Κοινωνία

Αδυναμία στελέχωσης της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης για κάλυψη των εφημεριών

Η Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. Κοζάνης, δύναμης 20 κλινών και ενεργής εφημερίας κάθε μέρα, καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών με ψυχικό νόσημα όλης της Δυτικής Μακεδονίας, επειδή στα νοσοκομεία των Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας δεν υπάρχουν ψυχιατρικές κλινικές.

Επίσης καλύπτει τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν σε στρατεύσιμους όλων των στρατοπέδων των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων μιας και δεν υπάρχει κοντινό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με Ψυχίατρο.

Ταυτόχρονα η Κλινική διεκπεραιώνει όλα όσα οφείλει μια ψυχιατρική κλινική,  όπως: λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, διασυνδετική ψυχιατρική, ψυχοθεραπείες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικευομένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, νοσηλεία περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία από τους εισαγγελείς τις 4 Περιφερειακές Ενότητες, χορήγηση γνωματεύσεων – εξέταση των πολιτών όλης της Δ. Μακεδονίας για κάθε χρήση, συνταγογράφηση φαρμάκων, διενέργεια πραγματογνωμοσυνών, προετοιμασία φακέλου για τα ΚΕΠΑ κ.ά.

Η Κλινική έχει επίσης την ευθύνη της λειτουργίας μιας εξωνοσοκομειακής δομής, του ξενώνα βραχείας νοσηλείας «ΝΕΦΕΛΗ», ο οποίος φιλοξενεί μέχρι 10 άτομα, ενώ είναι και η κλινική που δέχεται περιστατικά και από τις δύο Ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στην πόλη, μιας ακόμα δομής στα Σέρβια Κοζάνης, ενώ περιθάλπει και τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές της Δ. Μακεδονίας.

Να τονιστεί πως, όλα τα προηγούμενα έρχονταν σε πέρας από 3 μόνιμους Ψυχιάτρους, μία Επικουρικό και 2 Ειδικευόμενους. Ενώ ύστερα από τη συνταξιοδότηση του Διευθυντή και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ενός Ειδικού Ψυχιάτρου οι εφημερίες θα πρέπει να καλύπτονται από 2 Ειδικούς και 3 Ειδικευόμενους (ένας σε παράταση).

Να σημειωθεί δε, ότι και με την πρότερη κατάσταση τα ρεπό δινόταν μόνο σε περίπτωση ανάγκης στους γιατρούς ενώ η άδεια του 2018 είναι ανέγγιχτη!

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει. Η κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων έχει επιφέρει όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική κόπωση στους γιατρούς και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν και οι δύο εναπομείναντες που κάνουν εφημερίες. Ενώ λύση ουσιαστική δεν είναι η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για εφημεριακή κάλυψη σε ιδιώτες ψυχιάτρους (ΑΔΑ:6Φ434690ΒΣ-ΗΘ6), που έχει προβεί η διοίκηση του Νοσοκομείου.

Η περίπτωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης  ούτε ακραία ούτε μεμονωμένη είναι. Ακραίες και τραγικές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας της χώρας. Αυτή είναι η περίφημη κανονικότητα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται να μη γκρεμίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΓΝ Κοζάνης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς, της Ψυχιατρικής Κλινικής. 

Οι βουλευτές

Γιάννης Δελής

Λεωνίδας Στολτίδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button