Νοέμβρης, ίσως δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να ξεφύγεις από το αστικό τοπίο και να αφεθείς να σε συνεπάρουν τα χρώματα του Φθινοπώρου, όπου κυριαρχούν οι «ζεστές αποχρώσεις» του κόκκινου και κίτρινου στην παλέτα της φύσης.
Αν ξεμακρύνεις προς το βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας, η άγρια φυσική ομορφιά του βουνού διακόπτεται από οροπέδιο με χιλιαδες εκτάσεις αμπελώνων όπου γύρω τους δεσπόζει μια κωμόπολη, δίπλα στη λίμνη των Πετρών και Βεγορίτιδας, με μεγάλη οινική παράδοση και κουλτούρα.
Μιας οινικής παράδοσης με βαθιές ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα. Το ιδανικό μικροκλίμα της κωμπόπολης του Αμύνταιου, στάθηκε ο ευεργέτης που χάρισε στους κατοίκους της περιοχής το δώρο της παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας.
Ο βασιλιάς της παραγωγής ειναι η ποικιλία Ξινόμαυρο ή Ποπόλκα στην ντοπιολαλιά. Αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος ως αμπελουργική ζώνη ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) απο το 1972. Ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά κρασιά.
Εμείς είχαμε τη χαρά να ακολουθήσουμε αυτό το όμορφο trip παρέα με την Lidl Ελλάς και να γνωρίσουμε ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Μακεδονίας και συγκεκριμένα σε αυτό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ), ενός από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ξεκίνησε την οινοποιητική του πορεία το 1959..
Σήμερα αριθμεί περίπου 54 μέλη – αμπελουργούς, οι οποίοι καλλιεργούν 1000 στρέμματα με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής. Μας καλωσόρισαν με τοπικά εδέσματα της μακεδονικής κουζίνας, όλα φτιαγμένα με βάση το μούστο, αλλά και διάφορα τυριά και αλλαντικά ωστε να συνοδεύσουν τον τον τοπικό οίνο του Συναιτερισμού..
Περισσότερα στο parallaximag.gr