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης για να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι. Είναι ένα κάλεσμα για να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης και της διεκδίκησης το ζήτημα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αλλά και των αιτιών που αυτές οι ανάγκες όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά συνεχώς υποβαθμίζονται και υπονομεύονται.
Αυτό το Κάλεσμα, έχει τίτλο: “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”. Αυτό δεν είναι ένα σύνθημα για να στολίζουμε τις εκδηλώσεις μας, αλλά γεννήθηκε, δοκιμάστηκε, αγκαλιάστηκε μέσα στις μεγάλες και σκληρές μάχες του προηγούμενου διαστήματος στις οποίες με αυτοθυσία και μαχητικότητα πρωτοστάτησαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, αγωνιστές και συνοδοιπόροι σε διάφορους χώρους
Συμπόρευση λοιπόν με το ΚΚΕ που μπορεί και λέει την αλήθεια στο λαό γιατί δεν έχει δεσμεύσεις σε κανένα.
Με το ΚΚΕ που δεν υποτάχθηκε στη μοιρολατρία, τις αυταπάτες της ατομικής σωτηρίας, δεν λέρωσε τα χέρια του στην αστική διακυβέρνηση.
Με το ΚΚΕ που έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Που έχει και επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο και οι δυνάμεις του πρωτοστατούν στους αγώνες για τα δικαιώματά μας.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις

Παρακαλούμε ακολουθήστε μας και κάντε μας like
error45
fb-share-icon14
Tweet 10
fb-share-icon20

Οι καλύτερες τιμές της αγοράς και για τον Νομό Φλώρινας

amyntaio-google

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

error

Παρακαλούμε ακολουθήστε μας και κάντε μας like