ΠΡΟΣ:
– Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
– Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη
– Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
– Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Υπουργείου Ανάπτυξης Σωτήριο Αναγνωστόπουλο
– Βουλευτές Νομών Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας και Φλώρινας
– Περιφερειάρχες: 1. Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Αμανατίδη, 2. Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
– Επιμελητήρια Νομών Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας και Φλώρινας
– Ομοσπονδίες, μέλη της ΕΣΕΕ
– Εμπορικοί Σύλλογοι – μέλη της ΟΕΣΔΚΜΑΚ
– Αντιπρόσωποι της ΟΕΣΔΚΜΑΚ στην ΕΣΕΕ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάσταση που επικρατεί στο λιανεμπόριο
Αξιότιμοι κύριοι
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία των εμπόρων και όλης της κοινωνίας της Κεντροδυτικής Μακεδονίας και την έντονη ανησυχία μας, για το μέλλον του λιανεμπορίου και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας, εκφράζοντας τα αιτήματα των Εμπορικών Συλλόγων – Μελών της Ομοσπονδίας μας.
Η ακρίβεια, η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, έχουν φέρει σε τέλμα το τοπικό εμπόριο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας που προκαλεί ζημιές σε μια σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα με τελικό αποδέκτη την αγορά, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το Εμπόριο, ως ο ισχυρότερος κλάδος της οικονομίας, πρέπει να έχει κεντρική θέση στην αναπτυξιακή πολιτική.
Δικαιούται περισσότερα, γιατί προσφέρει πολλά στη θετική πορεία της οικονομίας, συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην απασχόληση εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων. Εξαιρώντας τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, φαίνεται ότι τα νούμερα και οι στατιστικές δεν έχουν καμία σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της επαρχίας, οι οποίες σιγά – σιγά «πεθαίνουν» και συνεπώς πρέπει να στηριχθούν όσο ποτέ άλλοτε την παρούσα χρονική στιγμή.
Ως αντάλλαγμα όλων αυτών, που διαχρονικά προσφέρει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ανταμείβεται με τα παρακάτω:
• Στασιμότητα του τζίρου για σχεδόν τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις σε περίοδο συνεχών αυξήσεων του
λειτουργικού κόστους, απόρροια της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης.
• Το εργοδοτικό και το ενεργειακό κόστος συνεχίζουν να αποτελούν από τα σοβαρότερα πλήγματα για τη
βιωσιμότητά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς διογκώνεται το λειτουργικό τους κόστος.
• Οι ανατιμήσεις, οι οικονομικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ρευστότητας και οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών είναι βασικές προκλήσεις των επιχειρήσεων.
• Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενισχύει μεν τους χαμηλόμισθους και τα ευάλωτα νοικοκυριά, θεωρούμε όμως ότι δεν επιστρέφεται στις εμπορικές επιχειρήσεις από το καταναλωτικό κοινό, αλλά κατευθύνεται κατά κύριo λόγο σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα) και εν τέλει οδηγεί στην αύξηση του συνολικού λειτουργικού κόστους μίας επιχείρησης.
• Η ρύθμιση οφειλών μίας επιχείρησης προς οποιονδήποτε πιστωτή (τράπεζες, φορολογικές αρχές, φορείς κοινωνικής ασφάλισης), απειλείται με αδυναμία πληρωμών, οδηγώντας πολλούς εμπόρους ακόμα και στην απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας.
• Οι αλλεπάλληλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της Κεντροδυτικής Μακεδονίας έχουν συρρικνώσει τα εισοδήματα των αγροτών, οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς καταναλωτές μας. Τα τελευταία χρόνια η απολιγνιτοποίηση και ο μαρασμός του κλάδου της γουνοποιίας στη Δυτική Μακεδονία, έχουν φέρει δραματική μείωση στις θέσεις εργασίας και στις εξαγωγές και συνεπώς μείωση της τοπικής οικονομίας.
• Τέλος επισημαίνουμε και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι, μετά τις περικοπές προγραμμάτων που έτρεχαν για την ενίσχυσή τους και την ελλιπή
χρηματοδότηση τους από την πολιτεία, κάτι το οποίο θα εμποδίσει στο μέλλον και την ομαλή λειτουργία τους.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις: ✓ Να αποτυπωθεί πλήρως η σημερινή εικόνα της αγοράς, ώστε τα αποτελέσματά της να χρησιμοποιηθούν ως βάση για επόμενες δράσεις του Υπουργείου με στόχευση το Εμπόριο και ειδικότερα τον κλάδο του λιανεμπορίου.
