Επικαιρότητα

COVID-19 ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Σήμερα, η Παγκόσμια Κοινότητα ανακαλύπτει την αξία του δημόσιουσυστήματος υγείας και στηρίζεται σε αυτό για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.

Γι’ αυτό, πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, με στόχο την«ενδυνάμωση» του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως:

1. Δημιουργία κινητών ιατρικών μονάδων για την διενέργεια τεστ για τονκορωνοϊό.

2. Συγκρότηση συνεργείων κοινωνικής προστασίας προς εξυπηρέτησηόλων όσων είναι σε καραντίνα.

3. Σημαντική ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τουδημόσιου συστήματος υγείας (εάν αυτό δεν γίνει τώρα, πότε;).

4. Επίταξη, πριν είναι αργά, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, με όλο τονεξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό τους, ενόψει της διαφαινόμενηςαύξησης των κρουσμάτων.

5. Τήρηση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωναμε τις οποίες τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν γιατην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά απαιτείται διενέργεια μαζικώνδιαγνωστικών τεστ σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού και σε όλουςανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

6. Διατίμηση στα μέσα ατομικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (αντισηπτικά, στολές, μάσκες, γάντια κλπ.)

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν αρκεί η ατομική ευθύνη, που σίγουραείναι αναγκαία, για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης της ανθρωπότητας. Υπάρχει, επίσης, η συλλογική ευθύνη, η κρατική ευθύνη, η ευθύνη των διοικούντων. Η ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι τεράστια και τα ελλειμματικά, από την πλευρά του, μέτρα πρόληψης δεν μπορούν να ενοχοποιούν τον καθένα μας ατομικά.

Δεν ωφελεί η μονότονη επανάληψη των παραινέσεων για ανάληψη της ατομικής ευθύνης. Αυτή, όπως δείχνουν τα πράγματα και όπως αναγνωρίζουν και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί φορείς, έχει αναληφθεί από τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού με φιλότιμο, συνείδηση και πατριωτισμό.

Είναι η ώρα της κρατικής ευθύνης. Ήδη οι πληγές που άφησε και αφήνει η κρατική ολιγωρία στο σώμα της Δυτικής Μακεδονίας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Καστοριάς, δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον πληθυσμό. Κάθε χαμένη μέρα ζυγίζει βαριά στην πλάστιγγα των κρίσιμων ωρών που περνούμε.

Γιάννης ΛιάσηςΑντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής ΜακεδονίαςΠεριφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «Ανατροπή-Δημιουργία»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close