Μια σημαντική δράση ορθής διαχείρισης και ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε αγροτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και σε περισσότερα από 150 σημεία ενδιαφέροντος πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά από την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ).
Είναι μία από τις πολλές δράσεις που έχει η εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και ένα πρόγραμμα το οποίο ναι μεν ξεκίνησε πιλοτικά, αλλά από τις συναντήσεις που υπάρχουν με παραγωγούς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αρχικά, εφαρμόζεται σε δύο περιοχές, Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα, και πρόκειται να επεκταθεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, Δημοσθένης Μαυρίδης, η όλη διαδικασία επικεντρώνεται σε σημεία στα οποία υπάρχουν συνεταιρισμοί και δενδροκαλλιέργειες, όπου και γίνεται ευρεία χρήση των σχετικών σκευασμάτων.
«Πραγματοποιούνται και συνεχίζονται οι ενημερώσεις των αγροτών για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η συλλογή των κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, τη διαδικασία που πρέπει να κάνουν, τις υποχρεώσεις που έχουν, αλλά και για τα ζητήματα και τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν. Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει με όλα τα αποτελέσματα που περιμένουμε», αναφέρει ο κ. Μαυρίδης.
Διαλογή – επεξεργασία
Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ θα συγκεντρώσει τα αγροχημικά απόβλητα με απορριμματοφόρο σε δικό της χώρο και θα τα επεξεργάζεται ώστε να γίνονται μη επικίνδυνα. Έπειτα, θα ενσωματώνονται στους χώρους ανακύκλωσης που βασίζονται στη φιλοσοφία της «διαλογής στην πηγή».
Τα σημεία διαλογής είναι τα κύρια όπου οι αγρότες γεμίζουν τα βυτία τους από διάφορες πομόνες. Σε αυτές θα υπάρχουν ειδικοί κάδοι, ενώ στη συνέχεια μπορεί να τοποθετηθούν και κοντέινερς ειδικά στην περιοχή του Αμυνταίου, όπου υπάρχουν πάνω από 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
«Το απορριμματοφόρο που θα κάνει τη διαλογή έχει ήδη δημοπρατηθεί, έχει γίνει η παραλαβή των ειδικών κάδων και έως τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να έχει ‘‘απλωθεί’’ στις περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη χρήση των αγροχημικών σκευασμάτων, λόγω και των εκτεταμένων καλλιεργειών με ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, κεράσια, αμπέλια και άλλα αγροτικά προϊόντα», εξηγεί ο κ. Μαυρίδης.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε πρώτα από τον τοπικό πόρο και στη συνέχεια από το Πράσινο Ταμείο. «Σε αυτό που ευελπιστούμε είναι πρώτα η πειθαρχημένη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα, αγρότες, συνεταιρισμούς, δημάρχους κ.λπ. με τον φορέα, ώστε να έχει επιτυχία η προσπάθειά μας για τη συλλογή των συσκευασιών και να συμβάλουμε σημαντικά στην προστασία και στη διατήρηση των φυσικών πόρων, καθώς και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία», κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.
πηγή:ypaithros.gr