Κοινωνία

Η ΔΕΗ συμμετέχει στο καινοτόμο ερευνητικό έργο intelWATT

Η ΔΕΗ συμμετέχει στο καινοτόμο ερευνητικό έργο intelWATT

socia;33

Συμμετοχή στο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. ερευνητικό έργο intelWATT για την ανάπτυξη τεχνολογιών κατεργασίας νερού και της εφαρμογής τους σε βιομηχανίες
Πιλοτική εγκατάσταση στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης
Διαρκής δέσμευση του Ομίλου ΔΕΗ για την δημιουργία ενός πιο βιώσιμου ενεργειακού τοπίου μέσα από την εφαρμογή της «πράσινης συμφωνίας» (Green Deal) στην παραγωγή ενέργειας

Στο καινοτόμο ερευνητικό έργο intelWATT συμμετέχει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, ολοκληρώνοντας πρόσφατα την πιλοτική εγκατάσταση ανάκτησης νερού απορρίψεων Πύργου Ψύξης στην Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Το ερευνητικό έργο intelWATT, «Intelligent Water Treatment Technologies for water preservation combined with simultaneous energy production and material recovery in energy intensive industries», χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ε.Ε. και έχει στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών κατεργασίας νερού και την εφαρμογή τους σε βιομηχανικά περιβάλλοντα για την αύξηση των ποσοτήτων ανακύκλωσης και εξοικονόμησης.

Το ερευνητικό έργο intelWATT υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2020 με συμμετοχή της ΔΕΗ και άλλων 19 ευρωπαϊκών οργανισμών, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό τον συντονισμό του Εργαστήριου Υλικών και Μεμβρανών για Περιβαλλοντικούς Διαχωρισμούς του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, η πιλοτική εγκατάσταση στη Μονάδα 5 του AHΣ Μεγαλόπολης, έχει ως στόχο την τεχνική λύση ορθολογικής διαχείρισης νερού για την εξοικονόμηση ποσοτήτων προερχόμενων από το υφιστάμενο σύστημα υδρογεωτρήσεων, καθώς επίσης την αύξηση ποσοτήτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού από απορρίψεις του πύργου ψύξης, αλλά και τη μείωση των απορριπτόμενων ποσοτήτων υδατικών αποβλήτων.

Το πιλοτικό έργο λειτουργεί με μέγιστη παροχή τροφοδοσίας υδατικών απορρίψεων του πύργου ψύξης, της τάξεως των 100 κυβικών μέτρων ανά ημέρα, επιτυγχάνοντας ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού των απορρίψεων σε ποσοστό πάνω από 99%, συνδυάζοντας καινοτόμες τεχνολογίες, όπως υπερδιήθηση (UF), νανοδιήθηση (NF), αντίστροφη ώσμωση (RO) χαμηλής πίεσης, απόσταξη με χρήση μεμβρανών (Membrane Distillation, MD), κρυσταλλοποίηση με χρήση μεμβρανών (Membrane Crystallization, MCr), μαζί με έξυπνη παρακολούθηση και λογική ελέγχου.

Μέσα από την αξιολόγηση κρίσιμων πραγματικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων λειτουργίας του πιλοτικού έργου στη Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ αποκτά περαιτέρω πρόσβαση στην ερευνητική τεχνογνωσία υλοποίησης τεχνολογικών λύσεων στη διαχείριση νερού και υδατικών αποβλήτων, βελτιστοποιώντας παράλληλα τις προτεινόμενες τεχνολογίες κατεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού σε συνθήκες και με χαρακτηριστικά βιομηχανικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας με απώτερο σκοπό την ολική ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού χρήσης στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμιλος ΔΕΗ: Με το βλέμμα σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους

Η ΔΕΗ πραγματοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τον ενεργειακό μετασχηματισμό της, εφαρμόζοντας πλήρως την «πράσινη συμφωνία» (Green Deal) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω στρατηγικών επενδύσεων και συνεργασιών στις ΑΠΕ. Όραμα του Ομίλου ΔΕΗ είναι να μετασχηματιστεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, κατακτώντας ηγετική θέση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο ενός πολύτιμου κοινωνικού εταίρου, προσφέροντας ευημερία στο κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο του συνολικού μετασχηματισμού της, παραμένοντας πιστή στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της, η ΔΕΗ συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς για την υλοποίηση δράσεων και την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στις λειτουργίες με θετικό πρόσημο για τη φύση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του ομίλου για μείωση χρήσης πόρων, καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων και φυσικών συστημάτων, συμβάλλοντας στους στόχους (SDGs) #6 Καθαρό Νερό και Αποχέτευση, #9 Βιομηχανία Καινοτομία και Υποδομές, #12 Υπεύθυνη κατανάλωση και Παραγωγή και #17 Συνεργασία με φορείς για στόχους.

Κοινοποιήστε

Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!

  1. Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.

You may also like

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου
Αμύνταιο

Στην περιοχή των Εργατικών κατοικιών, του Γηπέδου και του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αμυνταίου, θα πραγματοποιηθεί διακοπή ηλεκτροδότησης

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών κατασκευών, την ΤΡΙΤΗ 30-09-2025 και για το διάστημα ...
To Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποίησε δράση κυκλοφοριακής αγωγής, σε παιδιά που κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους
Κοζάνη

To Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποίησε δράση κυκλοφοριακής αγωγής, σε παιδιά που κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» αστυνομικό προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης, πραγματοποίησε χθες (21-09-2025) ...
Δήμαρχος Αμυνταίου, το τρένο θα ξαναρθει και ειναι απλα φήμες η μετακινηση της 106ης Μοίρας Αυτοκινούμενου Μέσου Πυροβολικού απο το Αμύνταιο Τοπικές-Ειδήσεις

Δήμαρχος Αμυνταίου, το τρένο θα ξαναρθει και ειναι απλα φήμες η μετακινηση της 106ης Μοίρας Αυτοκινούμενου Μέσου Πυροβολικού απο το Αμύνταιο

Συνέντευξη τύπου παραχωρησε σήμερα Πέμπτη 8 Μαΐου το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Ιωάννης Λιάσης ...

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.