Μπορεί ο νομός Φλώρινας να αποτελεί must χειμερινό προορισμό, ωστόσο για τους λάτρεις του βουνού, της εξερεύνησης και των σπορ προτείνεται και για το καλοκαίρι.
Μόλις 6μιση ώρες από την Αθήνα απέχει η Φλώρινα. Η πόλη γνωστή για το τσουχτερό κρύο, τις πιπεριές αλλά και τις… αρκούδες, τους καλοκαιρινούς μήνες έχει να προσφέρει ιδιαίτερες διακοπές για όσους δεν αρκούνται απλώς στο τρίπτυχο ήλιος, καλοκαίρι και θάλασσα.
Πεζοπορία, ιππασία, ορεινή ποδηλασία αλλά και in touch με την φύση μπορείτε να απολαύσετε στα ορεινά χωριά της. Στα θετικά να προσθέσετε και το γεγονός ότι θα φοράτε ζακέτα τον Αύγουστο, όσο στην Αθήνα θα έχει 40αρια.
Πρώτη στάση Νυμφαίο
Στη Φλώρινα αξίζει να επισκεφθείτε το Νυμφαίο. Πρόκειται κυριολεκτικά για μία μικρή κουκίδα στο χάρτη και βρίσκεται μόνο 28 χλμ από το κέντρο της πόλης, περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο. Η ορεινή αυτή όαση, που σύμφωνα με την UNESCO είναι στα καλύτερα χωριά της Ευρώπης, είναι γεμάτη από πετρόχτιστα σπίτια και λιθόστρωτα μονοπάτια, και περικλείεται από ένα υπέροχο δάσος οξιάς.
Για την ιστορία, η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νιβεάστα, όνομα βλάχικης προέλευσης, με τρεις ερμηνείες: α) “Νύμφη” λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας του, β) “αθέατη” (ni vista), πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και γ) “χιονάτη” ή “εκεί όπου μένει το χιόνι” (nives sta). Η ονομασία Νυμφαίο υιοθετήθηκε το 1928.
Αρχικά όταν φτάσετε στο Νυμφαίο θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας λίγο πριν την είσοδο του χωριού. Από κάτω θα δείτε το χωριό Σκλήθρο.
Στη συνέχεια, κατά την είσοδό σας στο χωριό θα αντικρύσετε δρόμους και σπίτια από πέτρα, ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο αρχοντικά και μία πλακόστρωτη πλατεία. Μέσα στο χωριό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και παραδοσιακά καφέ.
Πάνω από το Νυμφαίο βρίσκεται το βουνό Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350μ, όπου απλώνονται τα καταπράσινα δάση οξιάς. Από κάτω βρίσκεται ο κάμπος και οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Μάλιστα, στο Νυμφαίο μπορείτε να κάνετε ιππασία, όπου θα περάσετε από καταπράσινα λιβάδια και δάση.
15 λεπτά περπάτημα για το Καταφύγιο του Αρκτούρου
Ο Αρκτούρος είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος. Αφορμή της ίδρυσης του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων.
Για να φτάσουμε στον Αρκτούρο, ακολουθήσαμε ένα καταπράσινο μονοπάτι για περίπου 15 λεπτά. Στο Καταφύγιο, μία έκταση 50 στρεμμάτων φυσικού δάσους οξιάς, ζουν 20 αρκούδες οι οποίες σώθηκαν από αιχμαλωσία και είναι πλέον στειρωμένες.
Τα ζώα αυτά, όπως μας ενημέρωσαν από τον Αρκτούρο, δε θα επιστρέψουν ποτέ στη φύση γιατί δεν ξέρουν πώς να επιβιώσουν μόνα τους στο δάσος καθώς απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους πριν διδαχθούν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Πολύ σημαντικό που πρέπει να ειπωθεί είναι το ότι οι αρκούδες αυτές βρίσκονται στο Καταφύγιο μόνο για παρατήρηση και όχι ως ατραξιόν.
