Η απώλεια μαλλιών είναι μια φυσική διαδικασία του τριχωτού της κεφαλής, που συμβαίνει καθημερινά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Η ζωή της τρίχας είναι ένας σύντομος κύκλος, ο οποίος κάποια στιγμή κλείνει και δίνει τη θέση του σε μια καινούργια. Ο μέσος όρος απώλειας μαλλιών ανά ημέρα είναι έως και 100 τρίχες, κάτι που δεν είναι ανησυχητικό. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Αυτό αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, επηρεάζοντας τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πολλές φορές, οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν έντονη τριχόπτωση. Για παράδειγμα, στις γυναίκες, η περίοδος της εμμηνόπαυσης ή η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν το τριχωτό της κεφαλής. Η έλλειψη βιταμινών μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία στα μαλλιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη.
Αν τα μαλλιά σας έχουν αραιώσει και αισθάνεστε ότι η τρίχα έχει αδυνατίσει, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραχής του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών σας. Στην περίπτωση που η τριχόπτωση εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές του κεφαλιού και όχι σε όλο το τριχωτό, μπορεί να είναι σημάδι εμφάνισης αλωπεκίας. Οι διάφοροι τύποι αλωπεκίας, όπως η ανδρογενετική και η αλωπεκία areata, χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση και θεραπεία από δερματολόγο.
Αν εκτός από τριχόπτωση, παρατηρείτε φαγούρα, ερεθισμούς, κοκκινίλες ή πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να υπάρχει κάποιο σοβαρό δερματολογικό πρόβλημα που προκαλεί τριχόπτωση. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης.
Οι λόγοι της τριχόπτωσης μπορεί να είναι κληρονομικοί, και σε αυτήν την περίπτωση ίσως να χρειάζεται ειδική θεραπεία και αποκατάσταση του τριχωτού, που μπορεί να γίνει με μεταμόσχευση μαλλιών. Όταν επισκεφθείτε τον δερματολόγο, θα πρέπει να αναφερθείτε στο ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης, θα σας ρωτήσει αν λαμβάνετε κάποια φάρμακα που μπορεί να σχετίζονται με την τριχόπτωση, καθώς αρκετά από αυτά έχουν παρενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το τριχωτό της κεφαλής. Στη συνέχεια, ο δερματολόγος μπορεί να εξετάσει το τριχωτό της κεφαλής σας για να αξιολογήσει την κατάσταση των μαλλιών και του δέρματος. Με το μικροσκόπιο μπορεί να μελετηθεί η υφή και η δομή των τριχών ή να χρησιμοποιήσει άλλες σύγχρονες τεχνικές, όπως η δερματοσκόπηση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δερματολόγοι μπορεί να συστήσουν εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί αν η τριχόπτωση σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμινών, ορμονικές διαταραχές, ή με προβλήματα που αφορούν τον θυρεοειδή ή αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ρευματοειδής λύκος. Ανάλογα με την αιτία, ο δερματολόγος θα σας προτείνει κατάλληλες θεραπείες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
Σκευάσματα όπως η μινοξιδίλη, που εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής και βοηθούν στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης νέων τριχών.
Σε περιπτώσεις που η τριχόπτωση σχετίζεται με ορμονικές ανισορροπίες ή άλλους ιατρικούς λόγους, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα, όπως η φιναστερίδη.
Αν υπάρχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος ή οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να σας συστήσει να λάβετε διατροφικά συμπληρώματα για να ενισχύσετε την υγεία των μαλλιών σας.
Τεχνικές με λέιζερ χαμηλής ενέργειας ή εγχύσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP), θεωρούνται εναλλακτικές μέθοδοι, που μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των τριχών και στην πρόληψη της τριχόπτωσης.