Το σημερινό ρεπορτάζ, αφορά όλους τους συναδέλφους Εστίασης – Διασκέδασης – Ξενοδοχείων και οποιονδήποτε χρήστη μουσικής.
Το τελευταίο διάστημα και μάλιστα επανειλημμένα επισημάναμε την υποχρεωτικότητα του χρήστη μουσικής, που πηγάζει από την Κείμενη Νομοθεσία 2121/1993 και 4481/2017 να καταβάλλει την ανάλογη αμοιβή, ούτως ώστε να έχει την άδεια μετάδοσης της μουσικής της εταιρείας που χρησιμοποιεί, είτε είναι Αυτοδιαχείριση, είτε ΕΔΕΜ (εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο), είτε είναι ελεύθερο ρεπερτόριο άλλης εταιρείας.
Μετά από καταγγελία της ΕΔΕΜ τον Απρίλιο μήνα, συνάδελφος καταστηματάρχης στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη να χρησιμοποιεί ρεπερτόριο της ΕΔΕΜ, χωρίς την άδειά της.
Τούτω σημαίνει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και όπως σε προηγούμενα ρεπορτάζ τονίζαμε, επιβάλλεται από το Δικαστήριο έως δεκαπέντε μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο από 3.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.
Στο συνάδελφο της Θεσσαλονίκης του επεβλήθη ποινή 15μηνη φυλάκιση και 4.000 ευρώ πρόστιμο.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Επισημαίνουμε:
1.Να γίνεται χρήση μουσικής, αφού προηγουμένως έχει πληρωθεί το ανάλογο ποσό της εταιρείας που χρησιμοποιεί και έχει εκδοθεί η άδεια.
2.Στα τελευταία ρεπορτάζ τονίζαμε ότι η ΣΔΟΕ και μάλιστα τελευταία πολύ συχνά, γίνονται έλεγχοι σε καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης και ζητά παραστατικό εξόφλησης της μουσικής που χρησιμοποιείται. Συνάδελφοι που συνελήφθησαν από την ΣΔΟΕ, χωρίς την άδεια μουσικής, του επεβλήθη πρόστιμο των 1.000 ευρώ και σε μερικούς διαδικασία Ποινικού Δικαστηρίου.
3.Υπενθυμίζουμε το δικαίωμα του καταστηματάρχη να χρησιμοποιεί ρεπερτόριο εκπροσωπούμενο ή μη εκπροσωπούμενο (ελεύθερο).
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Τσαπατσάρης Γρηγόριος