✓ Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους αφενός και αφετέρου την κατάργηση των αναχρονιστικών –
φοροεισπρακτικών νόμων του τέλους επιτηδεύματος και της φορολογίας τεκμαρτού εισοδήματος στις ατομικές επιχειρήσεις και τη θέσπιση ενός δίκαιου και ίδιου με όλους τους Έλληνες φορολογικού συστήματος. ✓ Την παροχή ευέλικτων κινήτρων, χωρίς αποκλεισμούς από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, για τη ρύθμιση οφειλών μίας επιχείρησης (όπως π.χ. την κατάργηση του «κόφτη» για οφειλές άνω των 300 χιλιάδων ευρώ στο σύνολο των τραπεζικών οφειλών).
✓ Να δημιουργηθούν ουσιαστικές στρατηγικές και πολιτικές που θα βοηθήσουν τη χώρα να οδηγηθεί στον επιθυμητό ψηφιακό στόχο, γιατί οι νέες προκλήσεις για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις κοστοβόρα και χρονοβόρα για τις επιχειρήσεις.
✓ Να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών ΜμΕ με «υλοποιήσιμα» προγράμματα, χωρίς αποκλεισμούς και τραπεζικά κριτήρια.
✓ Να γίνουν στοχευμένες ενημερωτικές ημερίδες καθώς και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, με θέματα που θα αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων. Αν θέλουμε μια κοινωνία που προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες σε όλους πρέπει να επενδύσουμε στις δεξιότητες, στην εκπαίδευση και στην προσωπική ανάπτυξη.
✓ Να σταματήσουν πια τα επιδόματα ανεργίας και να μπούμε στην διαδικασία επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας.
✓ Παρέμβαση της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου τρίτων χωρών.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να σκύψει με κατανόηση στα προβλήματά μας και να λάβει άμεσα δραστικά
αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθούν νέα λουκέτα και ο μαρασμός της περιφέρειας.
Πρέπει να υπάρξουν ΑΜΕΣΑ θεσμικές παρεμβάσεις, γιατί οι ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία επιβάλλουν
μεταβολές που θα στηρίξουν την βιωσιμότητα του κλάδου μας. Γιατί παρότι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων με μια οικονομική κρίση άνευ προηγούμενου και μια πανδημία με lock down και ανύπαρκτη αγοραστική κίνηση, δεν λάβατε κανένα μέτρο μέχρι και σήμερα, για να σωθούν οι επιχειρήσεις μας. Αυτό που απομένει είναι να κρεμάσουμε τα κλειδιά των καταστημάτων μας στην Πλατεία Συντάγματος!!!!!! Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ελλάδος αργοπεθαίνει και το αφτί σας δεν ιδρώνει!!!
Μπροστά σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον για το εμπόριο, η πολιτεία πρέπει να σταθεί όσο ποτέ άλλοτε στο πλευρό του λιανεμπορίου και να δώσει ΑΜΕΣΑ λύσεις ανακούφισης και στήριξης της μικρομεσαίας
επιχειρηματικότητας.
Την επιστολή συνυπογράφουν 22 ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων
Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας
1. Εμπορικός Σύλλογος ΑΙΑΝΗΣ
2. Εμπορικός Σύλλογος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
3. Σύλλογος Εμπόρων Βιοτεχνών – Επαγ/τιών ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
4. Εμπορικός Βιοτεχνικός & Επαγ/τικός Σύλλογος ΑΡΙΔΑΙΑΣ
5. Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
6. Εμπορικός Σύλλογος ΒΕΡΟΙΑΣ
7. Εμπορικός Σύλλογος ΓΑΛΑΤΙΝΗΣ
8. Εμπορικός Σύλλογος ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
9. Εμπορικός Σύλλογος ΓΡΕΒΕΝΩΝ
10. Εμπορικός Σύλλογος ΔΕΣΚΑΤΗΣ
11. Εμπορικός Σύλλογος ΕΔΕΣΣΑΣ
12. Εμπορικός Σύλλογος ΕΡΑΤΥΡΑΣ
13. Εμπορικός Σύλλογος ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
14. Εμπορικός Σύλλογος ΚΟΖΑΝΗΣ
15. Εμπορικός Σύλλογος ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ & Περιχώρων
16. Εμπορικός Σύλλογος ΝΑΟΥΣΑΣ
17. Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος ΝΕΑΠΟΛΗΣ
18. Εμπορικός Σύλλογος ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
19. Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος ΣΕΡΒΙΩΝ
20. Εμπορικός Σύλλογος ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
21. Εμπορικός Σύλλογος ΣΚΥΔΡΑΣ
22. Εμπορικός Σύλλογος ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ελμαλόγλου Νεκτάριος Δημάδης Κωνσταντίνος
Κατατέθηκε η πρόταση του Μητροπολίτη κ. Ειρηναίου, για τη δημιουργία νέου Ψυχογηριατρικού Κέντρου
Σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών συναντήθηκε ομάδα εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας, της οποίας...
Διαβάστε περισσότεραDetails