Επικαιρότητα

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑμεΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Για αιώνες τα άτομα με αναπηρία ταπεινώνονται και στιγματίζονται και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά μας. Η πανδημία ήταν μια έντονη υπενθύμιση του πού βρισκόμαστε. Μας υπενθύμισε ότι εξακολουθούμε να θεωρούμαστε λιγότερο πολύτιμοι από τους άλλους. Κατέδειξε τους κινδύνους που διατρέχουν τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα σε σχέση με όσους ζουν με υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα. Δεν μπορούμε να μείνουμε ανέκφραστοι ενώ έχω ιδρυματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε όταν μας απαγορεύεται η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την αναγκαστική και καταναγκαστική μεταχείριση και τον διαχωρισμό των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βία που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία – που διατρέχουν 2 έως 5 φορές περισσότερους κινδύνους από άλλες γυναίκες – και το χάσμα μεταξύ των φύλων και των αναπηριών που τους θέτει σε πολύ υψηλό κίνδυνο φτώχειας. Ενώ 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άστεγοι, και 1 εκατομμύριο από αυτούς τους άστεγους είναι άτομα με αναπηρία, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης σε στέγαση, σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, στην προστασία από τις διακρίσεις.

Όταν ανακοινώνονται θετικές εξελίξεις για ένα εμβόλιο για το COVID 19, και τα άτομα με αναπηρία παραμελούνται και δεν είναι ορατά στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμβολιασμό – δεν θα είμαστε σιωπηλοί.

Όταν το εμβόλιο διανέμεται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, θα κάνουμε εκστρατεία για ιεράρχηση και δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο για τα άτομα με αναπηρία και το δίκτυο υποστήριξής τους.

Ο αγώνας μας είναι παγκόσμιος. Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι έως ότου τα αδέρφια, οι αδελφές και οι συνομήλικοί μας με αναπηρία σε όλο τον κόσμο – 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι – επίσης απελευθερωθούν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, και είναι ελεύθεροι να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν, να μάθουν, να ζήσουν μια ζωή σε ισότιμη βάση με άλλους.

Είμαστε σε εγρήγορση για την αλλαγή της πολιτικής, για την αύξηση του εθνικισμού και τη μείωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Καλούμε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν φιλόδοξους προϋπολογισμούς θα που επενδύουν στην ένταξη και τη συνοχή στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως.

Φοβόμαστε κάθε κίνημα, κάθε ιδεολογία που βασίζεται στην αρχή «εμείς εναντίον τους». Ανησυχούμε για οπισθοδρομικούς νόμους και πολιτικές στην Ευρώπη που επιδιώκουν να χωρίσουν και να κάνουν διακρίσεις – όταν βασίζεται στη μείωση των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, των δικαιωμάτων των φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, της υποτίμησης των ηλικιωμένων και της έλλειψης προστασίας για τα παιδιά μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ποικιλομορφία είναι μια αξία, όχι απειλή. Πιστεύουμε στο σύνθημα «ενωμένη στην πολυμορφία» και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της ισότητας, της ένταξης, της αλληλεγγύης και της μη διάκρισης.

Ενωμένοι στην πολυμορφία αγωνιζόμαστε για τις αξίες που κατοχυρώνονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό σχέδιο, και πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί, για μια Ευρώπη που προσφέρει καλύτερη ζωή για όλους τους ανθρώπους της και διαδραματίζει ισχυρό θετικό ηγετικό ρόλο στον κόσμο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button