ΥΓΕΙΑ

HIV: Νέα θεραπεία υπόσχεται οριστική απαλλαγή από το AIDS

Μια νέα θεραπεία κατά του HIV υπόσχεται μόνιμη απαλλαγή από το AIDS. Επιστήμονες από το Αμβούργο κατάφεραν να “διαβάσουν” και να “αποκρυπτογραφήσουν¨’ το γενετικό αποτύπωμα του ιού και φαίνεται ότι είναι σε θέση να τον εξαλείψουν με μια νέα μέθοδο. 
Οι ειδικοί στο Αμβούργο ψάχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιώσουν τη μελλοντική θεραπεία κατά του Covid -19, χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση. Υπό την αιγίδα της startup Provirex αναπτύσσουν μια θεραπευτική προσέγγιση η οποία χρησιμοποιεί γονίδια τα οποία μπορούν και αφαιρούν το παθογόνο HIV του AIDS από το γονιδίωμα των μολυσμένων κυττάρων εξαλείφοντας τον ιό. 

Για πρώτη φορά, αυτή η μέθοδος μπορει να απομακρύνει τον ιό, γεγονός το οποίο δεν συνέβαινε στις προηγούμενες θεραπείες.  H startup αυτή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας ( Brec1), η οποία στην ουσία απλοποιεί τα πράγματα. Επίσης, η τεχνολογία Max Planck συμβάλλει στη δημιουργία μιας καινοτομίας σε ότι αφορά το γονιδίωμα του HIV, η οποία φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς να το ‘αποκρυπτογραφούν”. 

Η ιδέα βασίζεται σε έρευνα του Joachim Hauber και την ομάδα του από το Ινστιτούτο Heinrich Pette  (HPI) και Leibniz που εργάζεται πάνω στην  Πειραματική Ιολογία και στην έρευνα του Frank Buchholz από το Ινστιτούτο Max Planck που ειδικεύεται στην Μοριακή Βιολογία και Γενετική αλλά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να “διαβάσουν” το γενετικό αποτύπωμα του ιού χάρη στην τεχνολογία Brec1. Αυτή η προσέγγιση είναι έτοιμη ώστε να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές σε συνεργασία με το HPI και το Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf (UKE). Πρέπει να αξιολογηθεί ώστε να δούμε κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει για αυτό και θα δοκιμαστεί πρώτα σε  8 ασθενείς με HIV στο τμήμα  Μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων με υπεύθυνο τον Nicolaus Kröger. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF), η Γερουσία του Αμβούργου και η εταιρεία  ForTra gGmbH für Forschungstransfer – η θυγατρική του Ιδρύματος Else Kröner-Fresenius (EKFS) – παρείχαν τα χρήματα για το σκοπό αυτό.

Η Γερουσιαστής  Katharina Fegebank δήλωσε: “Η startup Provirex με έδρα το Αμβούργο μπορεί να συνεισφέρει στην μάχη κατά του HIV και του AIDS. Αυτή η νέα μορφή θεραπείας μπορεί να απελευθερώσει τους ασθενείς από τον HIV μια καλή, μόνιμα και με για πρώτη φορά, γεγονός το οποίο θα ήταν μια ιατρική, κοινωνική και ιστορική στιγμή στη μάχη κατά του ιού”. 

“Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά” προσθέτει από την άλλη, ο Joachim Hauber ο οποίος δηλώνει ευχαριστημένος με την ευκαιρία αυτή που του δόθηκε να συμμετέχει στις νέες θεραπείες. 

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η Provirex συμβάλλει στις κλινικές δοκιμές κατά του HIV”  λέει ο  Ulrich Mahr, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Max Planck Innovation GmbH.

Απόδοση από το: https://medicalxpress.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button