Souper-maeket-proodos-Amyntaio
Επικαιρότητα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε να προχωρήσει η εταιρεία σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω της οποίας το κράτος θα απολέσει το πλειοψηφικό πακέτο στην μετοχική σύνθεση της επιχείρησης (από 51 σε 34%). Όπως ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι της τάξης των 750 εκ. ευρώ με σκοπό να επιταχύνει και να ε-νισχύσει το επενδυτικό πρόγραμμα 8,4 δις. ευρώ μέχρι το 2026 με στόχο την αύξηση της εγκαταστημένης ισχύς ΑΠΕ στα 9,1 GW και να επεκταθεί η επιχείρηση σε γειτονικές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να επωφεληθεί από τις «ευκαιρίες ανάπτυξης» στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι συνέχεια της απολιγνιτοποίησης και του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε, της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Κριτήριο της απόφασης είναι η επέκταση της κερδοφορίας της επιχείρησης και των μετόχων της με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην διασυνδεσιμότητα των δικτύων. Αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού που βλέπουν να ξηλώνονται κατακ-τήσεις ετών, το ρεύμα να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, να τίθεται σε κίνδυνο η θέρμανση σε μια περιοχή με σκληρό χειμώνα και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια.
Είναι υποκριτική η στάση όσων πολύμορφα στήριξαν διαχρονικά τον δρόμο αυτό της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την πολιτική αυτή που δρομολογήθηκε από την Ε.Ε. και είχε σαν στόχο την μετατροπή της ενέργειας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Κυβερνήσεις, κόμματα, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές που έταζαν στους εργαζόμενους και το λαό καλύτερες μέρες που θα φέρει ο ανταγωνισμός, όπως καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, φθηνότερο ρεύμα κτλ. και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής πλέον έχει πείρα πού οδήγησε όλη αυτή η πορεία. Η απο-λιγνιτοποίηση δεν γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος άλλα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας και θα σημάνει φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και το λαό.
Έχουμε πλέον την πείρα ότι μόνο ο αγώνας των εργαζομένων είναι αυτός που μπορεί να φέρει α-ποτελέσματα, να αντικρούσει την επίθεση του κεφαλαίου, που σήμερα καταδικάζει το λαό σε ενεργειακή φτώχεια. Αυτός ο αγώνας θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του ώριμου αιτήματος της εποχής μας: να έχουν όλοι πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, αξιόπιστα δίκτυα μεταφοράς και διανομής για να ικανοποιούνται με επάρκεια και αξιοπιστία οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Social cafe bar Αμυνταιο - Καφετέρια · Μπαρ - Μεγάλου Αλεξάνδρου 1 - Επικοινωνία 2386 023114 Social cafe bar Αμυνταιο - Καφετέρια · Μπαρ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button