Έτσι, μαζί με τους εθελοντές είδαμε από μακριά μερικές αρκούδες για λίγα λεπτά, ενώ φροντίσαμε να κάνουμε απόλυτη ησυχία. Το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ και όλα τα έσοδα διατίθενται για τις αρκούδες.
Αντίστοιχο είναι και το Καταφύγιο του Λύκου, στην Αγραπιδιά, σε ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς συνολικής έκτασης 70 στρέμματα. Σημειώνεται πως και στα δύο σημεία υπάρχει μία μεγάλη ομάδα εθελοντών η οποία οργανώνει τους επισκέπτες σε ομάδες και τους κατευθύνει στα καταφύγια, αφού πρώτα τους ενημερώσει.
Πριν φτάσετε στο Καταφύγιο του Λύκου, θα συναντήσετε μία μικρή γέφυρα, από κάτω υπάρχει ένα μικρό ποταμάκι στο οποίο μπορείτε να κάνετε μία μικρή στάση και να βγάλετε τις απαραίτητες ινσταγκραμικές φωτογραφίες.
Το χιονοδρομικό στο Πισοδέρι
Αν ταξιδέψετε στη Φλώρινα, ακόμη και το καλοκαίρι, θα πρέπει να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό στο Πισοδέρι. Φυσικά, δεν θα είναι χιονισμένο, αλλά θα δείτε μία ατελείωτη καταπράσινη έκταση, γεμάτη έλατα και βουνά περιμετρικά να κατακλύζουν το τοπίο.
Ωστόσο, καλύτερα να πάτε πριν νυχτώσει γιατί όπως είπαμε η Φλώρινα φημίζεται για τις αρκούδες.
Βόλτα με ποδήλατο στον Άγιο Αχίλλειο
Ακόμη, αξίζει να επισκεφθείτε το ακριτικό νησάκι, Άγιος Αχίλλειος -το οποίο είναι το πιο τουριστικό σημείο στην περιοχή των Πρεσπών- όπου ενώνεται με τη στεριά μέσω μίας πλωτής πεζογέφυρας μήκους 650 μέτρων.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη πεζογέφυρα– η πρώτη που τοποθετήθηκε για πεζούς και ποδηλάτες σε ελληνική λίμνη- κατασκευάστηκε το 2000. Μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα.
Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου
Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αχιλλείου, μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας που έδωσε το όνομα στο νησί, καθώς και ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου.
Βαρκάδα στη μικρή και
Αυτό που δεν θα πρέπει να παραλείψετε σε καμία περίπτωση είναι η βαρκάδα στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Το κόστος είναι χαμηλό και αξίζει μόλις σας αφήσει το βαρκάκι να ανεβείτε τα 175 σκαλιά προκειμένου να εισέλθετε στο Ασκητάριο της Παναγίας Ελεούσας.
Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό μνημείο της περιοχής, το οποίο ανάγεται στις αρχές του 15ου αιώνα και είναι το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της Μεγάλης Πρέσπας, λόγω της θέσης της, αφού προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα. Ο μικρός ναός είναι εξ ολοκλήρου χτισμένος με πέτρα και στο εσωτερικό του σώζονται πολλές τοιχογραφίες. Η θέα προς τη λίμνη και τα αλβανικά βουνά είναι εντυπωσιακή. Η ξενάγηση-βαρκάδα διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Η πόλη της Φλώρινας
Για το τέλος αφήσαμε την πόλη της Φλώρινας, η οποία διαθέτει ένα σύγχρονο τρόπο ζωής που είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση. Στην κεντρική πλατεία, ξεκινάει ο πεζόδρομος της Παύλου Μελά με πολλά μπαρ και καφέ. Ενώ το χαρακτηριστικότερο σημείο της παραμένει ο ποταμός Σακουλέβας με τα παλιά πέτρινα αρχοντικά στις όχθες του και τις πάπιες.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Δημοτική Αγορά, όπου θα βρείτε τα εκλεκτά παραδοσιακά γλυκά κουταλιού. Τέλος, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στο βουνό της πόλης, στο οποίο δεσπόζει ο μεγάλος Σταυρός.
πηγή:thetoc.gr