Κοινωνία

Αναβάθμιση Ειρηνοδικείου Αμυνταίου σε Διοικητικό Πρωτοδικείο

Για ποιο κακούργημα κατηγορείται πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Βοΐου

socia;33

Χθες, Πέμπτη 18η Απριλίου 2024 και ώρα 21.00μ.μ., ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Ο νέος Δικαστικός Χάρτης έχει ως στόχο τη βελτίωση στον χρόνο έκδοσης αποφάσεων, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε ανισοκατανομή του έργου σε πρώτο βαθμό, με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα να μιλούν για συντομότερες αποφάσεις της τάξεως του 17% με 24%.
Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατάργηση των ειρηνοδικείων ως θεσμού του δικαστικού μας συστήματος.
Στο άρθρο 5 προβλέπεται η καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων. Οι κεντρικές και οι παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα πρωτοδικείου, ενώ οι περιφερειακές έδρες εκδικάζουν υποθέσεις αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτόφωρων.
Ακολούθως, στο άρθρο 6 επιδιώκεται ο λελογισμένος περιορισμός του αριθμού των υφιστάμενων δικαστηρίων, με τη διατήρηση του αναγκαίου και χρήσιμου αριθμού δικαστηρίων πρώτου βαθμού.
Σύμφωνα με τον νέο Δικαστικό Χάρτη, τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας.
Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως:
α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μια (1)
β) Πρωτοδίκες: έξι (6)
γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0)
δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1)
ε) Αντιεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1)
Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς αίρεται η τριχοτόμηση του Αμυνταίου και τα αυτοδιοικητικά όρια του Δήμου επιτέλους ταυτίζονται με τα δικαστικά.
Πιο συγκεκριμένα, υπάγονται πια στη δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Φλώρινας με έδρα το Αμύνταιο, οι Δημοτικές Ενότητες Φιλώτα, Λεχόβου και Βαρικού

Κάντε εγγραφή στο Νewsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις νέες καθημερινές ειδήσεις, στα εισερχόμενα σας!

  1. Το amyntaionews.gr ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ενημερωτικά email σε αναγνώστες, που το έχουν επιλέξει.Τα newsletter μπορεί να καταλήξουν στο spam folder, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά ότι δεν αποθηκεύονται εκεί.

You may also like

Κλειστά τα σχολεία και αύριο στην Καστοριά
Τελευταίες ειδήσεις

Ψυχολογικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και κατά την είσοδό τους στην εκπαίδευση και υπό όρους, ανά τακτά διαστήματα

Ψυχολογικά τεστ θα περνούν οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Όπως αναφέρει ...
Διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου
Αμύνταιο

Στην περιοχή των Εργατικών κατοικιών, του Γηπέδου και του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αμυνταίου, θα πραγματοποιηθεί διακοπή ηλεκτροδότησης

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών κατασκευών, την ΤΡΙΤΗ 30-09-2025 και για το διάστημα ...
To Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποίησε δράση κυκλοφοριακής αγωγής, σε παιδιά που κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους
Κοζάνη

To Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποίησε δράση κυκλοφοριακής αγωγής, σε παιδιά που κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» αστυνομικό προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης, πραγματοποίησε χθες (21-09-2025) ...

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.